Leacuri pentru panica financiara

Postat la 11 noiembrie 2008 43 afişări

Pentru oricine, criza nu inseamna numai bani, actiuni, dobanzi si indici, ci si o portie considerabila de stres: siguranta investitiilor, stabilitatea slujbei, rapiditatea reactiilor si luarea celor mai bune decizii se traduc printr-un considerabil consum nervos. Cum ne gestionam stresul si panica acum, cand un moment de reflectie poate cantari mai mult decat o suta de decizii luate in pripa?

Acum, pentru Dan Ostahie, varianta optimista ia in calcul o durata a crizei de numai sase luni si o revenire a pietei in a doua jumatate a anului viitor, in timp ce varianta cea mai pesimista mareste durata crizei la urmatorii doi ani. “Nu cred insa ca o sa dureze mai mult de doi ani”, spune Ostahie. Criza s-ar putea termina mai repede, pentru ca fundamentele economice nu sunt iremediabil afectate, crede Adrian Stanciu. “S-au dat niste credite neperformante, s-au pompat niste bani in sistem, dar lucrurile se vor linisti. Daca trecem de urmatoarele trei-patru luni fara un colaps major in economia mondiala, eu cred ca se va rezolva.”

 

Dar, inca o data, rezolvarea inseamna ruperea cercului vicios al panicii. Adica restabilirea increderii: acesta e rostul inter­­ventiilor statului, ca ultima instanta de credibilitate in raport cu un sistem financiar in care proportia de active toxice, de pagube si pierderi ascunse inca nu e cunoscuta si in raport cu o economie unde companiile, bancile si clientii nu au suficienta incredere unii in altii. Va fi de ajuns o jumatate de an, un an, doi ani pentru ca aceasta panica sa fie depasita? Si, mai departe, vom deveni vreodata suficient de cerebrali ca sa depasim astfel de momente? La a doua intrebare, singura la care poate raspunde un psiholog, Ganciu exclama repede: “Sper sa nu!”. Si adauga: “E mai bine asa cum suntem decat o societate de roboti”.

 


Piata si increderea

Doctorii, manageri de stres

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
actiuni,
dobanzi,
indici,
bursa,
stres,
investitie,
criza
/cover-story/leacuri-pentru-panica-financiara-3481569
3481569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.