Cum se vede criza prin ochii unui constructor

Autor: Iuliana Roibu, Neferu Postat la 19 februarie 2012 632 afişări

Vremurile grele nu prea se simt în biroul lui Raul Doicescu, proprietarul şi preşedintele celei mai mari companii de construcţii civile de pe piaţă. 2011 a fost un an de scădere, dar 2012 se anunţă mai bun, proiectele curg şi planurile la fel: Catedrala Neamului, Africa, parcurile eoliene şi dezvoltările imobiliare sunt primele pe listă.

Ulterior, Bog'Art a construit şi alte clădiri de birouri de anvergură în Bucureşti, aşa cum sunt Victoria Park, City Gate sau Platinum Business and Convention Center, dar şi centre comerciale, precum Băneasa Shopping City din Capitală sau Euromall din Piteşti. De asemenea, grupul lui Doicescu a intrat şi pe rezidenţial (Doamna Ghica Plaza), pe infrastructură spitalicească (Centrul de excelenţă în neurochirugie) sau aeroportuară, realizând structura metalică şi anvelopa noului terminal de la Aeroportul Henri Coandă - Otopeni.

Lucrarea de la aeroport, în valoare de 9,45 milioane de euro, a fost şi prima comandă importantă pentru noua fabrică de construcţii metalice a Bog'art, inaugurată în 2010 în urma unei investiţii de 13 milioane de euro. Omul de afaceri spune că fabrica face parte dintr-un plan mai amplu de integrare a businessului pe orizontală: "Noi suntem antreprenori generali şi predăm lucrarea la cheie. Facem proiectare cu firma noastră, facem fundaţia, apoi avem firmă de construcţii metalice şi de fasonat, avem staţie de beton, avem firma de tehnologii uscate care lucrează la finisaje, avem firmă de decoraţiuni - practic toate firmele din grup lucrează împreună pentru fiecare proiect, astfel că tot ce lucrăm noi este garantat de noi şi de aceea nu avem sincopele care ar apărea în cazul în care am lucra cu furnizori pentru fiecare lucrare". Totodată, toate firmele din grup lucrează şi cu terţi, acesta fiind, pentru viitor, un alt potenţial motor de creştere a businessului.

În prezent, Bog'Art lucrează la UniCredit Tower, cu o suprafaţă de circa 27.000 de metri pătraţi, clădire care este deja închiriată către UniCredit Ţiriac Bank, în acest proiect Doicescu fiind dezvoltator prin firma sa Bog'Art Offices. UniCredit Tower este prima dezvoltare imobiliară a omului de afaceri, care spune că are multe terenuri în Bucureşti şi nu numai: "Am terenuri mari şi bune, dar nu am fost un investitor în terenuri, am cumpărat mai mult ocazional, deoarece am preferat să investesc în firmă. Nu poţi să faci toate lucrurile deodată, terenurile sunt o altă felie, un alt business". Spune că va investi în propriile dezvoltări imobiliare pe parcurs, când va găsi clienţi pentru proiecte.

Într-o pauză din timpul interviului, Raul Doicescu se aşază la biroul său şi ţine să ne arate poze de la ceea ce el consideră "o carte de vizită a portofoliului său", şi anume Ambasada Statelor Unite din Băneasa. Omul de afaceri consideră că pentru acest proiect nu l-a calificat numai costul sau alte condiţii din proiect, ci şi stabilitatea şi organizarea firmei, despre care vorbeşte de câte ori are ocazia: "Din motive de securitate, cei de la Ambasadă au vrut să ştie că oamenii care lucrează pe acest proiect sunt verificabili, că nu i-am angajat acum şi i-am adus acolo, mai ales că pentru a lucra în Ambasada SUA ai nevoie de 45 de zile de viză; or, ei nu acordă viza în astfel de cazuri decât dacă cineva garantează pentru ei şi eu nu aş fi garantat pentru un om pe care îl angajam ieri. Practic, lucrai în America".

Acum, Bog'Art mai lucrează la o clădire de birouri pe Bulevardul Aviatorilor din Capitală, a omului de afaceri Radu Dimofte, la ansamblul rezidenţial de 335 apartamente New Town din zona Dristor sau la hotelul My Place din Braşov. În Capitală, Doicescu mai face şi sediul Serviciului de Pază şi Protecţie din zona Răzoare, despre care spune că este un proiect mai complicat; licitaţia în valoare de 32 milioane de euro a fost câştigată din 2009, dar lucrarea încă nu a fost terminată: "Continuăm lucrările acolo şi construim pe măsură ce ne plătesc. Cu armata e foarte complicat, totul este extraordinar de organizat, perfect pus la punct, dar ies greu bani şi astfel lucrăm pe parcurs".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-se-vede-criza-prin-ochii-unui-constructor-9243942
9243942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.