Gata cu criza de personal

Postat la 15 iulie 2008 83 afişări

Cu 90.000 de absolventi de studii universitare, dublu fata de anul trecut, piata fortei de munca se pregateste anul acesta pentru o infuzie record de potentiali candidati. Cat de mare va fi impactul unei promotii duble si cat de pregatite sunt companiile sa-i includa pe toti in organigramele lor?

Cum vad insa oamenii care se ocupa de recrutarea si plasarea de personal faptul ca, dintr-o data, pe piata fortei de munca vor aparea 90.000 de noi candidati eligibili? “Este un lucru bun, incontestabil. Problema vine insa de pe urma faptului ca aceia care fac ca numarul de absolventi sa fie mai mare decat in alti ani sunt niste tineri de 21 de ani, care au facut doar trei ani de facultate si care nu au foarte multa experienta, nici de viata, nici de munca”, subliniaza Catrinel Postema de la Interact Development.

 

Unele companii rezolva problema colaborand cu facultatile de profil, mai exact incepand recrutarea viitorilor angajati din anul II sau III de facultate, dandu-le studentilor posibilitatea sa participe la cursuri practice in interiorul companiei. Daca pentru unii angajatori efectul acestei strategii este cel scontat, pentru altii, criza de specialisti ramane in continuare actuala. “Unul dintre clientii nostri este Petrom, care, desi lucreaza indeaproape cu Facultatea de Petrol si Gaze, tot nu reuseste sa gaseasca specialisti. La fel se intampla si in industria grea sau industria de nave maritime”, spune Silvia Bogdan, consultant la Interact Development.

 

Problema acestor angajatori consta in faptul ca putini dintre absolventii facultatilor de specialitate aleg ca la sfarsitul studiilor sa profeseze in domeniu. Din acest motiv, faptul ca 2008 aduce o promotie dubla de absolventi nu ar putea decat sa-i aduca la linia de plutire in ceea ce priveste necesarul de personal si nicidecum sa creeze o supraoferta pentru posturile disponibile, completeaza Bogdan. Consultantii spun insa ca efectele dublarii numarului de absolventi vor fi clare cu adevarat abia in doi-trei ani, dupa ce se va vedea cum anume a absorbit piata aceasta brusca infuzie de personal tanar. 

 


Sistemul Bologna

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/gata-cu-criza-de-personal-2783654
2783654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.