Manageri romani de export. De ce isi lasa strainii afacerile pe mana lor?

Postat la 25 octombrie 2010 230 afişări

Statutul pe care angajatii romani il au in afara tarii este greu de definit intr-un cuvant. Unii spun ca suntem candidatii perfecti pentru munca de jos, altii cred ca suntem hoti si cersetori si se feresc de noi, altii ne-au acordat suficient credit incat sa ne lase sa le conducem afacerile. In ultimii ani, cateva mii de romani au intrat in echipele internationale de conducere ale unor afaceri uriase. BUSINESS Magazin a vorbit cu o parte dintre ei si va prezinta povestile de succes ale expatilor „made in Romania“.

Harta tarilor unde romanii ocupa functii de management are marcata in cea mai mare parte Europa, insa nici Statele Unite ale Americii sau Asia nu sunt ocolite. In SUA, cei mai multi romani sunt cei care lucreaza in domeniul IT, Adobe, Microsoft sau Electronic Arts avand oameni de baza acolo. In Asia lucreaza romani de la Metro, iar Europa este destinatia managerilor din industria bunurilor de larg consum, farmaceutice sau servicii financiare. Britanicii de la GlaxoSmithKline au trimis manageri romani chiar si in Egipt, asa ca punctam un stegulet si pe harta Africii.

Ulrik Rasmussen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen & Partners, spune ca acest fenomen era foarte rar intalnit in urma cu opt ani, atunci cand a venit in Romania el insusi ca manager expatriat, insa a luat amploare in ultimii patru-cinci ani. Cunoaste bine stilul si caracteristicile managerilor romani si face chiar o apreciere neasteptata: "Romania are cel mai mare si mai bun bazin de talente din Europa Centrala si de Est, asa ca daca un grup are nevoie de un manager din aceasta zona, se uita in primul rand la Romania. In general, managerii romani sunt recunoscuti pentru competentele lor tehnice deosebite", afirma Rasmussen. Nu trece insa cu vederea faptul ca au fost si destule cazuri de manageri relocati in strainatate care nu au reusit sa confirme asteptarile celor ce i-au preluat. "Nu este neaparat vina lor. Probabil ca au plecat fara sa fie pregatiti, insa de acest lucru trebuia sa-si dea seama cei care le-au facut planul de cariera", comenteaza Rasmussen.

Este indiscutabil faptul ca orice manager cu experienta internationala are castiguri uriase la capitolul imagine. Head-hunterii spun insa ca exista diferente si in functie de tara unde se face relocarea si de complexitatea pietelor respective, fiind, prin urmare, mai apreciati cei care merg sa conduca afaceri in tari mai dezvoltate din Occident decat cei transferati in tari precum Ucraina, Bulgaria sau state de pe continentul african. De asemenea, adauga recrutorii, ar fi flatanta o propunere internationala venita din afara grupului unde lucreaza managerul respectiv, insa nu se intampla foarte des. "99% dintre managerii romani care ajung pe pozitii importante la firme din strainatate sunt trimisi prin filiala din Romania a firmei respective, dupa ce au lucrat multi ani in firma, au avut o ascensiune constanta si au confirmat ca sunt compatibili cu modelul corporatist central.

Cazurile in care astfel de manageri ajung direct din Romania in aceste tari dezvoltate intr-o functie manageriala semnificativa pe alta filiera decat aceasta sunt rare, foarte, foarte rare exceptii", constata George Butunoiu, managing partner in cadrul firmei de executive search George Butunoiu Ltd. "De pilda, e aproape de neconceput ca o firma occidentala sa caute astfel de manageri in Romania", precizeaza recrutorul. Nu neaga insa ca "semnalul" cel mai important pe care trebuie sa il recepteze acesti manageri este ca li s-a acordat un grad ridicat de incredere, "ceea ce este, probabil, cea mai buna confirmare profesionala pentru cineva. In astfel de situatii, practic, valoarea <de piata> a managerului respectiv e confirmata definitiv si in interiorul firmei, si in afara ei".

In ceea ce priveste salariile acestor manageri, situatia este un pic mai complicata. Desi in cifre absolute salariile din strainatate sunt intotdeauna mai mari, uneori chiar duble sau triple fata de cat castigau in Romania, raportate la puterea de cumparare si costul vietii din tara unde ajung, diferentele se reduc pana aproape de zero. "Am vazut multi manageri care au refuzat salarii duble in alta tara, dupa ce si-au facut calcule amanuntite si au ajuns la concluzia ca ar trai mai prost cu banii aceia decat in Romania", enunta head-hunterul.

In ultimii doi ani, criza a delimitat si doua tabere clare, ale managerilor pro si contra expatrierilor. Tot mai putini, spun head-hunterii, sunt cei ce fac demersuri pentru a pleca din tara. Prefera stabilitatea locului pe care il ocupa aici si inteleg ca acum presiunile sunt cu mult mai mari in afara. Acesti factori, corelati cu intrarea intr-un mediu complet strain, fac adaptarea mult mai anevoioasa. Pe de alta parte, a scazut si numarul expatilor care au venit sa conduca afaceri in Romania. Deocamdata, asadar, piata a intrat intr-un recul. Managerii care tanjesc la o cariera internationala raman insa pe pozitii si isi asteapta randul la relocare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
expati,
romani,
afaceri,
conducere
/cover-story/manageri-romani-de-export-de-ce-isi-lasa-strainii-afacerile-pe-mana-lor-7531616
7531616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.