Lectie in IT: fa-te frate cu competitia ca sa treci criza

Postat la 28 octombrie 2009 140 afişări

De obicei, orgoliul de a invinge concurenta se dovedeste afi un bun stimulent de crestere pentru compani. In vreme de criza insa ,doi dintre cei mai mari distribuitori distribuitori de IT&C din Romania lasa deoparte orgoliile si trec sub aceasi umbrela. E doar una dintre solutiile adoptate de comercianitii de electronicein lupta cu scaderea pietei.

Anul acesta, afacerile cumulate ale Tornado cu RHS ar trebui sa ajunga la 120 de milioane de euro, cu o marja de profit de 1,5% (cu conditia sa ramana stabil cursul valutar), in timp ce pentru 2010 estimarile vizeaza o crestere de 5-10%, pana la 125-130 de milioane de euro, aproape cat nivelul total din 2008. "Cat despre 2010, ne propunem o cifra de afaceri cu 50% mai mare fata de urmatorul clasat", spune Eugen Lepadatu. Integrarea si reducerea costurilor nu va fi insa foarte vizibila in acest an, o contributie importanta urmand sa aiba o tranzactie imobiliara care ar trebui sa fie finalizata - fratii Lepadatu detin proprietati imobiliare (35 de hectare) in jurul Bucurestiului despre care apreciaza ca ar valora in jur de 30 de milioane de euro. "{i nu in ultimul rand, cash flow vom avea si dintr-o tranzactie in curs, in valoare de 10 milioane de euro, prin care va fi vanduta o companie din grup", dezvaluie Liviu Lepadatu.

Piata de distributie IT&C a traversat in ultimii ani o perioada destul de tumultuoasa. Daca distribuitorii mari au reusit sa-si pastreze locul in piata, cei mici sau cei care aveau distributia drept linie adiacenta de business au avut alta soarta. Sa luam cazul K Tech Ultra Pro, unul dintre cei mai mari retaileri IT&C. Compania, care genera mai mult de o treime din cifra de afaceri din distributie, nu a reusit sa combine cele doua modele de business, fiind in prezent in proces de faliment. Pentru afacerea infiintata de sotii Fughina si intrata in insolventa in prima parte a acestui an nu mai este nicio sansa sa revina pe piata, nici prin reorganizare si nici macar printr-o alianta.

K Tech va fi declarata in faliment in luna decembrie, conform administratorului judiciar BDO Business Restructuring, cauzele fiind incapacitatea managementului de a-si schimba strategia si de a se adapta la scaderea dramatica a cererii pe piata, dar si expunerea la riscul valutar si dependenta de finantari externe, datoriile companiei depasind 28 de milioane de euro. Tot in zona retailului IT, Flamingo a cedat la inceputul acestui an o parte dintre contractele de distributie indirecta ale Flamingo Distribution Center (FDC) catre Asesoft Distribution, externalizand astfel o componenta care, desi reprezenta in jur de 15% din afaceri, nu mai putea fi operata de FDC in contextul actual.

Motivul declarat atunci de oficialii Flamingo era faptul ca marjele de profit s-ar fi erodat daca firma incerca sa acopere toate aceste domenii. In schimb, prin renuntarea la acea bucatica, a reusit sa se concentreze pe componentele mai rentabile. In ce priveste Asesoft Distribution, abordarea din acest an pare sa fie mai calma, pentru ca nu se confrunta cu probleme de lichiditati sau cu datorii neacoperite. Distribuitorul s-a indreptat catre comertul online, odata cu achizitia celui mai mare magazin de profil, eMag. Comertul electronic a scazut cel mai putin si, dupa cum considera Liviu Lepadatu, va fi modelul castigator pe termen lung.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
cover story,
Tornado,
RHS,
fuziune
/cover-story/lectie-in-it-fa-te-frate-cu-competitia-ca-sa-treci-criza-5058757
5058757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.