Marii castigatori ai crizei financiare

Postat la 01 aprilie 2008 177 afişări

La finele lunii august 2007, Dinu Patriciu facea o declaratie nelinistitoare, prevestind inceputul unei crize financiare globale: “Sunt convins ca ne aflam la inceput de criza globala, ca ne vom confrunta cu o lipsa de lichiditati. Americanii finanteaza mai mult decat produc, bancile centrale injecteaza bani in pietele financiare, lucrurile astea nu merg la nesfarsit. Cine are lichiditati e mare”.

Domeniul imobiliar este pentru moment nava amiral a investitiilor romanesti si s-ar putea dovedi profitabil si in continuare. Dar aici trebuie sa ne referim la o alta recenta declaratie a lui Dinu Patriciu, care a prevestit o scadere a preturilor. Patriciu invoca aici influenta crizei ipotecare, respectiv evolutiile preturilor la imobiliare inregistrate in multe din economiile importante ale lumii.

“Dezvoltatorii sunt dispusi sa vanda anumite proiecte chiar la preturi mai mici decat anul trecut. Unii se asteapta sa cada piata chiar mai jos, altii vor sa lichidizeze, pentru ca au alte oportunitati. Cand piata e in cadere, sunt si probleme, dar si oportunitati”, confirma cu o luna de zile in urma si Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners, implicata in mai multe tranzactii imobiliare. “Dupa o stagnare pana in toamna, preturile la terenuri si la apartamente vor continua sa creasca, incet dar sigur, pentru urmatorii trei ani”, este convins si Lorand Szarvadi. Iar David Flusberg de la Adama crede ca temerile de pe piata imobiliara ar putea crea noi oportunitati pentru dezvoltatorii bine informati, care ar putea cumpara proprietati la preturi atractive.

manevre pentru mari Si mici

Multi dintre miliardarii de top din Statele Unite s-au confruntat, incepand de anul trecut, cu o scadere a averii, dar exista si castigatori, altii decat investitorii financiari. Domeniile bune, care au adus castiguri importante pe o piata marcata de criza imobiliara, au fost materiile prime, industria hartiei, comertul, industria chimica, medicamentele sau energia, dar si agricultura, internetul sau piata de media.

In general, siguranta ofera acele domenii de activitate asupra carora impactul crizei este redus, asa cum este comertul. “In Romania nu se simte deocamdata niciun impact al crizei mondiale in buzunarul cumparatorului; dimpotriva, vanzarile noastre din primele luni ale anului au crescut, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a anului anterior. Asa ca o sa marim ritmul de expansiune”, spune Jose Jacobo Caller, director general al retelei Carrefour.

La randul sau, Sorin Minea de la Angst recomanda unui mic investitor depozitele bancare la termen, manevre duble de vanzare si cumparare de valute, dar si agricultura. “Se poate dezvolta foarte bine si ar aduce profituri. Banii pierduti in agricultura sunt povesti, nu s-ar mai baga nimeni in agricultura daca ar fi asa”, spune Minea.

Cristian Ionescu - Managing director al Coface Romania Credit Management Services

In ce fel se resimte criza in Romania?

Manifestarile sunt volatilitatea capitalurilor de pe bursa, retragerea investitorilor de portofoliu din Romania, costurile finantarilor pentru proiecte de anvergura, posibilitatea suspendarii unor proiecte in derulare, posibile falimente ale companiilor cu grad ridicat de indatorare in valuta. Riscuri mari sunt si in constructii, unde cererea este foarte elastica la costurile de finantare.

Cum sunt influentate afacerile pe care le derulati?

Ne asteptam ca, in calitate de asigurator de riscuri comerciale, sa vedem un numar in crestere a daunelor datorate neplatii facturilor si neefecturarii platilor in valuta catre furnizorii externi. Deja Coface din Statele Unite ale Americii, precum si Coface Franta se confrunta cu o crestere de pana la plus 300% a intarzierilor la plata si o cerere foarte mare pentru serviciul de asigurare de credite comerciale.

Credeti ca in actuala stare a economiei se pot face bani pe seama crizei?

Vom vedea speculatori pregatiti sa cumpere active sau actiuni la preturi sub valoarea de piata, iar speculatorii de pe piata valutara pot inregistra profituri pe seama deprecierii monedei nationale. Se va inregistra un plus pe activitatea de recuperare a creantelor si de lichidare judiciara.

Ce trebuie sa faca o companie pentru a se feri de pierderi?

Companiile cu datorii mari in valuta ar putea reesalona platile catre furnizorii externi, pentru a diminua impactul cresterii sumelor datorate in lei si sa se asigure impotriva riscului valutar prin contracte futures avand ca suport moneda de plata. Posibilele efecte benefice legate de devalorizarea leului, ce ar ieftini exporturile producatorilor din Romania sunt din pacate anulate de costurile finantarii corporatiste in crestere, pe fondul lichiditatii in scadere de pe piata creditului.

Care sunt cele mai bune plasamente in timp de criza?

Investitiile cele mai sigure sunt cele in imobile, terenuri, in aur si in obligatiuni de stat. In cazul celor din urma, pentru protejarea investitiilor, este important de urmarit nivelul dobanzii reale in functie de rata inflatiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza financiara,
lichiditati,
economie,
banci
/cover-story/marii-castigatori-ai-crizei-financiare-2507127
2507127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.