Leacuri pentru panica financiara

Postat la 11 noiembrie 2008 43 afişări

Pentru oricine, criza nu inseamna numai bani, actiuni, dobanzi si indici, ci si o portie considerabila de stres: siguranta investitiilor, stabilitatea slujbei, rapiditatea reactiilor si luarea celor mai bune decizii se traduc printr-un considerabil consum nervos. Cum ne gestionam stresul si panica acum, cand un moment de reflectie poate cantari mai mult decat o suta de decizii luate in pripa?

Si nu trebuie sa uitam nici viteza cu care circula banii, adauga brokerul Octavian Dragolea. Sistemele informatice rapide permit ca sume mari sa fie mutate aproape instantaneu si in 30 de secunde poti provoca o cadere in piata de 10%. “Piata isi poate re­veni repede, dar omul nu mai are timp sa reactio­neze. El reactioneaza la primul stimul, total aiurea, fie ca este vorba de starea economiei, de America, de Asia sau de alegeri.”

 

Clipa de liniste

O perioada de criza poate fi pentru un investitor o perioada de introspectie, in care, in momentul de pauza de care vorbea mai sus Dan Ostahie, isi poate redefini prioritatile si poate invata sa se cunoasca. “Romanii isi iubesc banii si se tem ca i-ar putea pierde in falimente sau ca le-ar putea fi furati”, comenteaza Octavian Dragolea. Iar psihologul Claudiu Ganciu detaliaza: “Stresul, panica vin din ce inseamna banii pentru ei. Pentru a deveni un bun om de afaceri ai nevoie de o motivatie puternica, financiara, economica si mai ales personala”. Plastic vorbind, este vorba de cat de “infometat” este insul respectiv; bicicleta pe care nu a avut-o la zece ani poate fi compensata de un complex industrial la maturitate.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
actiuni,
dobanzi,
indici,
bursa,
stres,
investitie,
criza
/cover-story/leacuri-pentru-panica-financiara-3481569
3481569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.