Comoara din struguri - cat se castiga din investitiile in vita de vie?

Autor: Ioana Mihai Postat la 22 mai 2011 7723 afişări

Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.

Celebrele Chateau Pétrus, cele mai cunoscute vinuri de Bordeaux, sunt si cele mai scumpe vinuri vandute pana acum in Romania. In 2008, de exemplu, a fost vanduta o sticla de 75 cl de Chateau Pétrus din 1975 cu 12.000 lei in magazinul Le Manoir, specializat in delicatese si vinuri. Printre cele mai scumpe vinuri vandute in Romania se mai numara un Mouton Rothschild, 1999 D.O.C. Pauillac (3 litri) cu 10.500 lei si un alt Chateau Pétrus, din 1986, la 75 cl, cu 5.800 lei.

Burduja a colectionat toate dopurile de la sticlele de vin desfacute pana acum si sunt de ordinul miilor. Pe fiecare dintre ele a notat momentul pe care l-a serbat atunci si in compania cui era si planuieste ca atunci cand va iesi la pensie sa faca o cronica a acestor dopuri.

Bancherului ii plac vinurile romanesti ("nu din simple ratiuni patriotice") si spune ca au cea mai mare diversitate din lume. Motiv pentru care, in crama sa, in care se regasesc peste 8.500 de butelii cu licori de-ale lui Bachus, doua treimi sunt vinuri romanesti. Una, de pilda, este din 1934, dar "o astfel de sticla nu se deschide niciodata, pentru ca este prea scumpa si nu poti sti niciodata daca ceea ce e inauntru mai e vin".

Bancherul spune ca se poate vorbi de tezaurizarea vinurilor atunci cand in crama se odihnesc cantitati compacte din acelasi soi, din acelasi an, care sa le faca vandabile. In pivnita lui se afla "doar bucuria de a avea un vin special", si nu stie nici valoarea buteliilor pe care le are acum. Motiv pentru care, spune el, asigurarea unei crame este foarte complicata. "Pentru mine au o valoare sentimentala deosebita, unele sunt unice in tara, fiind, in general, foarte rare", puncteaza Burduja. Argumentele sale sunt sticlele de vin din colectia fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu etichete pictate manual, vinurile din colectia lui Stalin sau o sticla din crama lui Franco. Cum a descoperit aceste comori? De "duioasa aducere aminte" este o zi de iarna, cand in satul Dumbraveni (Sibiu) a gasit sticlele din colectia lui Gheorghiu-Dej. "Nu voi recupera niciodata banii cheltuiti pe vin si nici nu-mi propun asta", spune Burduja, care in schimb admite ca atunci cand cineva investeste in podgorii este obligat sa-si puna problema rentabilitatii.

Insa apetitul romanilor pentru a investi in struguri nu este deloc iesit din comun. In cele mai variate tari cu traditie in domeniu, povestile de succes ale investitiilor in podgorii abunda. Una dintre ele este cea a omului de afaceri Bruno Conci si a sotiei sale, Roz, care au cumparat o vie in Italia, langa Siena, in urma cu 23 de ani si nici prin minte nu le trecea la acea vreme ca vor vinde propriul lor Chianti Classico in restaurante selecte din lumea intreaga, inclusiv hotelul Savoy din Londra. Dupa ani buni de munca si investitii de milioane de euro, sotii Conci au transformat podgoria si domeniul intr-o bijuterie, iar in conacul lor construit in secolul XII gazduiesc turisti interesati de vin.

Sucul dulce din boaba de struguri este, si pentru ei, echivalentul aurului curat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
vin,
investitii,
afaceri,
risc,
preturi
/cover-story/comoara-din-struguri-cat-se-castiga-din-investitiile-in-vita-de-vie-8276595
8276595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.