Manageri romani de export. De ce isi lasa strainii afacerile pe mana lor?

Postat la 25 octombrie 2010 230 afişări

Statutul pe care angajatii romani il au in afara tarii este greu de definit intr-un cuvant. Unii spun ca suntem candidatii perfecti pentru munca de jos, altii cred ca suntem hoti si cersetori si se feresc de noi, altii ne-au acordat suficient credit incat sa ne lase sa le conducem afacerile. In ultimii ani, cateva mii de romani au intrat in echipele internationale de conducere ale unor afaceri uriase. BUSINESS Magazin a vorbit cu o parte dintre ei si va prezinta povestile de succes ale expatilor „made in Romania“.

Are, ca si Marius Persinaru, nostalgii legate de Romania. Spune ca ii lipsesc pietele de alimente si de flori, pantofii care se vindeau in doua magazine anume din Bucuresti, serviciile de intretinere corporala si umorul romanesc. Cu toate acestea, sansele de a se intoarce acasa sunt minime, avand in vedere ca la scurt timp dupa ce a plecat in Anglia cu un contract de expatriat, care presupunea un mandat limitat, de doi ani, a semnat un contract local in Marea Britanie. "Sansele sunt minime, dar nu inexistente. Este insa posibil sa fiu mutata oriunde altundeva in lume, in functie de nevoile companiei si de acceptul meu, desigur", subliniaza Untescu.

Daca mergem mai departe cu numaratoarea managerilor exportati de Xerox, ajungem la cifra trei. Si Gabriel Pantelimon, CIT sales & marketing director la Xerox, ocupa o functie de anvergura regionala in grup. Desi initial aceasta ar fi trebuit sa-l transfere la Londra, acolo unde se afla sediul central al companiei, Pantelimon nu si-a dorit relocarea permanenta, astfel incat in momentul de fata isi imparte timpul intre birourile de la Bucuresti si cele din Londra. Chiar daca a ales varianta cea mai obositoare si cronofaga, Pantelimon nu se plange. "In Xerox, o pozitie regionala inseamna, in primul rand, o arta in a gestiona resurse asupra carora nu ai control total sau autoritate directa. Din aceasta perspectiva, este o diferenta mare fata de rolul din Romania, unde oamenii erau in subordine directa, iar viteza de reactie era mult mai mare", spune Pantelimon.

Si Costin Raiu de la Kaspersky a optat pentru aceeasi varianta de lucru - deplasarile regulate intre sediul central de la Moscova si biroul din Bucuresti, dupa ce a fost numit director global research and analysis team la Kaspersky Lab, adica seful intregii echipe de cercetatori si analisti Kaspersky Lab din mai multe tari ale lumii. Echipa de cercetare globala a companiei (denumita "GReAT" - Global Research and Analysis Team) a fost fondata in 2008 si are acum 30 de membri in tari precum Brazilia, Ecuador, Statele Unite, Franta, Anglia, Suedia, Germania, Polonia, Romania, Rusia si Japonia. Rolul echipei este de a analiza amenintarile informatice viitoare si de a imagina tehnologii noi capabile sa le combata cu succes. "In general, este dificil sa conduci o echipa care se afla in mai multe orase diferite, insa cand acestea sunt si pe coordonate orare aflate la plus/minus sase ore de tine, sunt necesari pasi aditionali, cum ar fi intalniri saptamanale online si intalniri in persoana, de trei-patru ori pe an", spune Raiu.

Daca ar fi ca managerii romani expatriati sa organizeze intalniri de socializare, indiferent de companiile unde lucreaza, probabil cei mai multi s-ar strange la Londra, iar intalnirea ar fi destul de pestrita, avand in vedere ca vin din toate domeniile - IT, bunuri de larg consum, servicii financiare sau farma. Xerox, JTI, Procter & Gamble, UniCredit sau Pfizer sunt cateva dintre companiile care au trimis romani in capitala Marii Britanii.

