Lectie in IT: fa-te frate cu competitia ca sa treci criza

Postat la 28 octombrie 2009 140 afişări

De obicei, orgoliul de a invinge concurenta se dovedeste afi un bun stimulent de crestere pentru compani. In vreme de criza insa ,doi dintre cei mai mari distribuitori distribuitori de IT&C din Romania lasa deoparte orgoliile si trec sub aceasi umbrela. E doar una dintre solutiile adoptate de comercianitii de electronicein lupta cu scaderea pietei.

La negociere au ramas intr-un final doar Tornado si RHS; la jumatatea anului, Scop Computers s-a retras din discutiile privind o potentiala fuziune. Pe atunci, Horia Chitu, directorul executiv al companiei, justifica prin faptul ca proiectul parea foarte riscant si destul de neobisnuit si nici macar alternativele de a consolida, spre exemplu, componenta logistica nu au determinat compania sa continue altfel decat pe cont propriu. Intre timp, Dragos Popescu impreuna cu Eugen si Liviu Lepadatu au ajuns la concluzia ca mai bine consolideaza cele doua afaceri prin intermediul unei integrari operationale decat sa le fuzioneze. "Procesul de fuziune ar fi durat in jur de doi ani si presupune o serie de costuri care in contextul actual s-ar fi dovedit nejustificate", spune Liviu Lepadatu, explicand insa ca nici integrarea care se va finaliza de-abia in martie anul viitor nu e un proces foarte usor. Pe de alta parte, solutia fuziunii ar fi insemnat ca ambele doua companii sa aiba acceptul bancilor, iar in situatia economica de acum, acordul poate fi destul de greu de obtinut.

Astfel, desi au primit acordul Consiliului Concurentei de a realiza o fuziune, sefii celor doua companii au preferat sa amane discutiile delicate pe tema controlului unei noi entitati sub umbrela careia sa treaca RHS si Tornado, facand deocamdata doar o schimbare a structurii actionariatului printr-un schimb de actiuni. Decizia a fost asistata de casele de avocatura Allen & Overy - RTPR si Pelli Filip, iar in proces au fost implicate si bancile cu care se lucra deja - Alpha Bank, BRD Société Générale, Citibank si RBS Bank, dar si firma de consultanta Architected Business Solutions, care face parte din grupul Tornado - "experti care mai degraba doar valideaza ca este bine ceea ce vrem sa facem", mentioneaza Liviu Lepadatu.

Concret, schimbarile prin care vor trece cei doi distribuitori nu sunt prea multe. Dincolo de un nou brand (RHS-Tornado) si de impactul de imagine, prin care doua companii cu denumiri si personalitate juridica separata urca pe primul loc in clasamentul distribuitorilor, efectele integrarii operationale sunt mai degraba de forma. In primul rand, ambele companii vor imparti un sediu central amplasat in Pipera, unde se va afla si depozitul. In al doilea rand, se va face o redistribuire a activitatilor asa incat fiecare sa se concentreze pe segmente diferite - Tornado pe distributia de echipamente de retea si comunicatii, componenta care va insemna 25% din businessul celor doi distribuitori, iar RHS pe calculatoare si componente IT. Afacerile sunt complementare in proportie de 85%; din totalul de 65 de furnizori ai Tornado si RHS, doar doi sunt comuni, ceea ce inseamna ca nici portofoliul de clienti nu se suprapune. "Avantajul este ca niciun alt jucator din piata nu detine un portofoliu la fel de bogat de produse", sustine John Cusa, directorul executiv al Tornado.

Iar in al treilea rand, poate cel mai greu de realizat va fi unificarea sistemelor IT, in conditiile in care RHS foloseste momentan Scala, Iar Tornado platforma IT SAP. RHS va face in urmatoarea perioada trecerea la acest sistem, integrat cu portalul web business-to-business comun pentru partenerii celor doi distribuitori si cu solutia de management al clientilor. "Sunt destule schimbari pe care le vom face treptat, in termenul stabilit. De anul viitor vrem sa realizam un parteneriat cu drepturi egale", spune Dragos Popescu, cu mentiunea ca implicarea financiara se imparte deja in mod egal, prima investitie in noua formula urmand sa fie facuta in cursul anului viitor, sub forma unei infuzii de capital de 7-8 milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
cover story,
Tornado,
RHS,
fuziune
/cover-story/lectie-in-it-fa-te-frate-cu-competitia-ca-sa-treci-criza-5058757
5058757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.