Mobila de la Campina in toata tara. Cum cresti de zece ori in mai putin de un deceniu

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 mai 2011 759 afişări

De la cateva piese de mobilier lucrate de mana in 1991, afacerea Lemet a ajuns la dimensiuni la care familia Rizea, cu ani in urma, nu s-ar fi gandit niciodata. Nivelul de afaceri generat este de 34 de milioane de euro, are 1.250 de angajati, si vinde zilnic 1.500 de module. Cat de abrupt a fost drumul pana aici povesteste in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin Adrian Rizea, fiul fondatorului afacerii Lemet.

Un alt ingredient al retetei de extindere a lantului de magazine este miza pe provincie. In Bucuresti sunt acum patru spatii, dintre care unul deschis anul acesta. "Am preferat localitatile din provincie pentru ca acolo ne-am putut impune mai usor", spune Rizea care nu a simtit niciodata vreun complex prin faptul ca afacerea familiei sale este dezvoltata in afara Capitalei.

Totusi, in Capitala se dau cele mai aprigi batalii pe buzunarul cumparatorilor, iar unul din concurentii Lemet, grupul Rus Savitar, a avut o surpriza mai mult decat placuta cand a deschis primul magazin in Bucuresti anul trecut. Vanzarile din prima luna au fost de cateva ori mai mari decat asteptarile, iar Casa Rusu, divizia de retail a grupului Rus Savitar, a deschis recent inca un magazin in Bucuresti, in zona Valea Cascadelor. Compania fondata de familia Rusu a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mare cu 30% fata de 2009. Este cea mai mare crestere a unei companii din industria mobilei in 2010, iar Cristian Rusu, directorul general al firmei, a prins gustul vanzarilor prin magazine proprii.

El a declarat pentru Ziarul Financiar ca anul acesta vrea sa mai deschida inca doua spatii, pe langa cele zece pe care le opereaza in prezent. Rus Savitar si Lemet sunt doua exemple clare de afaceri care trec din faza de antreprenoriat in cea de corporatie. Terenul le-a fost prielnic pentru ca prea putini investitori straini (ca Ikea si Kika) au intrat pe piata romaneasca. Intr-o liga mai mare joaca Mobexpert si Elvila, companii fondate tot de antreprenori romani, ale caror vanzari anuale trec de 100 de milioane de euro si care au si activitati de export. Lucru care nu inseamna insa ca oricine care incepe o afacere cu mobila are, automat, succes. Nici acest domeniu nu este lipsit de riscuri si de piedici, iar un exemplu clar este un alt producator roman, Staer, care a intrat in insolventa la cererea actionarilor in decembrie 2010. Datoriile companiei se ridica la 9,5 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut cifra de afaceri a fost de 12 milioane de euro, cu pierderi de 2 milioane de euro.

2011 s-ar putea dovedi insa gura de aer proaspat de care au nevoie mai toate companiile, indiferent de domeniu. In tabara optimistilor se incadreaza proprietarii Lemet. Mai cu seama ca, indiferent cine le-a batut la usa cu oferte, nici macar nu le-a dat de gandit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
lemet,
mobila,
lemn,
afaceri,
Adrian Rizea
/cover-story/mobila-de-la-campina-in-toata-tara-cum-cresti-de-zece-ori-in-mai-putin-de-un-deceniu-8204708
8204708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.