Harta geostrategica a gazului

Postat la 13 ianuarie 2009 78 afişări

Chiar daca este intre Rusia si Ucraina, disputa gazelor este o situatie care implica milioane de cetateni europeni, sefi de state si de companii, mii de kilometri de conducte in constructie sau in functiune, interese financiare, coruptie si teatru ieftin si temperaturi cu multe grade sub zero. Va prezentam un tablou complet al unei crize care poate parea o simpla disputa comerciala, daca nu ar fi un ghem urias de jocuri geopolitice si economice.

Depasind problemele complexului apartament romanesc sau ale companiilor producatoare de ingrasaminte sau de energie electrica, intram in zona mult mai agitata a geopoliticii gazelor naturale.

 

Era gazului ieftin a trecut. Declaratia apartine premierului rus Vladimir Putin si a fost facuta anul trecut, cu doua zile inaintea Craciunului, la reuniunea de la Moscova a statelor exportatoare de gaze. Nu a fost prima declaratie de acest fel, dar are greutatea ei speciala, pentru ca a coincis cu oficializarea Gas Exporting Countries Forum (GECF), cu sediul la Sankt Petersburg. Ideea organizatiei a aparut cu mai multi ani in urma, iar cele 15 state fon­datoare, printre care Venezuela, Qatar, Libia, Egipt sau Nigeria (Norvegia are statut de observator) refuza cu indarjire eticheta de cartel. Si precizeaza ca nu vor incerca sa impuna un regim de preturi asemanator cu cel practicat de OPEC pe piata petrolului. De altfel, si analistii spun ca piata gazelor naturale are specificitatile sale, ca modelul OPEC nu se poate aplica si ca exportatorii de gaze trebuie sa-si apere interesele in alte moduri.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/harta-geostrategica-a-gazului-3742566
3742566
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.