Pariul record de un miliard de euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 22 ianuarie 2018 1097 afişări

KKR, EI, PPF, AXXESS, NEPI, EMMA. Pare o înşiruire de litere fără sens. Sau un fel de cod greu de spart. De fapt, pentru cei care sunt cu ochii pe economia României, şi mai ales pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, aceste litere sunt uşor de descifrat.

Pariul record de un miliard de euro

„Pe măsură ce valoarea tranzacţiilor puse pe masă creşte (atât din punct de vedere strategic, cât şi financiar), apar şi numele mari din industrie”, crede Nadia Badea. Şi, din moment ce aşteptările pentru 2018 vorbesc despre tranzacţii care vor depăşi valorile de până acum, ea preconizează că piaţa de private equity se va aglomera. Anul trecut s-a încheiat una dintre cele mai importante mutări făcute local de un fond de investiţii. Penta Investments a devenit singurul acţionar al grupului A & D Pharma după ce a preluat în întregime liderul pieţei farma din România cu vânzări anuale cumulate de 1,3 mld. euro.

Au fost achiziţionate astfel lanţurile de farmacii Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul Mediplus într-o mutare cu o valoare estimată la 350-400 mil. euro. Penta preluase anterior, în vara aceluiaşi an, şi o reţea locală de farmacii – Arta –, făcându-şi asfel intrarea în această industrie unde nu era prezent în România. În regiune însă, pe mai multe pieţe, este lider cu brandul Dr. Max, pe care-l va aduce şi local, conform datelor anunţate. Penta era deja activ local doar pe piaţa jocurilor de noroc încă din 2015.

Istoric, cea mai mare tranzacţie făcută până acum de un fond de investiţii în România datează din 2016, mai exact din noiembrie, moment în care a fost semnată. Ea a fost finalizată însă în primul trimestru din 2017. Mutarea a avut loc între două fonduri de investiţii, Mid Europa Partners la cumpărare şi Enterprise Investors la vânzare. Retailerul Profi, care are astăzi circa 700 de magazine şi afaceri de aproximativ 1 mld. euro, a fost preluat pentru 533 mil. euro.

„România a jucat un rol crucial pentru Enterprise Investors, având în vedere că anul trecut aproape jumătate din încasările record ale firmei au provenit din exitul Profi finalizat în februarie 2017 pentru suma de 533 milioane euro”, spune Şerban Roman, vice-president şi country director Romania la Enterprise Investors. Mai mult, în a doua parte a anului fondul a semnat acordul de vânzare a grupului Macon – unul dintre cei mai mari producători de materiale de construţii din România –, către Xella Group. „Sperăm ca 2018 să fie anul unei noi investiţii în România.”

În 2017 Enterprise Investors a lansat cel de-al nouălea fond al firmei, Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII), cu un capital de 498 mil. euro. Ca şi predecesoarele sale, fondul va investi între 20 şi 75 milioane euro în companii antreprenoriale de dimensiune medie cu perspective mari de creştere şi cu o prezenţă consacrată pe piaţa, spune executivul. „Avem mandat să investim cel puţin 50% din capitalul noului fond în Polonia, iar restul va fi investit în regiune, inclusiv în România.” Pe plan internaţional, anul trecut Enterprise Investors a investit 59 milioane euro în două companii din Polonia şi Slovacia şi a vândut 10 companii din portofoliu pentru un total de 1,1 miliarde euro. În România, ultima achiziţie a fost făcută în 2016, când fondul a preluat grupul Noriel cu activităţi în retailul, distribuţia şi producţia de jucării, mutare de circa 24 mil. euro, conform datelor comunicate anterior.

România beneficiază de o conjunctură macroeconomică favorabilă, aflându-se într-o tendinţă susţinută de creştere, iar perspectivele macro rămân pozitive, crede Ioana Filipescu, partener consultanţă în fuziuni şi achiziţii în cadrul companiei de consultanţă şi audit Deloitte Romania.

„În acest context, rezultatele companiilor s-au îmbunătăţit, iar proiecţiile financiare arată bine. De asemenea, costurile se menţin scăzute comparativ cu restul Europei, în condiţiile în care forţa de muncă este considerată bine pregătită.” Toţi aceşti factori conturează o imagine pozitivă a României în faţa investitorilor, adaugă Ioana Filipescu.

Pe de altă parte, provocările legislative şi lipsa de predictibilitate, dar şi mandatele relativ mici, cumulat cu faptul că sunt puţine companiile care au activitate regională, sunt factori care limitează apetitul investitorilor.

Ea mai explică faptul că liderii industriei de private equity se uită la tranzacţii de ordinul sutelor de milioane de euro, ceea ce de obicei înseamnă tranzacţii cu grupuri ce au activitate regională sau cu lideri de piaţă pe care îi pot extinde ulterior în statele din jur. „România se va afla pe harta lor dacă se vor găsi companii care să răspundă acestor criterii.” Totuşi, anul trecut două fonduri de investiţii - Cerberus şi Vitruvian Partners - au intrat prin achiziţii de active româneşti, respectiv hotelul Radisson Blu (preluat împreună cu un alt fond, Revetas) şi Bitdefender. „Ambele se numără printre liderii industriei de private equity, iar venirea pe piaţa locală confirmă interesul în creştere pentru România din partea fondurilor.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.