Marii castigatori ai crizei financiare

Postat la 01 aprilie 2008 177 afişări

La finele lunii august 2007, Dinu Patriciu facea o declaratie nelinistitoare, prevestind inceputul unei crize financiare globale: “Sunt convins ca ne aflam la inceput de criza globala, ca ne vom confrunta cu o lipsa de lichiditati. Americanii finanteaza mai mult decat produc, bancile centrale injecteaza bani in pietele financiare, lucrurile astea nu merg la nesfarsit. Cine are lichiditati e mare”.

Mihail Ion - CEO al Raiffeisen Asset Management

In ce fel se resimte criza in Romania?

Efectele se resimt intr-o cerere atenuata pentru exporturile romanesti, ca urmare a reducerii cresterii in economia europeana. De asemenea, costul creditului creste, fapt ce va afecta profita¬bilitatea companiilor care-si finanteaza afacerile inclusiv din surse imprumutate, iar evolutia cursului de schimb poate genera pierderi companiilor care nu au acoperit riscul valutar.

Credeti ca in actuala stare a economiei se pot face bani pe seama crizei?

Daca ne referim la piata financiara, atunci in aceasta perioada tulbure au performat bine metalele pretioase; de asemenea, bursele din Orientul Mijlociu au avut performante bune, tinand seama ca aceste tari sunt principalele beneficiare ale cresterii pretului petrolului. Si in piata globala de actiuni se pot obtine castiguri prin pozitii short (vanzarea la termen a activelor ale caror preturi scad si cumpararea lor la scadenta la un pret mai mic).

Cat de des apelati la instrumentele financiare de acoperire a riscului valutar?

Folosim instrumentele de acoperire a riscului valutar, dat fiind faptul ca o buna parte a plasamentelor fondurilor noastre sunt orientate catre pietele externe. In anumite circumstante, evolutia cursului de schimb ne poate aduce castiguri lasand o pozitie descoperita, dupa cum in anumite conditii castigam acoperind riscul valutar, prin intermediul unor contracte forward.

Care sunt cele mai bune plasamente in timp de criza?

Cei cu aversiune la risc opteaza pentru depozite bancare, cei care au apetit la risc pot urmari cumpararea de actiuni in aceasta perioada, un orizont de detinere lung fiind cel care va aduce castiguri. Exista si produse investitionale care protejeaza capitalul impotriva scaderilor, insa capitalizeaza si o parte din castig atunci cand piata creste.

Emilian Dobrescu - Director general al Agrana Romania

Credeti ca in actuala stare a economiei se pot face bani pe seama crizei?

La bursa se pot face bani si din cresterea titlurilor, dar si din scaderea acestora. Totul se rezuma la a cumpara ieftin si a vinde scump - posibilitatile sunt multiple, depinde de inspiratie (1%) si informatie (99%). Daca apreciati ca cererea de locuinte va scadea si proprietatile se vor ieftini, vindeti acum ce aveti, dormiti la hotel sau la parinti si rascumparati casa mai tarziu, la pret mai mic. Diferenta este profit. Este un exemplu. Totusi, nu pariati tot ce aveti pe o singura afacere - puteti sa ajungeti sa dormiti numai la parinti...

Cat de des apelati la instrumentele financiare de acoperire a riscului valutar?

Actionam pe piata futures de cativa ani si avem o experienta solida in acest gen de actiuni. Materia prima principala folosita in obtinerea zaharului alb este zaharul brut importat, un produs listat la principalele burse mondiale, deci apelam in permanenta la instrumentele financiare care permit o limitare a expunerii.

Care sunt cele mai bune plasamente in timp de criza?

Metodele standard (plasamente in aur, pamant, diamante) nu sunt 100% sigure. Un criteriu de alegere ar fi acela de disponibilizare a fondurilor: cat de repede pot transforma in bani lichizi investitiile facute. Cele mai sigure metode de pastrare a banilor sunt depozitele bancare si certificatele de trezorerie.


Ce e de facut

Vanzari de 6,5 mld. euro

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza financiara,
lichiditati,
economie,
banci
/cover-story/marii-castigatori-ai-crizei-financiare-2507127
2507127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.