Cum să te muţi în nori, dar fără să pleci de pe pământ

Autor: Anca Barbulescu Postat la 20 mai 2013 413 afişări

Despre cloud computing se spune că ar fi viitorul tehnologiei. De câţiva ani un subiect fierbinte de discuţie peste tot în lume şi totodată un fenomen despre care Gartner spunea la un moment dat că este un adevărat salt evolutiv şi o schimbare de paradigmă pentru întreaga industrie IT, tehnologia cloud a început deja să schimbe modul cum companiile folosesc tehnologia pentru a-şi optimiza afacerile şi diminua cheltuielile, inclusiv în România. Din ce în ce mai multe companii locale iau în calcul sau chiar s-au mutat deja “în nori”, iar puţinii specialişti din domeniu spun că serviciile de acest gen vor fi tot mai folosite în următorii ani. Cum arată, cât de mare este şi ce perspective de dezvoltare are piaţa de cloud computing din România?

Compania de cercetare de piaţă IDC vorbeşte de o cifră de 15 milioane de dolari (10,8 milioane de euro) în 2011, în timp ce datele pentru anul trecut nu sunt încă disponibile, deşi mai mulţi jucători din piaţă estimează o creştere cu cel puţin 50%. „Serviciile IT legate de conceptul de cloud computing vor depăşi 40 de milioane de euro anul acesta„, oferă Eugen Schwab-Chesaru, managing directorul pentru Europa de Est al companiei de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC), o estimare a veniturilor pe plan local atât din cloudul public, din serviciile de consultanţă, integrare şi training din jurul celui privat, cât şi din cloudul privat găzduit şi gestionat extern. Chiar dacă termenul de cloud nu mai este străin multor utilizatori de IT de la noi, observă Chesaru, veniturile generate de aceste servicii rămân la niveluri încă destul de joase prin comparaţie cu performanţa altor ţări din regiune, mult mai avansate din acest punct de vedere. „Cred însă că până în 2017, suma tuturor acestor servicii va depăşi 150 de milioane de euro, în condiţiile în care şi instituţii şi organisme publice vor înţelege şi decide adoptarea unor astfel de concepte", mai spune executivul PAC.

În Europa cifrele arată cu totul altfel. „Doar serviciile de virtualizare, practic cloud computing în sensul pur, însemnau în 2011 o piaţă de 3,5 miliarde de euro pentru produsele software şi alte 1,1 miliarde de euro pentru zona de hardware„, confirmă Bogdan Padiu, directorul executiv al TeamNet International, companie autohtonă care oferă servicii de cloud computing prin divizia Ymens care a înghiţit anul trecut investiţii de un milion de euro, sumă planificată şi pentru 2013, şi care numără în prezent peste 10.000 de utilizatori ai platformei de profil. Tot el citează o serie de estimări care spun că piaţa europeană de asemenea servicii va urca la 11 miliarde de euro anul viitor, o creştere importantă care nu mai poate fi ignorată de niciunul dintre jucătorii din domeniul tehnologiei. Mai mult, „cloud computingul ar putea genera, dacă UE adoptă măsurile necesare pentru piaţa digitală unică unde există 500 de milioane de posibili clienţi, o creştere a PIB-ului cu 4% până în 2020".

Pentru Europa de Est, Răzvan Stoica, directorul executiv al furnizorului de telecomunicaţii bazate pe infrastructură GTS Telecom care oferă la nivel de grup servicii de cloud computing unui număr de peste 200 de companii din regiune, citează studii Gartner care evaluează piaţa de profil la 580 de milioane de dolari anul acesta, cu o creştere anuală medie de 20% până în 2016.

„Cloud computingul în România nu este deocamdată un business nici foarte mare şi nici foarte profitabil. Se face mult tam-tam pe marginea acestui subiect, dar realitatea este că multe companii nu ştiu încă ce este acest concept şi ce pot face cu o soluţie de tip cloud„, observă Paul Roman, directorul general al companiei Pras Consulting, furnizor de servicii IT între care şi cele de tip cloud. În ansamblu, avantajele serviciilor IT în cloud sunt accesibilitatea, de oriunde şi de pe orice dispozitiv, disponibilitatea ridicată, scalabilitatea, costurile reduse de implementare şi investiţiile ulterioare de asemenea mici.

Pentru companiile mari, cloud computingul sau, altfel spus, construirea unei infrastructuri de hardware şi software accesibile tuturor angajaţilor nu doar de pe computerele din birou, dar şi prin dispozitivele mobile, poate însemna, dincolo de investiţia iniţială, o reducere pe termen lung a costurilor, optimizarea operaţiunilor şi creşterea productivităţii angajaţilor, mai ales din departamentul IT, care pot astfel administra şi adapta mai bine resursele folosite. Pentru companiile mici însă, cloud computingul înseamnă acces cu costuri mici la această infrastructură pe care altfel foarte multe dintre ele nu şi-ar fi permis să o construiască din cauza investiţiei iniţiale ridicate sau, dacă ar fi făcut-o, ar fi fost la un nivel mai redus. Cu alte cuvinte, o firmă cu cinci angajaţi are prin cloud acces la servere, la suite de aplicaţii de business sau alte soluţii de videoconferinţă, de pildă, pentru tarife care pornesc de la câţiva euro per utilizator, abonament lunar care asigură nu doar serviciile în sine, dar şi mentenaţa reţelei, suportul în caz că apar probleme şi alte servicii conexe care ţin de departamentul IT, de regulă absent în cazul acestor companii mici.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business,
internet,
afaceri,
it,
cloud,
cover story
/cover-story/cum-sa-te-muti-in-nori-dar-fara-sa-pleci-de-pe-pamant-10887937
10887937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.