Si Sergiu Puianu de la UniCredit tot la Londra lucreaza. De la 1 septembrie este director EEMEA markets (Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa) in UniCredit Corporate & Investment Bank, dupa o perioada de doi ani cand a fost detasat international la Viena, unde s-a ocupat de markets and training support in departamentul EEMEA din Bank Austria AG. S-a format insa ca bancher in Romania, unde a fost, printre altele, sef de departament la HVB Romania si mai apoi, dupa fuziunea dintre UniCredit si HVB, a fost INM sales director (pentru pietele internationale) la UniCredit }iriac Bank. Puianu a facut parte din echipa cu care Bank Austria Creditanstalt si-a inceput operatiunile pe piata romaneasca. Si-a dorit foarte mult sa poata lucra in strainatate, pentru ca "sansa unei experiente internationale, mai ales la nivel de headquarters, ofera din punct de vedere profesional o deschidere extraordinara. Pe de o parte, te afli in centrul activitatii profesionale, te intalnesti cu proiecte si situatii semnificativ mai complexe decat la nivel local, iar pe de alta parte, lucrezi intr-un mediu multicultural", spune Puianu.

Daca initial vedea plecarea sa din tara cu un mandat clar, pe termen determinat, acum nu mai tine atat de mult la o intoarcere acasa, desi recunoaste ca munca in Romania are avantajele ei. "Romania imi lipseste ca mediu si chiar daca distantele nu sunt chiar asa de mari, diferente culturale si de mentalitate exista si uneori ai prefera sa fii in mediul tau, de care sa simti ca apartii", marturiseste bancherul.

Altii, in schimb, nu pomenesc decat de adaptarea lor in tara unde lucreaza. Emilia Bunea, unul dintre managerii cu experienta pe piata serviciilor financiare din Romania si fostul director general al ING Pensii, a parasit Romania la sfarsitul lunii martie pentru functia de director financiar in ING Asigurari in Europa Centrala. Ca si Dana Untescu de la Xerox, Emilia Bunea a avut nevoie de ceva timp pana sa paraseasca Romania. A mai primit o oferta similara in urma cu cativa ani, pe care, in cele din urma, a refuzat-o. "Asadar, acum am avut raspunsul la cele mai multe dintre intrebarile care rasar in astfel de momente."

Astazi locuieste in Olanda, la Amsterdam, alaturi de intreaga familie. S-au acomodat cu totii foarte repede: "Olanda este o tara primitoare unde, poate datorita numarului mare de biciclete, totul merge ca pe roate. Fetele mele se bucura acum de o independenta pe care nu au mai gustat-o, eu pot iesi sa alerg direct din fata casei. Pana si pisica a pus stapanire pe strada unde nu intalneste decat cateva alte pisici si cate un catel binecrescut", povesteste Bunea.

Dincolo de traiul linistit de zi cu zi, Emilia Bunea are responsabilitati uriase si, implicit, presiuni mult mai mari decat avea in Romania. "Este o responsabilitate cu un alt nivel de conceptualizare si de gandire strategica, iar ca director intr-o companie nationala trebuie deja sa gandesti strategic, sa <privesti din elicopter>, dar orizontul se largeste considerabil la nivel regional, probabil la o <privire din satelit>", explica ea. Aria care i-a fost repartizata cuprinde pietele financiare din Europa Centrala si de Est, al caror nivel de sofisticare si maturitate nu este mult superior celui din Romania, dar si pietele mai dezvoltate ale Greciei si Spaniei. "Satisfactia vine mai degraba din perspectivele diferite pe care le ofera comparatia intre tari si intre piete, dar si din identificarea unor tendinte comune, din posibilitatea de a vedea unde sunt folosite cele mai bune tactici si solutii si de a le oferi si celorlalte tari."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
manageri,
expati,
romani,
afaceri,
conducere
/cover-story/manageri-romani-de-export-de-ce-isi-lasa-strainii-afacerile-pe-mana-lor-7531616
7531616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.