Omul care mişcă o cincime din agricultură

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 21 octombrie 2012 1454 afişări

Jabbar Kanani a venit de 27 de ani în România, iar de atunci a clădit Agricover, companie care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de euro. Concret, Agricover este veriga dintre agricultură şi fabrici, având mai mult de 3.000 de clienţi fermieri, fiecare dintre ei cu zeci de hectare de teren.Acelaşi grup are şi 110 clienţi în industria procesatoare - de la morărit şi panificaţie până la furaje şi industria cărnii. în cinci ani afacerile ar urma să se dubleze, iar antreprenorul de origine azeră se gândeşte să-şi listeze afacer-ile la bursa din Bucureşti.

DE LA FABRICA DE ULEI PÂNĂ LA DOMENIUL AGRICOL N-A FOST DECÂT UN PAS, iar proprietarul Agricover povesteşte că s-a orientat în mod deliberat către zone care nu intrau în sfera de interes a politicului, de care s-a ţinut departe mereu. Cumpărase deja, din 98, "la un preţ foarte bun", Comcereal Buzău, iar în 2001 a hotărât să mizeze pe agribusiness. Agricover a fost înfiinţat în 2000, prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzău şi Ulvex SA, iar apoi s-a extins pas cu pas în domeniul agribusinessului, construind un model de afaceri ca integrator între fermieri şi industria alimentară. Jabbar Kanani deţine peste 90% din acţiunile societăţii, restul fiind în posesia a 17-18.000 de oameni care au primit cupoane la momentul privatizării. Antreprenorul povesteşte că a încercat de-a lungul anilor să răscumpere cât mai multe dintre aceste cupoane, dar este o acţiune dificilă pentru că mulţi dintre acţionari nu mai sunt în viaţă sau nu mai ştiu de existenţa acestor acţiuni. După vânzarea afacerii cu ulei a investit 11 milioane de euro în Agricover Credit IFN, lansată în 2008. "În 2006 toată lumea investea în real estate şi eu am ales să fac un IFN (instituţie financiară non-bancară) pentru agricultură, când nu exista finanţare pentru acest domeniu." Mărturiseşte că în plin boom imobiliar, când banii se câştigau cu mare uşurinţă, iar pretutindeni auzeai poveşti despre profituri frumoase făcute peste noapte, s-a întrebat dacă nu cumva este "depăşit". Instinctul i-a spus totuşi că miza pe IFN este corectă. Venirea crizei, dincolo de grijile pe care le-a provocat oricărui manager, l-a liniştit însă ("era clar că nu sunt nebun"). De vreme ce ritmul anual de creştere a cifrei de afaceri este de ordinul procentelor cu două cifre, situaţia economică nu-l frământă prea mult; spune chiar că "de când am început afacerile, permanent a fost criză; singura noutate este că acum şi peste hotare este criză".

Societatea de finanţare a obţinut anul acesta un credit de 12,5 milioane de euro de la IFC, membră a Băncii Mondiale. "Pentru anul în curs estimăm plasamente de peste 400 de milioane de lei, cifră în care sunt cuprinse deopotrivă finanţările pentru capitalul de lucru, cât şi investiţiile", anunţa anterior Liviu Dobre, director general al Agricover Credit IFN. Pentru comparaţie, anul trecut instituţia a acordat credite în valoare de 300 de milioane de lei, având un portofoliu de 700 de clienţi. În 2012 numărul de finanţări va creşte, conform previziunilor, la circa 900.

În plus, Robert Rekkers a fost cooptat recent în echipa Agricover. Olandezul în vârstă de 53 de ani a fost până la începutul acestui an director general şi membru în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania, pe care a condus-o vreme de zece ani. "Aveam nevoie de know-how în domeniul financiar", argumentează proprietarul Agricover numirea fostului bancher în consiliul de administraţie al grupului. În plus, olandezului "îi place să muncească şi e minoritar, ca mine".

Pe lângă decizia de a pune bazele IFN-ului, 2007 a fost un moment cheie în evoluţia afacerii, pentru că tot atunci a început şi investiţiile masive în silozuri şi în dezvoltarea reţelei de distribuţie de inputuri - seminţe, pesticide şi îngrăşăminte. În prezent, divizia Agricover Silozuri are o capacitate de depozitare a cerealelor de peste 700.000 de tone în peste 30 de silozuri şi baze, majoritatea situate în partea de sud a României. Aceeaşi divizie mai are şi două staţii de condiţionare şi calibrare a produselor agricole şi a seminţelor. Divizia de silozuri este de folos mai cu seamă diviziei Agricover Cereale, care are două tipuri de activităţi: cumpără grâu şi oleaginoase de la fermieri (500.000 de tone anul trecut) şi vinde materiile prime către traderii internaţionali şi fabrici de panificaţie sau de producţie a uleiului, furajelor şi berii. Comerţul cu cereale şi oleaginoase reprezintă peste 55% din totalul cifrei de afaceri a grupului, cu o creştere de 20% a cantităţilor vândute în 2011 faţă de anul anterior. "Dar marjele sunt mici", spune Kanani, care are planuri de completare a afacerilor dar nu oferă detalii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/omul-care-misca-o-cincime-din-agricultura-10246102
10246102
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.