Harta geostrategica a gazului

Postat la 13 ianuarie 2009 78 afişări

Chiar daca este intre Rusia si Ucraina, disputa gazelor este o situatie care implica milioane de cetateni europeni, sefi de state si de companii, mii de kilometri de conducte in constructie sau in functiune, interese financiare, coruptie si teatru ieftin si temperaturi cu multe grade sub zero. Va prezentam un tablou complet al unei crize care poate parea o simpla disputa comerciala, daca nu ar fi un ghem urias de jocuri geopolitice si economice.

Povestea continua cu demisii de ministri, cu demersuri oficiale ucrainene pentru renuntarea la serviciile intermediarilor si cu discutiile, acordurile si negocierile de rigoare, totul timp de doi ani. Sa-i acordam credit premierului rus Vladimir Putin care declara presei saptamana trecuta: “Vrem sa semnam contracte direct cu Naftogaz Ucraina. Am sa va spun un lucru care o sa va puna pe ganduri. Am impresia ca suntem impiedicati sa dezvoltam relatii directe cu ei. Oferta noastra de 250 de dolari pe mia de metri cubi a fost refuzata de Naftogaz. In acel moment au aparut intermediarii si au spus ca ei accepta oferta si ca vor rezolva totul. Asta ma face sa cred ca in Ucraina este prea multa coruptie”.

 

Uniunea Europeana a incercat sa se pastreze, in cazul balonului spart la 1 ianuarie 2009, neutra; la 4 ianuarie, un purtator de cuvant al UE aprecia conflictul dintre Rusia si Ucraina drept o “problema bilaterala”. O saptamana mai tarziu, problema devenea multilaterala si ocupa un loc de frunte pe agenda tuturor liderilor politici europeni.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/harta-geostrategica-a-gazului-3742566
3742566
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.