Mai mult decât cifre

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 03 iulie 2017 1324 afişări

Deşi spune că nu s-a visat CEO, „aşa cum fac alţii”, Bogdan Ion a ajuns la conducerea EY în 2012. El povesteşte că nu crede în trăsăturile comune ce ar trebui să definească un lider şi că auditul înseamnă mai mult decât cifre şi analiza acestora.

Din postura de CEO

Ce înseamnă, aşadar, să conduci o companie aşa cum este EY? Ce presupune acest job? „Ca şi medicii sau arhitecţii, noi suntem organizaţi în parteneriate; asta înseamnă că eşti şi manager, şi acţionar. Din perspectiva mea, e o diferenţă semnificativă ca stil de leadership, pentru că spre deosebire de o firmă tradiţională unde sub un CEO, un director general există o organigramă care îi raportează într-un fel sau altul direct, colegii mei care îmi raportează funcţional sunt parteneri şi acţionari. Prin urmare, modalitatea de a conduce o firmă precum EY este diferită de cea din cazul unei firme tradiţionale, datorită acestui tip de parteneriat. Este necesar un tip de leadership sau de conducere consultativă, iar asta nu e neapărat mai simplu. Altfel, dintr-o perspectivă a firmelor multinaţionale, o parte din businessul nostru este legată de multinaţionale, iar dimensiunea aceasta de reglementare pentru diverse pieţe creează nevoia unor servicii pe care să le oferim în zona de compliance sau assurance, cum spunem noi. În fapt, firma noastră furnizează mult mai multe servicii, ce sunt oferite unor clienţi locali sau chiar internaţionali, iar asta înseamnă practic un business care este generat local.”

La puncte bune, Bogdan Ion subliniază faptul că este extrem de perseverent şi crede că a reuşit să transforme multe lucruri, „iar asta mă pasionează, ca să fiu sincer. Îmi place să transform lucruri şi să sar etape, dar nu doar pentru a le sări, ci pentru a încerca să accelerez şi să schimb lucrurile. Lucrurile mai puţin bune probabil că sunt mai multe, dintre care unul e evident, colegii mei îl ştiu: am tendinţa să fiu destul de radical câteodată. Din punctul meu de vedere nu e un lucru bun, dar am colegi care mă temperează.”

Deciziile radicale nu sunt neapărat legate de separarea de anumiţi angajaţi, explică managerul EY, businessul de consultanţă având de altfel o rotaţie naturală. „O parte dintre angajaţii noştri vor să se califice, să obţină o experienţă după care să se îndrepte către diverse sectoare de activitate. Dacă ne referim la separarea de angajaţi, lucru ce face parte din viaţa oricărei firme, procesul e foarte structurat. Există o evaluare a performanţei, iar în momentul în care aceasta este slabă şi nu există o remediere tangibilă într-un anumit interval de timp, atunci sigur că trebuie luate măsuri. Cred că e cinstit să discutăm la un anumit interval despre performanţă, şi în măsura în care aceasta nu e la nivelul aşteptărilor sigur că lucrurile sunt evidente. Mi se întâmplă să le spun acestor colegi că probabil există o oportunitate mai bună în alte sectoare, nu mi s-a întâmplat să am discuţii foarte dificile pentru că lucrurile sunt făcute transparent şi comunicăm.”

Cei din audit sunt oameni care au o înclinaţie către cifre, către zona exactă, dar Bogdan Ion crede că a te raporta exclusiv la cifre e greşit. „În niciuna dintre zonele de servicii pe care le furnizăm nu folosim exclusiv cifre, nu există cineva care se uită doar la cifre. Asta nu se întâmplă aproape niciodată, dacă e să mă raportez la audit sau chiar la fiscalitate. Sigur, ne uităm la procese, la business şi în ce măsură acele cifre reflectă substanţa tranzacţiilor. În realitate, niciunul dintre serviciile pe care le furnizăm nu se limitează la cifre, dar în general încercăm să selectăm oameni care să fie pasionaţi şi care să poată să lucreze cu cifre.”

În principiu, îi plac angajaţii care sunt pasionaţi şi curioşi - e o caracteristică comună a consultanţilor şi a antreprenorilor, spune Bogdan Ion. Cei care vin în EY fie îşi doresc o carieră pe termen lung, adică să devină parteneri, fie vor să aibă o experienţă, să înveţe, după care să îşi continue cariera în alte domenii - ambele opţiuni fiind absolut valabile. „Dar pasiunea, curiozitatea şi determinarea în ceea ce priveşte cariera cred că sunt lucrurile cele mai importante pentru mine, din perspectiva calităţilor de relaţionare, pentru că există multe altele pe care noi le luăm în considerare atunci când îi selectăm pe colegii noştri.”

Country managerul de la EY vorbeşte şi despre schimbările din piaţa muncii şi despre linia dintre antreprenoriat şi locul de muncă: „Cred că vom lucra din ce în ce mai mult pe proiecte şi nu la oră. Vom încerca şi să dezvoltăm un ecosistem al specialiştilor care să lucreze cu noi, cam asta este direcţia. Dintr-o perspectivă a sectoarelor, eu cred în susţinerea mai multor domenii şi cred în ideea unor fonduri de capital de risc susţinute de stat - aşa cum există în Israel - care să ajute start-up-urile, mai ales în industriile creative. Putem să facem foarte multe lucruri în zona asta.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.