Cora iese la atac: vrea 15 noi magazine in urmatorii ani

Autor: Ioana Mihai Postat la 07 noiembrie 2010 394 afişări

Seful si artizanul retelei de hipermarketuri Cora in Romania, Philippe Lejeune, unul dintre cei mai discreti manageri pe piata romaneasca, dezvaluie in premiera, pentru BUSINESS Magazin, ce planuri are pentru reteaua de magazine. Cu un buget de sute de milioane de euro, Cora planuieste sa deschida in urmatorii ani 15 noi magazine, cu care ar putea intra in cursa pentru pozitia de lider pe piata hipermarketurilor.

Cu cele numai trei magazine ale sale, Cora a raportat anul trecut un profit net de 24 mil. euro in Romania, mai mult decat a facut Carrefour cu 22 de magazine (21 mil. euro). In termeni de vanzari, reteaua a inregistrat insa un declin de 18% in 2009, ajungand la 329 mil. euro, fata de 399 mil. euro in 2008, conform informatiilor de la Ministerul de Finante. Nu doar in privinta numarului de magazine din retea, ci si din perspectiva cifrelor de afaceri, Cora este deci cel mai mic operator din segmentul hipermarket, competitorii sai avand anul trecut vanzari cumulate de circa 2,9 miliarde de euro. Pe acelasi palier al comparatiilor, nemtii de la Real au raportat pentru anul trecut la Ministerul de Finante pierderi de 57 mil. euro, in conditiile in care strategia lor de extindere s-a axat pe inchirierea spatiilor. Prin urmare, nu au de suportat costurile de amortizare cu constructia, care pot varia, in cazul hipermarketurilor, de la 20 la 50 mil. euro, in functie de complexitatea proiectului.

Cu titlu de exemplu, ridicarea din temelii a unui magazin Kaufland costa in jur de 15 milioane de euro, dar proiectul pe care Cora planuieste sa-l ridice la Constanta si care ar urma sa aiba si "o galerie cu 250 de comercianti", dupa cum spune Lejeune, se apropie, conform calculelor BUSINESS Magazin, de 50 mil. euro. Cu asa planuri, proiectul pe care doreste Cora sa-l ridice in Constanta ar semana mai degraba cu un mall. Pentru a castiga o felie mai consistenta din piata, francezii scot acum pe masa bugete de investitii de sute de milioane de euro. "Bugetul de investitii pentru acest an este de 40 mil. euro, iar cele din anii viitori vor fi mai mari cu peste 100%", a declarat Lejeune, care nu a dorit sa ofere detalii concrete despre sumele planificate pentru 2011.

Bugete cu multe zerouri au si alte companii de profil. Liderul pietei, Carrefour, a aprobat recent semnarea unui contract de imprumut de 60 mil. euro de la subsidiara companiei franceze din Olanda. Aceasta este cea de-a patra infuzie semnificativa de capital in subsidiara locala din ultimii patru ani si ar putea fi folosita pentru a pune in practica planurile anuntate in urma cu doi ani, cand voia sa deschida sapte noi magazine pana in 2012. Reteaua a mai imprumutat in perioada 2006-2009 circa 300 mil. euro de la subsidiara grupului din Olanda, astfel ca francezii si-au finantat expansiunea atat prin credite bancare, cat si prin imprumuturi intragrup. De anul trecut incoace insa, nu numai ca expansiunea s-a oprit, dar Carrefour nici n-a mai facut vreun comentariu despre planurile de investitii. Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour Romania, declara doar ca reteaua "a deschis sapte dintre cele zece supermarketuri stabilite ca target pentru acest an"; in plus, a inaugurat si un hipermarket la Drobeta Turnu-Severin. Carrefour este singura companie care are in Romania atat hipermarketuri, cat si supermarketuri (54 in prezent).

Cele mai mari sume angajate la capitolul investitii le are insa reteaua germana Kaufland, care opereaza magazine de discount cu dimensiuni mari - peste 5.000 mp. Reprezentantii retelei detinute de grupul Lidl & Schwarz nu au facut niciun fel de declaratii in privinta planurilor de expansiune din 2011, dar anul acesta si-au adjudecat pozitia fruntasa in topul investitorilor din retail, avand bugete pentru zece noi magazine. Kaufland a luat in urma cu circa un an un credit de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, de 150 mil. euro, pentru a finanta deschiderea a 20 de noi unitati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cora-iese-la-atac-vrea-15-noi-magazine-in-urmatorii-ani-7694776
7694776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.