Gata cu criza de personal

Postat la 15 iulie 2008 83 afişări

Cu 90.000 de absolventi de studii universitare, dublu fata de anul trecut, piata fortei de munca se pregateste anul acesta pentru o infuzie record de potentiali candidati. Cat de mare va fi impactul unei promotii duble si cat de pregatite sunt companiile sa-i includa pe toti in organigramele lor?

Desi a fost, la randul ei, tentata pentru o perioada de ideea de a pleca, Alexandra s-a razgandit si a decis ca din toamna, dupa ce va termina studiile, sa se intoarca in orasul natal si sa lucreze la punctul farmaceutic al familiei, primul pas fiind acela de a-l transforma in farmacie autorizata. “Si apoi am de gand sa ma extind si sa-mi deschid mai multe farmacii”, spune ea.

 

Constienti de concurenta aproape implacabila care vine din afara, angajatorii incearca sa tina pasul si sa-i atraga cu orice pret pe cei ale caror planuri includ o cariera in Romania. De cele mai multe ori, aceasta implica si asumarea unor programe de training intense, in conditiile in care au de-a face cu un nivel minim de experienta din partea candidatilor. “Avem un program de internship gandit pentru studenti, unde candidatii selectati vor beneficia pe toata perioada activitatii lor la noi de experienta profesionala a unui tutor”, spune Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma, adaugand ca in momentul de fata exista in Help Net aproximativ 15 posturi de referent de specialitate farmacolog, ocupate de studenti la Farmacie in ani terminali.

 

Raportat la numarul total de studenti care urmeaza cursurile facultatilor din Romania, aproximativ 30% dintre tinerii absolventi lucreaza inca din anii de studiu. Cu toate acestea, poate doar jumatate incep sa-si formeze experienta in domeniul pentru care se pregatesc, preferand, in schimb, locuri de munca unde gradul de responsabilitate este mai scazut, precum proiecte temporare pentru companii, operatori de call-centere, agenti de vanzari sau promoteri. Paradoxal, la o prima vedere, multe dintre aceste posturi se dovedesc utile pentru etapele urmatoare din cariera. “Multi ii privesc cu superioritate pe cei care lucreaza in call-centere. Totusi, un astfel de loc de munca ii va ajuta foarte mult pe cei ce apoi vor dori sa lucreze in vanzari, pentru ca le creeaza o disciplina de munca, stiu cum sa lucreze cu cererile unui client sau cum sa faca fata unui refuz”, este de parere Dragos Gheban de la Catalyst Recruitment Solutions, firma care ofera servicii de recrutare si plasare pentru studenti, absolventi si tineri profesionisti.

 

Trebuie spus si ca aproximativ 50% dintre absolventii de facultate nu lucreaza in domeniul pe care l-au studiat, fie pentru ca vad oportunitati salariale si de dezvoltare mai mari in alte domenii, fie pentru ca pur si simplu nu se mai simt atrasi de ce au invatat in facultate. “Cu toate acestea, tendinta este in schimbare si tot mai multi vor sa ramana in domeniu. De exemplu, daca acum cativa ani, inginerii se duceau sa lucreze in alte domenii, acum mai toti vor sa ramana in bransa, tocmai pentru ca au inceput sa se dezvolte foarte puternic segmentele in care s-au specializat”, explica Gheban.

 

Sunt insa si domenii care au parte de absolventi “fideli”. Sistemul bancar sau industria IT sunt doar doua dintre ele. “Peste 70% dintre studenti provin din facultati cu specializari economice”, spune Stefan Tarta, managerul departamentului de recrutare din cadrul Raiffeisen Bank.

 

La polul opus se afla absolventii de limbi straine, geografie, biologie, litere, ce lucreaza majoritar in domenii pentru care nu au acumulat experienta teoretica, dar care ii stimuleaza fie din punctul de vedere al salariului, fie al oportunitatilor de avansare rapida. Acestia se orienteaza, in general, catre companiile multinationale din diverse domenii, de la retail la telecom. “Majoritatea tinerilor absolventi, potentiali angajati in cadrul departamentului de customer service sunt studenti ai facultatilor cu profil uman, psihologie si sociologie”, explica Alexandru Andrief, HR business partner al Orange.

 

Chiar daca ar putea parea putin ca in Romania doar 30% dintre studenti lucreaza, in afara rata este si mai mica. In Germania, spre exemplu, un student nu are voie sa lucreze mai mult de 90 de zile pe an, in caz contrar considerandu-se ca nu acorda suficient timp studiului. Angajatorii se declara deocamdata, cel putin, multumiti de faptul ca au ocazia sa pregateasca in fiecare an din ce in ce mai multi studenti, care dupa terminarea studiilor se si angajeaza. “In ultimii ani a devenit o practica generala: majoritatea studentilor isi cauta un loc de munca din timpul facultatii. De exemplu, in Raiffeisen Bank am angajat in ultimele sase luni peste 150 de studenti”, spune Tarta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/gata-cu-criza-de-personal-2783654
2783654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.