Fondurile care ar fi trebuit să ne salveze de criză

Autor: Adelina Mihai Postat la 29 iulie 2012 63 afişări

Dacă guvernul român aplica reţeta poloneză, poate că salariile angajaţilor n-ar fi fost tăiate, investiţiile străine nu ar fi atins minime istorice, iar creşterea preţului la benzină nu ar fi supărat atât de tare.

Un obiectiv ambiţios şi-au asumat şi acţionarii companiei Solarex din Satu Mare, care desfăşoară activităţi în domeniul turismului: acela de a face în Satu Mare un proiect de start care va pune bazele unui orăşel turistic şi ale unei zone de agrement renumite, atât în ţară, cât şi în străinătate. Compania a luat finanţare europeană pentru realizarea unui complex de servicii de turism şi sănătate care va utiliza apa geotermală din zonă.

Noemi şi Gabor Baranyai, acţionari în cadrul companiei, spun că, din păcate, Satu Mare nu se află printre oraşele de interes turistic, iar principala activitate din domeniul turismului este cea de cazare a oamenilor de afaceri.

"În schimb, oraşul nostru are o tradiţie în ceea ce priveşte exploatarea apei termale, care ar putea asigura dezvoltarea turismului în zonă. Întrucât Satu Mare nu are alte alternative pentru dezvoltarea turismului, am începe din nou procedura de accesare a fondurilor europene, ceea ce credem noi că va ajuta la prosperarea şi dezvoltarea regiunii Nord-Vestice", spun proprietarii Solarex. În opinia lor, realizarea unui proiect de asemenea anvergură nu se poate finaliza fără bani europeni, având în vedere că venitul mediu al populaţiei determină valoarea investiţiilor în domeniul turistic.

Lucrările de construcţie pentru proiectul "Parc Acvatic Aquastar" au fost demarate în luna iulie a anului trecut, iar termenul de finalizare a lucrărilor este prevăzut într-un interval de 18 luni de la data atribuirii contractului (februarie 2011). Investiţia prevede realizarea unei clădiri cu patru piscine interioare şi cinci piscine exterioare. Ce au învăţat însă antreprenorii în cei patru ani de pregătire şi elaborare a proiectului?

"Banii europeni nu se dau gratis, ci necesită o muncă deosebit de serioasă, precisă şi îndelungată. Am constatat lipsa serviciilor adecvate pentru realizarea unui astfel de proiect de mare anvergură: lipsa proiectanţilor cu experienţă (arhitectură, rezistenţă şi proiectanţi de specialitate), lipsa experienţei autorităţilor în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de specialitate şi finanţarea deficitară a băncilor", au mai spus ei, care de asemenea au contractat un credit de la Eximbank pentru demararea investiţiei.

Solarex, care a înregistrat o cifră de afaceri de 475.000 de euro anul trecut, a obţinut finanţare europeană în valoare de 5,5 milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR). POR este programul "vedetă" al fondurilor structurale, având în vedere că are o rată de absorbţie de aproape 20% şi rambursări făcute în cuantum de peste 723 de milioane de euro. De altfel, aproape 3.000 de proiecte au fost semnate în cadrul acestui program, care finanţează proiecte de reabilitare de drumuri, de şcoli şi de spitale şi de sprijin pentru IMM-uri, ale căror beneficiari sunt, în general, primăriile şi consiliile judeţene.

"Planul de afaceri nu rezistă criticilor fără sprijinul de minim 50-70% din partea Uniunii Europene. În cazul investiţiei noastre, finanţarea contribuţiei de 30% presupune o analiză deosebit de riguroasă şi necesită o muncă serioasă şi corectă", au mai spus proprietarii companiei. În cadrul acestui proiect, care se întinde pe o suprafaţă de 12.500 de metri pătraţi, vor fi realizate 7 tipuri de saună, hidroterapie, kinetoterapie şi electroterapie. Capacitatea parcului acvatic va fi de 1.700 de persoane pe zi.

Peste un milion de angajaţi, şomeri sau studenţi au participat la programe de instruire sau recalificare profesională în ultimii cinci ani finanţate din bani europeni, programe care au generat la rândul lor peste 25.000 de joburi pentru traineri, profesori sau angajaţi din ONG-uri. De altfel, fondurile alocate prin POS DRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) au fost principalul motor de creştere al pieţei de training, într-o perioadă în care companiile au renunţat la instruirea angajaţilor din nevoia de reducere de costuri.

Una dintre firmele de training care a rezistat în această perioadă datorită finanţărilor europene este Dynamic Human Resources, care fost implicată în 4 proiecte cu finanţări nerambursabile, dintre care unul ca solicitant (partener principal), în valoare de un milion de euro şi trei ca partener, însumând o valoare totală de aproximativ 700.000 euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/fondurile-care-ar-fi-trebuit-sa-ne-salveze-de-criza-9905876
9905876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.