Fondurile care ar fi trebuit să ne salveze de criză

Autor: Adelina Mihai Postat la 29 iulie 2012 63 afişări

Dacă guvernul român aplica reţeta poloneză, poate că salariile angajaţilor n-ar fi fost tăiate, investiţiile străine nu ar fi atins minime istorice, iar creşterea preţului la benzină nu ar fi supărat atât de tare.

O afacere anuală de 4,5 milioane de euro a fost dezvoltată din bani europeni de către doi foşti profesori, soţii Claudiu şi Nicoleta Puchin, care deţin fabrica producătoare de şerveţele Rom Paper din Braşov.

ompania a luat pentru a doua oară bani europeni în 2010, după ce în 2004 a achiziţionat două utilaje în valoare de 50.000 de euro din fondurile de preaderare. În urmă cu doi ani Rom Paper a beneficiat din nou de o finanţare de peste 250.000 de euro, tot pentru achiziţia de utilaje, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitvităţii Economice (POS CCE).

"În momentul de faţă, maşina pe care am cumpărat-o din fondurile europene este motorul afacerii. Nu regretăm deloc că am accesat fondurile europene şi în viitorul apropiat o vom lua de la capăt, pentru că vrem să extindem hala de producţie şi să mai cumpărăm un teren", a mai spus Claudiu Puchin, care administrează o companie cu 67 de salariaţi. Pentru a face faţă nevoii de cash flow, compania a luat un credit de la Eximbank.

Rom Paper Braşov produce şerveţele pentru marile reţele de retail internaţionale, precum Carrefour, Cora, Metro, Selgros, Auchan şi Lidl (România şi Bulgaria, iar în curând urmează Cehia şi Slovacia). Cele mai bine vândute produse ale Rom Paper sunt şerveţelele la cutie şi şerveţelele de masă.

"80% din producţia noastră se duce către marile reţele internaţionale, ceea ce este bine, pentru că s-a scos la suprafaţă economia neagră şi pentru că, în general, aceste reţele îşi plătesc facturile la timp", adaugă Claudiu Puchin, care crede că firma sa va înregistra o creştere cu 20% a afacerilor anul acesta, după ce anul trecut a crescut cu un procent similar, până la 4,5 milioane de euro. Din 2007 şi până în prezent peste 2.300 de contracte de finanţare au fost semnate în cadrul programului POS CCE, menit să ajute, în special, micii întreprinzători să îşi extindă afacerile sau să îşi deschidă noi linii de producţie. Cu toate acestea, rata de absorbţie a banilor europeni alocaţi prin acest program este de doar 6,8%.

Un impact major pentru economia din regiunea Cluj- Sălaj îl are un proiect finanţat din fondurile europene câştigat de Compania de Apă Someş. Proiectul, aflat în continuare în curs de implementare, este destinat extinderii şi reabilitării sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj.

"Proiectul are un impact major în economia regiunii, atât din punct de vedere tehnic, cât şi social. Am reuşit, cu ajutorul finanţărilor europene, să introducem tehnologii noi în sistemele de canalizare şi apă, iar populaţia beneficiază de apă de mai bună calitate, fără ca mediul înconjurător să fie afectat. Alte efecte au fost crearea de noi locuri de muncă şi încurajarea antreprenoriatului local, având în vedere că multe afaceri de familie se susţin prin contractele în valoare totală de 200 de milioane de euro generate de acest proiect în zonă", a spus Dorin Ciatarâş, directorul general al Companiei de Apă Someş.

Printre alte activităţi desfăşurate în cadrul acestui proiect se mai află reabilitările surselor de apă, a staţiilor de tratare şi a reţelelor de apă, precum şi reabilitarea reţelelor de canalizare. Proiectul, cu o valoare totală de 196,9 milioane de euro, va fi finalizat în 2013 şi este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu, care a reuşit să atragă un volum semnificativ de finanţări până acum de la Uniunea Europeană.

"Suntem la cel de-al patrulea proiect major de finanţare din fonduri externe, după ce de-a lungul timpului am derulat proiecte finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Intenţionăm să accesăm fonduri europene şi în următorul exerciţiu financiar, 2014 - 2020, complementare proiectului actual", a adauăgat Ciatarâş. Aproape 300 de contracte au fost semnate din 2007 până în prezent prin intermediul POS Transport, iar plăţile făcute către beneficiari au fost de peste 250 de milioane de euro, rata de absorbţie în cadrul programului fiind de 5,6%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/fondurile-care-ar-fi-trebuit-sa-ne-salveze-de-criza-9905876
9905876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.