Manageri romani de export. De ce isi lasa strainii afacerile pe mana lor?

Postat la 25 octombrie 2010 230 afişări

Statutul pe care angajatii romani il au in afara tarii este greu de definit intr-un cuvant. Unii spun ca suntem candidatii perfecti pentru munca de jos, altii cred ca suntem hoti si cersetori si se feresc de noi, altii ne-au acordat suficient credit incat sa ne lase sa le conducem afacerile. In ultimii ani, cateva mii de romani au intrat in echipele internationale de conducere ale unor afaceri uriase. BUSINESS Magazin a vorbit cu o parte dintre ei si va prezinta povestile de succes ale expatilor „made in Romania“.

De la 1 ianuarie 2011, fostul director de resurse umane pentru Romania si Moldova al Coca-Cola HBC Romania va prelua functia de director of rewards al Coca-Cola Hellenic si se va muta in Grecia, la sediul central al companiei. Deocamdata face naveta intre Atena si Bucuresti si se imparte intre preluarea responsabilitatilor impuse de noua functie si predarea atributiilor catre noul manager de resurse umane din Romania. "Ma mut pe o noua arie de competenta, mult mai specifica si cu responsabilitati mult mai mari, pe tot grupul", spune Popovici. Concret, noua functie presupune coordonarea dezvoltarii si a administrarii politicilor de comunicare, motivare si angajament, precum si a celor de compensatii si beneficii pentru cele 28 de tari unde compania este prezenta. Va fi singurul roman din departamentul de resurse umane din Grecia, iar echipa condusa de ea numara 10 oameni.

Dincolo de o oportunitate pe care multi o asteapta o viata intreaga, noua functie implica o serie de schimbari in plan personal, cum ar fi mutarea intregii familii in Grecia si adaptarea la un nou stil de viata. La 41 de ani si cu peste 10 ani de experienta in domeniu, Simona Popovici spune ca nu a stat nicio clipa pe ganduri cand a acceptat noua numire, care facea oricum parte din planurile ei de dezvoltare pentru anii urmatori. Mandatul acceptat in Grecia e pe o perioada nelimitata, asa incat Popovici nu exclude intoarcerea in Romania, dar mult mai probabila pare varianta unei relocari ulterioare intr-o alta tara.

Unul dintre primii romani care au lucrat la sediul central Coca-Cola Company este Cristian Stelea, recent numit in functia de product integrity and regulatory compliance director pentru Europa Centrala si de Est, dupa ce anterior a fost seful de cabinet al presedintelui de grup. Cariera de expatriat a lui Stelea a inceput la Atena, de unde, in 2005, a fost promovat ca director si coordonator al departamentului tehnic global de indicatori de performanta si sisteme de calitate, la sediul central al companiei Coca-Cola, din Atlanta.

La inceputul anului trecut a revenit in Europa, ca membru al echipei de management ce acopera jumatate din operatiunile Coca-Cola in Europa. Pentru Stelea, mutarile dintr-o tara in alta si chiar de pe un continent pe altul s-au transformat intr-un stil de viata in ultimii zece ani. "Cea mai mare oportunitate a fost sa lucrez in afara tarii, iar increderea ca pot lucra bine cu oameni din culturi diferite, ca pot fi prieten cu ei, ca pot adopta stilul lor de viata cu usurinta m-a determinat sa accept acea pozitie. In mod cert, diferentele culturale si de limbaj sunt cele mai mari obstacole atunci cand lucrezi intr-o tara straina", admite Stelea, care nu pare insa foarte sigur ca se va mai intoarce vreodata in Romania sau macar ca isi doreste in mod special aceasta, ramanand mai degraba deschis ofertelor pentru alte tari din lume in care Coca-Cola Company are sediu.

Nu la fel de usoara a fost decizia de a pleca pentru Marius Persinaru, fostul country general manager al Xerox Romania si Moldova si, actualmente, vicepresedinte de operatiuni al diviziei Xerox pentru tari in dezvoltare - DMO East. De mai bine de un an, Persinaru lucreaza la Londra, unde are in subordine directa cinci directori generali, care, la randul lor, acopera cinci regiuni, cu 120 de tari si peste 3.000 de angajati. Persinaru coordoneaza operatiunile Xerox din zona de est a pietelor emergente, zona care include Europa Centrala si de Est, Israel, Turcia, Rusia, Orientul Mijlociu, Africa si India.

A ales sa plece impreuna cu familia si, la un an si trei luni de la relocare, inca se afla "in plin proces de acomodare". Probabil si pentru ca ii lipsesc foarte multe de acasa. "Imi lipsesc familia, prietenii, Branul, cidrul de mere productie personala, telemeaua proaspata, crem-vurstii vrac, ciolanul afumat... Sper sa nu fi uitat ceva", spune amuzat Persinaru. Din punct de vedere profesional, se simte insa mai implinit, pentru ca acum are un rol mult mai important fata de vremea cand conducea operatiunile din Romania ale companiei si pentru ca incepuse sa simta nevoia unei schimbari.

Tot la Londra si tot pentru Xerox lucreaza si Dana Untescu, vicepresedinte de resurse umane pentru operatiunile de pe pietele emergente. Untescu nu se afla insa la prima experienta internationala; inainte a fost director regional de resurse umane pentru zona central si est-europeana, Israel si Turcia. Atunci nu a fost nevoita sa plece din tara, functia ei fiind gandita pentru sediul din Bucuresti, dar cu deplasari regulate in cele noua tari din regiune. Decizia de a nu parasi Romania mai devreme a fost motivata de considerente exclusiv personale. "Mi s-a mai propus un rol regional cu doi ani inainte, in 2007. Atunci am ezitat si, in final, am refuzat. Nu eram pregatita din punct de vedere social (familie, prieteni, angajamente sociale) sa parasesc tara. Nu am regretat alegerea. In 2009 nu am ezitat insa niciun moment. In trei luni eram mutata, pentru ca eram deja pregatita emotional", isi aminteste Untescu.

Mutarea a fost destul de simpla pentru ca, neavand familie, nu a trebuit sa-si ia decat "hainele, muzica si cartile". "Stresul este insa destul de mare, chiar si asa. Vorbesti permanent o limba straina, conduci pe partea cealalta a drumului, ai alt sistem administrativ, trebuie sa intrebi la tot pasul, de multe ori nu stii ce trebuie sa intrebi, iar localnicilor nici nu le trece prin cap sa-ti explice lucruri ce pentru ei sunt evidente, pana si umorul e altfel in Anglia. Stresant, ce sa zic! Dar dupa vreo trei-patru luni am fost ok."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
expati,
romani,
afaceri,
conducere
/cover-story/manageri-romani-de-export-de-ce-isi-lasa-strainii-afacerile-pe-mana-lor-7531616
7531616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.