Mai mult decât cifre

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 03 iulie 2017 1324 afişări

Deşi spune că nu s-a visat CEO, „aşa cum fac alţii”, Bogdan Ion a ajuns la conducerea EY în 2012. El povesteşte că nu crede în trăsăturile comune ce ar trebui să definească un lider şi că auditul înseamnă mai mult decât cifre şi analiza acestora.

Creşterea rolului inteligenţei artificiale atât în societate, cât şi la locul de muncă este principala tendinţă pe care a identificat-o Ericsson ConsumerLab pentru 2017; compania realizează un raport anual de tendinţe de consum pentru următorul an. Această tendinţă se va manifesta, în primul rând, prin faptul că 35% dintre utilizatorii avansaţi de internet vor un asistent virtual la birou, iar unu din patru utilizatori şi-ar dori şi un manager virtual.

Totuşi, utilizatorii sunt îngrijoraţi şi în privinţa faptului că roboţii inteligenţi i-ar putea înlocui la locul de muncă. Motivele nu par a fi nefondate având în vedere faptul că un studiu realizat de EY arată că mai mult de jumătate din locurile de muncă actuale ar putea dispărea în următorii 3-5 ani, fiind înlocuite de sisteme automatizate şi roboţi.

Printre operaţiunile cel mai puternic influenţate de robotizare se numără managementul relaţiei cu clienţii (automatizare în proporţie de 34% din posturi), departamentele de resurse umane (39%), departamentele financiar-contabilitate (40%), relaţia cu furnizorii (40%) şi serviciile de front-office (55%). „Roboţii vor scuti angajaţii de procesele repetitive, consumatoare de timp, şi – în acelaşi timp – vor contribui la reducerea cheltuielilor operaţionale”, arată rezultatele studiului. De asemenea, firme precum Google, Facebook, Microsoft şi Baidu se întrec în extinderea activităţilor în domeniul inteligenţei artificiale şi doar în 2015 companiile au cheltuit aproximativ 8,5 miliarde de dolari în acest domeniu, de patru ori mai mult decât în 2010. „Roboţii învaţă nu numai din limbajul nostru, dar şi de la noi, ajungând în cele din urmă să fie antrenori inteligenţi pe baza a ceea ce au înţeles din comportamentul nostru”, se arată într-un raport despre tendinţele tehnologice din 2017 realizat de Samsung Design Europe şi Foresight Factory.

Country managerul EY nu crede în calităţi replicabile de la o persoană la alta, aşa cum nu crede nici în exemple de personalităţi sau lideri care să fie replicabile. „Nu prea cred în calităţi comune pe care să le aibă un CEO excepţional sau un antreprenor excepţional. E un articol recent în Harvard Business Review care distruge  mituri legate de CEO-ul carismatic care ia decizii sub presiune şi care a terminat o universitate de top. S-a demonstrat statistic că mulţi dintre cei carismatici nu sunt neapărat şi cei mai buni, că nu are nicio legătură dacă sunt introverţi sau extroverţi şi multe alte lucruri de acest fel. Mai mult, nu are nicio importanţă ce fel de studii au - mulţi dintre ei au urmat doar liceul. Întorcându-mă la articol, se pare că abilitatea de a lua decizii rapid este una comună liderilor de succes. E mai bine să iei o decizie imperfectă decât să aştepţi. O alta este adaptabilitatea la diverşi acţionari şi abilitatea de a balansa multe lucruri care sunt în contradicţie, iar atunci când realizezi că lucrurile nu merg în direcţia corectă să schimbi rapid macazul. Şi probabil cea mai importantă este aceea de a livra rezultate - adică de a avea o echipă care să te ajute să livrezi ajungi la aceste rezultate.”

Antreprenoriatul, sursă de inspiraţie

Un ecosistem antreprenorial are ca parteneri antreprenorii, firmele, statul şi toate incubatoarele sau acceleratoarele, subliniază country managerul EY. „Noi am făcut multe studii legate de antreprenoriat şi am văzut cum au evoluat lucrurile în acest ecosistem - e vorba de educaţie şi cultură antreprenorială, de acces la finanţare sau de coordonarea între diverse părţi ale ecosistemului. Concluzia este că lucrurile au evoluat extrem de mult, inclusiv accesul la finanţare bancară, dar băncile nu au în momentul de faţă capacitatea de a finanţa foarte multe IMM-uri sau start-up-uri; prin urmare, ce lipseşte este acest capital de risc, iar recomandarea este de a încerca să meargă către acceleratoare sau diverse platforme şi reţele de business angels.”

El spune că învaţă extrem de multe de la antreprenori, începând cu ceea ce numeşte „o mentalitate unică”: „Acolo unde alţii văd riscuri, ei văd oportunităţi, simplifică extrem de mult lucrurile, văd viaţa într-o manieră total diferită faţă de cineva care poate a crescut într-o corporaţie. Au o adaptabilitate extraordinară, iar acestea nu sunt calităţi comune. Ca urmare, tot timpul ai de învăţat din perspectiva asta, pentru că întotdeauna e o oportunitate - chiar şi într-o multinaţională - de a încuraja spiritul antreprenorial al oamenilor.”

Bogdan Ion oferă ca exemplu parteneriatul cu UiPath, companie alături de care lucrează pentru a introduce tehnologia în cauză clienţilor EY. UiPath, o companie fondată în Bucureşti în 2015 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în ultimii ani în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii a primit anul acesta 30 de milioane de dolari de la fondul american Accel Partners - cea mai mare finanţare obţinută până acum de o companie de tehnologie lansată în România.

Accel, primul fond de investiţii din lume care a investit în Facebook, în 2005, a mai investit şi în alte staruri din Silicon Valley. „Suntem una dintre cele mai mari trei firme din lume la nivel global pe acest segment al inteligenţei artificiale“, a declarat la emisiunea de business ZF Live Daniel Dines, care este şi CEO al UiPath.

„Noi suntem într-un moment în care chiar dacă IBM începe să dezvolte un software mâine, suntem la o mărime a echipei în care ne putem bate cu giganţii. Cheia noastră a fost în primul rând focusul pe tehnologie“, a declarat Dines pentru Ziarul Financiar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.