Harta geostrategica a gazului

Postat la 13 ianuarie 2009 78 afişări

Chiar daca este intre Rusia si Ucraina, disputa gazelor este o situatie care implica milioane de cetateni europeni, sefi de state si de companii, mii de kilometri de conducte in constructie sau in functiune, interese financiare, coruptie si teatru ieftin si temperaturi cu multe grade sub zero. Va prezentam un tablou complet al unei crize care poate parea o simpla disputa comerciala, daca nu ar fi un ghem urias de jocuri geopolitice si economice.

 

La aceeasi intrebare a ajuns si Mircea Vescan, presedinte al Patronatului Gazelor din Romania si actionar majoritar al companiei Armax Gaz: “In ideea de a rezolva criza gazului rusesc, ar trebui sa gasim raspunsuri eficiente la doua intrebari: cat mai suntem sau vom mai fi dependenti si daca avem cu adevarat nevoie de acest gaz rusesc”. Cele doua intrebari se intrepatrund: dependenta de gazul rusesc creste odata cu trecerea anilor si cu folosirea resurselor interne la capacitate maxima.

 

Vescan crede ca dependenta de gazul rusesc va depasi 50% la nivelul anului 2018, dar alti strategi din domeniu, precum Anton Vladescu, expert in cadrul Transelectrica, considera ca acest procent ar putea fi atins intre anii 2025-2030. Anton Vladescu spune ca depinde insa doar de Romania daca va sti sa isi gestioneze rezervele si eficienta energetica in asa fel incat acest procent sa scada sau sa se mentina in cotele actuale cat mai mult timp.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/harta-geostrategica-a-gazului-3742566
3742566
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.