Gata cu criza de personal

Postat la 15 iulie 2008 83 afişări

Cu 90.000 de absolventi de studii universitare, dublu fata de anul trecut, piata fortei de munca se pregateste anul acesta pentru o infuzie record de potentiali candidati. Cat de mare va fi impactul unei promotii duble si cat de pregatite sunt companiile sa-i includa pe toti in organigramele lor?

Experienta pe care a acumulat-o pana acum a ajutat-o sa isi stabileasca o serie de criterii clare de care nu se dezice atunci cand vine vorba de un nou loc de munca. “Nu salariul este principalul lucru care ma motiveaza la slujba, de aceea, pe langa acest factor, ma uit cu atentie si la echipa, stil de management, mod de lucru sau program. Totusi, daca ar trebui sa imi fixez o limita minima, atunci cred ca nu as accepta un salariu mai mic de 700 de euro”, afirma Elena.

 

Experienta practica ramane cea mai relevanta pentru postul pe care tinerii il ocupa - fie ca a fost obtinuta intr-un post din timpul facultatii sau chiar in facultate (practica de specialitate, laboratoare). Totusi, reincepe sa se acorde mai mult credit si pregatirii teoretice. “Un student care are 10 pe linie si mai are si o bursa in strainatate sau master are un atu clar, indiferent daca are sau nu experienta practica”, spune Madalina Teodorescu. Iar tendinta tot mai marcata de apreciere a activitatii universitare se coreleaza cu o usoara pierdere de importanta a compromisurilor pe care tinerii sunt dispusi sa le faca la locul de munca (ore suplimentare, sarcini profesionale ce implica un stres ridicat). 

 

Sunt insa si cazuri frecvente cand absolventi cu un CV impecabil din punctul de vedere al referintelor teoretice se dovedesc incapabili sa indeplineasca diverse sarcini de lucru specifice. Multi angajatori acuza, in acest sens, sistemul de invatamant care inca mai ofera o baza teoretica in neconcordanta cu realitatea din mediul de business. La randul lor, candidatii, constienti de aceasta, marseaza la interviuri in primul rand pe experienta practica. “La facultate am castigat cunostinte de baza in acest domeniu, insa nu pot spune ca m-a pregatit foarte bine pentru ceea ce fac acum. Cel mult, facultatea mi-a dat o directie. M-am lovit de multe probleme care in cursurile din facultate nu sunt nici macar mentionate”, precizeaza Elena C.

 

In ceea ce priveste potentiala solutie pe care promotia dubla de absolventi ar putea sa o constituie pentru criza generala de personal, putini sunt cei ce se arata optimisti. Un prim motiv ar fi acela ca nu toti cei ce vor termina anul acesta facultatea sunt eligibili pentru un loc de munca intr-o companie. “35% din cei 90.000 de absolventi fac parte din promotia de trei ani, care este privita ca perioada de studii de scurta durata, ceea ce ii obliga pe studenti sa urmeze si anii de master si sa nu lucreze decat dupa aceea”, explica Daniel Tomoni, directorul Directiei de Relatii Publice din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Asa incat pentru anul acesta, numarul de locuri finantate pentru invatamantul de master este aproape dublu fata de anul anterior, cu 34.000 de locuri, dintre care 18.216 pentru promotia care a absolvit patru ani universitari si 15.784 pentru cea de-a doua promotie. Cel mai probabil, previzioneaza cadrele din minister, absolventii ciclului Bologna vor alege sa urmeze studiile de master, multi optand sa trateze aceasta perioada ca pe al patrulea an de facultate si sa amane momentul angajarii pana la terminarea masterului.

 

Acesta ar putea fi considerat reversul medaliei, cred consultantii - concretizat in faptul ca o mare parte dintre absolventii din 2008 vor intra in anul al doilea de master, iar o alta parte din absolventii promotiei 2009 se vor inscrie la master. In consecinta, o ipoteza poate fi aceea ca numarul de absolventi care vor intra in piata muncii anul viitor va fi mai mic decat cel din acest an.

 

“Daca toti absolventii ar vrea acum sa se angajeze, nu ar fi o problema pentru companii, in conditiile in care mai toate deruleaza programe intense de recrutare si au nevoie de oameni. Daca este sa vorbim de capacitatea pietei de absorbtie, putem spune ca 90.000 de absolventi nici nu sunt multi”, spune Dragos Gheban de la Catalyst Recruitment Solutions.

 

Cu toate acestea, numarul record de absolventi din acest an va avea cu siguranta impact pe piata fortei de munca. Impactul ar putea veni din doua directii: in primul rand, unii angajatori care pana acum aveau probleme majore in recrutarea personalului calificat vor putea gasi mai usor forta de munca si, in al doilea rand, standardele de selectie a candidatilor vor creste. Iar aceasta, cum spuneam la inceput, ar putea sa-i determine pe tinerii candidati sa-si reduca pretentiile salariale, mai ales atunci cand nu au experienta, si probabil sa-i determine pe multi altii sa-si inceapa viata profesionala inca de pe bancile facultatii. “Este posibil ca acest val de absolventi sa determine o temperare a nivelurilor salariale, care au crescut foarte mult si nu putem spune ca a fost o crestere justificata intotdeauna”, crede Stefan Tarta de la Raiffeisen. In momentul de fata, salariile absolventilor de facultate sunt cuprinse intre 200 si 1.000 de euro pe luna, net, in functie de experienta si domeniul de activitate. Cel mai bine platiti sunt insa cei care lucreaza in institutile financiare sau in IT. “Am angajat studenti pentru posturi cu jumatate de norma, cu salariu de minimum 700 de lei net si absolventi de facultate pe posturi cu norma intreaga, cu 2.800 de lei net”, spune Anca Iancu, recruitment & development manager la ING Asigurari de Viata.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/gata-cu-criza-de-personal-2783654
2783654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.