Marii castigatori ai crizei financiare

Postat la 01 aprilie 2008 177 afişări

La finele lunii august 2007, Dinu Patriciu facea o declaratie nelinistitoare, prevestind inceputul unei crize financiare globale: “Sunt convins ca ne aflam la inceput de criza globala, ca ne vom confrunta cu o lipsa de lichiditati. Americanii finanteaza mai mult decat produc, bancile centrale injecteaza bani in pietele financiare, lucrurile astea nu merg la nesfarsit. Cine are lichiditati e mare”.

Bursa, cu dus si intors

Marele perdant din ceea ce se poate numi criza financiara internationala este piata de capital. Pierderile de la maximele de anul trecut au ajuns pana la 45% si chiar mai mult in unele cazuri, dar cine a urmarit cu atentie evolutia emitentilor de la Bursa de Valori Bucuresti a putut castiga. Vanzarea actiunilor detinute in toamna anului trecut la preturile de atunci si recumpararea titlurilor acum, la cotatii cu cel putin 30% mai mici, ar aduce un randament echivalent cu diferenta de pret, daca lucrurile vor reveni la normal si preturile se vor intoarce la valori apropiate de cele ale anului trecut.

Aceasta logica este caracteristica fondurilor de investitii, care isi inchid pozitiile atunci cand observa o tendinta descendenta si reanalizeaza piata si emitentii inainte de a reintra la cumparare cand preturile sunt atractive. Strategia a fost adoptata si de investitorii cu experienta din Romania, unul dintre cele mai bune exemple fiind principalul actionar al Impact Bucuresti, Dan Ioan Popp, presedinte si director general al companiei, care a vandut anul trecut mai multe pachete de actiuni. Un pachet de 5% din capitalul social a fost transferat in septembrie, la pretul mediu de 1,06 lei/actiune, adica o valoare totala de aproximativ 15,6 milioane de euro. Recent, fondatorul Impact a declarat ca intentioneaza sa rascumpere un pachet de 4,5% din capitalul social la un pret de maximum 0,5 lei/actiune. Cotatia la zi a titlului a coborat sub 0,25 lei/titlu, ceea ce inseamna ca presedintele Impact trebuie sa achite aproximativ 6,5 milioane de euro pentru recuperarea pachetului vandut, ramanand si cu aproape noua milioane de euro profit. “Dorim rascumpararea unui pachet de actiuni, deoarece vrem sa dam un semnal de incredere catre piata. Actionarii Impact sunt aproape jumatate straini, iar majoritatea lor sunt investitori pe termen lung. Din aceasta cauza, lichiditatea actiunilor este foarte scazuta, pretul fiind stabilit de speculatori”, a declarat Dan Ioan Popp.

Demersul fondatorului Impact este o modalitate facila de a castiga bani in perioade de criza, de scadere pe piata de capital. In toamna anului trecut, aceasta strategie a investitorilor straini a putut fi observata din valoarea vanzarilor efectuate, care a depasit pentru prima oara vanzarile investitorilor romani. Portofoliile de actiuni listate ale fondurilor straine si-au diminuat valoarea de la sfarsitul anului trecut cu mai mult de jumatate, din cauza deprecierii titlurilor, insa vanzarea actiunilor si cumpararea lor la cotatii mai reduse ar fi putut reduce amploarea pierderilor.

O vanzare “pe varf”, adica in punctul maxim al ascensiunii, a fost si cea a fabricii de dulciuri Kandia Excelent. Inainte de declansarea crizei ipotecare americane, principalii actionari ai Kandia Excelent, Axis Investments si Meinl Bank, au vandut fabrica catre Cadbury Schweppes, cel mai producator de dulciuri din lume, cu suma de 99,5 milioane de euro. Vanzarea pachetului de 93,3% din capitalul social s-a efectuat prin intermediul Bursei de Valori. Pretul achitat de Cadbury a fost probabil maximul posibil, in conditiile in care piata tabletelor de ciocolata din Romania valora, la sfarsitul lui 2007, circa 200 de milioane de euro, iar cotatia actiunilor Kandia Excelent se afla de asemenea la un maxim istoric (britanicii au platit 2,9 lei pe o actiune ce valora doar 0,84 lei la inceputul anului).

Impotriva curentului

Sa dam Cezarului ce i se cuvine si sa recunoastem ca tranzactiile de mai sus au destul de putin in comun cu modul de actiune si cu performanta realizata de John Paulson, manager de fonduri speculative (hedge funds), care a anticipat cu doi ani problemele de pe piata imobiliara din SUA de anul trecut. Fondurile pe care la administreaza Paulson au crescut cu circa 15 miliarde de dolari in 2007, in timp ce averea sa a ajuns la trei miliarde de dolari. Mai mult, Paulson si-l permite, in prezent, drept consilier pe fostul sef al Rezervei Federale, Alan Greenspan. Americanul s-a miscat in sens invers fata de curentul pietei si a folosit inteligent instrumente financiare derivate, de natura sa diminueze sau sa acopere riscul. E adevarat insa ca succesul lui a fost posibil pentru ca astfel de instrumente derivate exista acolo, or, in Romania situatia e cu totul alta.

Achizitionarea unor actiuni listate pe o piata la vedere, cum este cea a BVB, este de regula insotita de deschiderea unor pozitii pe piata la termen, precum cea de la Sibiu, dar de pozitie contrara. Cumperi o actiune pe care o consideri de viitor, dar inchei si contracte bazate pe o cotatie ulterioara mai scazuta. Daca titlul va avea randament negativ pe piata la vedere, investitorul este acoperit de castigul din cea la termen. Miscarea se numeste hedging sau arbitraj si este utilizata pe scara larga de investitorii institutionali. Din pacate, pe piata autohtona nu exista decat foarte putine instrumente de acest gen.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza financiara,
lichiditati,
economie,
banci
/cover-story/marii-castigatori-ai-crizei-financiare-2507127
2507127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.