Leacuri pentru panica financiara

Postat la 11 noiembrie 2008 43 afişări

Pentru oricine, criza nu inseamna numai bani, actiuni, dobanzi si indici, ci si o portie considerabila de stres: siguranta investitiilor, stabilitatea slujbei, rapiditatea reactiilor si luarea celor mai bune decizii se traduc printr-un considerabil consum nervos. Cum ne gestionam stresul si panica acum, cand un moment de reflectie poate cantari mai mult decat o suta de decizii luate in pripa?

Un alt client al lui Dragolea cumpara, recent, o actiune al carei pret crescuse cu cinci procente. “Ma suna sa vand, dar era un singur pret in piata; i-am spus ca nu pot, n-am voie, ar fi insemnat sa isi vanda tot lui. Imi spune sa asteptam sa se execute cumpararea si apoi sa vindem. Ce rost are? l-am intrebat. Voia sa vanda si sa cumpere la acelasi pret - nu facea nici un profit, doar comision pentru broker.” Pe langa astfel de stangacii, altfel de inteles pe o piata destul de tanara, Dragolea vorbeste de aproape jumatate din clientii sai care se dovedesc a fi panicarzi. Cei cu portofolii de ani de zile sunt mai calmi, mai obisnuiti cu piata de capital si evolutiile acesteia, spune el. Cei cu investitii de 10.000 pana la 50.000 de euro sunt in schimb cei mai panicati, “fac tot felul de operatiuni, vor sa intre, sa iasa, nu conteaza ca pierd sau castiga, ei merg cu valul”.

 

Iar mersul “cu valul” se traduce prin bani pierduti sau prin castiguri marunte. “Nu se gandesc la toate costurile, ci numai la comisionul brokerului. Daca brokerul ii ia un comision mic, e fericit. Dar nu stie ca pe langa comision sunt oameni care muncesc, multe alte costuri, sisteme, bursa, depozitarul, decontari. La un ordin mic, castigul nu acopera nici costurile telefoanelor date pentru a vorbi cu brokerul.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
actiuni,
dobanzi,
indici,
bursa,
stres,
investitie,
criza
/cover-story/leacuri-pentru-panica-financiara-3481569
3481569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.