Lectie in IT: fa-te frate cu competitia ca sa treci criza

Postat la 28 octombrie 2009 140 afişări

De obicei, orgoliul de a invinge concurenta se dovedeste afi un bun stimulent de crestere pentru compani. In vreme de criza insa ,doi dintre cei mai mari distribuitori distribuitori de IT&C din Romania lasa deoparte orgoliile si trec sub aceasi umbrela. E doar una dintre solutiile adoptate de comercianitii de electronicein lupta cu scaderea pietei.

Fratii Lepadatu nu s-au mai confruntat pana acum cu restrangerea afacerii. Absolventi ai Facultatii de Electrotehnica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din Bucuresti, Eugen si Liviu Lepadatu au fost repartizati in 1986, respectiv 1988 la {antierul Naval Constanta (SNC), unde reparau echipamente pentru vapoare, echipamente de navigatie, radare, sonde ultrason, antene radio sau echipamente de masurat viteza.

"Nu avea mare legatura cu ce invatasem la facultate, dar mai ales cu programarea care ne pasiona", spune Eugen, care in 1990 a achizitionat de la un prieten un computer personal Sinclair Spectrum, pentru care a platit un pret de sase-sapte ori mai mare decat salariul sau pe o luna (2.200 de lei) si a inceput sa invete singur limbaje de programare in timpul liber. A invatat Paradox Application Language, iar pasul urmator a fost sa realizeze o prezentare pentru directorii de la SNC, in incercarea de a le demonstra ca programele folosite sunt invechite si ca activitatea ar putea fi imbunatatita daca ar fi folosite alte calculatoare si aplicatii."Asa am trecut eu si Liviu din fabrica intr-un birou, unde lucram pe doua computere 286", povesteste omul de afaceri care, pe langa activitatea de la serviciu, incepuse sa dezvolte o aplicatie de gestiune a stocurilor pentru o cunostinta, proiect la care a lucrat mai bine de o luna.

Tornado a aparut insa de-abia dupa ce fratii Lepadatu au castigat o licitatie pentru livrarea aceluiasi tip de program, unde au concurat cu alte 14 firme, doar pentru ca aplicatia lor avea un design mai atragator. Au incasat 100.000 de lei, au plecat de la {antierul Naval si au infiintat firma, alegand denumirea dupa niste avioane britanice de razboi, nicidecum dupa fenomenul meteorologic.

Eugen a continuat sa se ocupe de dezvoltarea de programe, iar Liviu cumpara din Brasov calculatoare pe care le aducea cu o masina castigata de unul din bunici la CEC si pe care le revindea, profitul ajungand in scurt timp mai mare decat salariile fratilor la SNC. Specializarea pe retele si echipamente de comunicatii a venit mai tarziu, cand Tornado a avut o solicitare de la Murfatlar pentru o retea de cinci calculatoare. "A fost usor sa cumparam componentele, mai ales ca de la un punct, partea de retail fusese extinsa la import de diferite componente. Problema a fost ca nu aveam de unde sa luam sistemele de operare necesare pentru retea. In Constanta nimeni nu mai facuse retele inaintea noastra cu resurse proprii", afirma Eugen Lepadatu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
cover story,
Tornado,
RHS,
fuziune
/cover-story/lectie-in-it-fa-te-frate-cu-competitia-ca-sa-treci-criza-5058757
5058757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.