Noul pol industrial al României - cum a atras un oraş de provincie atenţia giganţilor mondiali

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 noiembrie 2013 35743 afişări

Investiţii de peste 260 de milioane de euro au fost inaugurate anul acesta în fabrici la Ploieşti. Peste zece fabrici au început sau şi-au sporit producţia în ultimul an iar oraşul este deopotrivă bază de export dar şi hub regional pentru coordonarea activităţilor. PIB-ul judeţului Prahova în 2012 a urcat pe locul trei la nivelul întregii ţări, după Bucureşti şi Timiş. Ce şanse are însă Ploieştiul să-şi menţină statutul de star în atragerea de investiţii dedicate producţiei?

„Încă din primele noastre analize am fost impresionaţi de calitatea, educaţia şi competenţele oamenilor de aici. Astfel că, dincolo de producţie, am realizat la Ploieşti şi un departament de proiectare şi un departament de IT care va oferi suport pentru întreaga Europă„, declara recent pentru Ziarul Financiar Jay Glick, preşedinte şi CEO al Lufkin Industries. Glick a mai spus că 90% din producţia fabricii va merge către export, România fiind un nod pentru dezvoltarea afacerilor companiei pe pieţele din Europa de Est, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia. Preşedintele firmei texane a subliniat că investiţia în fabrica de lângă Ploieşti este cea mai mare din istoria Lufkin şi reprezintă prima extindere a diviziei de utilaj petrolier în Europa. Lufkin mai deţine o unitate de producţie în Franţa, însă aceasta aparţine diviziei de echipamente pentru transmisia de electricitate.

Tot afaceri legate de domeniul petrolier au şi americanii de la Halliburton, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru industria de petrol şi gaze la nivel mondial. Compania, care a activat în România până în 2011 ca furnizor extern de servicii, a investit în ultimii ani peste 10 milioane de dolari în baza de servicii din Ploieşti, care va activa ca hub regional, deservind şi Bulgaria, Ungaria şi Serbia. „Acum avem 67 de oameni care lucrează pentru noi în România, marea majoritate fiind amplasaţi în baza noastră de servicii din Ploieşti„, a declarat Tim Reggione, director regional pentru Europa de Sud-Est în cadul Halliburton Energy Services România.

80 de milioane de dolari au investit şi texanii de la Cameron, o altă companie specializată în echipamente şi servicii pentru industria petrolieră şi a gazelor, tot la Ploieşti. Americanii mai aveau o fabrică la Câmpina, pe care au vândut-o anul trecut către Tenaris, grup care mai are în România o fabrică de ţevi în Zalău, o oţelărie la Călăraşi şi un centru de servicii la Ploieşti. La o aruncătură de băţ de Ploieşti este fabrica de rulmenţi numită, în continuare, Cameron România. Firma înfiinţată în 1911, având ca obiect de activitate mentenanţa echipamentului petrolier, a fost privatizată în 1999 şi preluată în 2004 de Cameron International Corporation. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 894 milioane de lei şi un profit de 162 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, şi are 865 de angajaţi.

Lista companiilor străine care au ales oraşul aurului negru ca ţintă pentru a-şi coordona operaţiunile din zonă sau pentru producţie în zona industriei de petrol şi gaze este şi mai lungă. Weatherford şi Schlumberger sunt alte companii din acelaşi domeniu care şi-au stabilit birourile la Ploieşti sau în apropierea lui.

În domeniul producţiei industriale, oraşul a atras însă şi alte nume, un exemplu fiind şi fabrica de rulmenţi Timken, care a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 378 de milioane de lei şi un profit de peste 75 de milioane de lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania avea în România la finalul anului trecut 951 de angajaţi, cu aproape 100 mai mulţi decât în 2011.

...ŞI NU NUMAI

Cum companiile s-au întrecut în a-şi stabili la Ploieşti şi în apropierea sa baze de producţie, oraşul a devenit interesant şi din prisma investiţiilor în retail. În toamna acestui an compania israeliană AFI Europe, care deţine centrul comercial AFI Palace Cotroceni, a deschis al doilea său mall din România, în urma unei investiţii de 52 de milioane de euro. Noul centru comercial intră în directă concurenţă cu proiectul Ploieşti Shopping Center inaugurat cu un an în urmă de NEPI şi Carrefour, cu o investiţie de 65 de milioane de euro.

AFI a cumpărat terenul pentru proiectul din Ploieşti în urmă cu şase ani, dar construcţiile au început în urmă cu un an. Nu mai puţin de 100 de retaileri (câte spaţii comerciale are mallul) se luptă de-acum pentru banii din buzunarele prahovenilor. Cel mai mare spaţiu, cu o suprafaţă de vânzare de 6.700 de metri pătraţi, a fost ocupat de Cora, care a ajuns astfel la o reţea de 12 hipermarketuri în România.

Oraşul este ţintit şi de reţeaua de bricolaj Dedeman, dezvoltată de antreprenorul Dragoş Pavăl. Conform planurilor de expansiune ale afacerii băcăuane, Dedeman ar urma să inaugureze un magazin, cu o cheltuială de circa 10 milioane de euro. Lanţul de bricolaj a ajuns să numere 35 de spaţii, în condiţiile în care cinci au fost deschise în ultima jumătate de an.

Însă pentru ca retailerii să cheltuiască peste 100 de milioane de euro pentru noi magazine într-un an este nevoie de cumpărători care să poată ieşi din magazine cu sacoşele pline. Iar cumpărătorii au nevoie de slujbe. Şi mare parte dintre ei lucrează chiar în companiile care au ridicat şi dezvoltat fabricile din Ploieşti. Oraşul în care investitorii industriali au găsit forţă de muncă specializată, costuri bune, acces facil la infrastructură şi, de ce nu?, o mai mare receptivitate a administraţiei locale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/noul-pol-industrial-al-romaniei-cum-a-atras-un-oras-de-provincie-atentia-gigantilor-mondiali-11658304
11658304
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.