Comoara din struguri - cat se castiga din investitiile in vita de vie?

Autor: Ioana Mihai Postat la 22 mai 2011 7723 afişări

Investitiile in vin seamana cu cele in arta, dar au si un grad de risc similar cu jocul la bursa. Suma cheltuita pentru plantarea unui hectar este de ordinul zecilor de mii de euro iar profitul nu apare mai devreme de 5-6 ani. Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multi sunt cei care cheltuiesc adevarate averi pentru a investi in podgorii. Si asta pentru ca, dincolo de pasiunea pentru licoarea lui Bachus, vinul este o veritabila emblema a elitelor. Pentru adevaratii cunoscatori si colectionari, felul in care beau un vin are valoarea unui blazon.

De cand a inceput Valeriu Stoica investitia la Dragasani, au fost, spune el, multe momente pasionante, interesante si dificile. "Nu este vorba doar de o afacere; profitul este indispensabil pentru a putea continua, dar nu este elementul principal", spune avocatul. A contat, spune el, nevoia de a adauga frumusete locului, cu partea arhitecturala, de pilda, si de a pastra vie memoria inaintasilor. In cazul investitiilor in vie nu se poate vorbi despre profit operational decat dupa 5-6 ani de la plantarea butasilor. "Nu am credite la banci, deci nu ma simt constrans in niciun fel", puncteaza Stoica, care asemuieste investitia in vin cu cea in arta.

Avocatul a angajat specialisti, cum este Gheorghe Lixandru, care se pricepe la vita-de-vie si este acum directorul executiv al societatii; a cautat butasi de calitate si a angajat un oenolog austriac, recomandat de familia von Kripp. Ghislain Moritz are 26 de ani, a studiat si a dobandit practica in Bourgoine, iar Valeriu Stoica spune ca au batut palma dupa prima discutie. S-au cunoscut la Lisabona, Moritz fiind intr-un stagiu de practica in Portugalia. Tanarul vinificator a avut curajul de a veni in Romania si pentru ca, puncteaza avocatul, a avut sansa ca la numai 26 de ani sa poata fi un creator de vinuri. Stoica nu a dorit sa spuna care este suma cu care il plateste: "Poate nu e la fel de buna ca in Occident, dar este la un nivel acceptabil, cel putin pentru Romania".

In acest moment, podgoria familiei Stoica are 30 de hectare plantate si, "chiar daca vom continua, nu vom depasi 50 de hectare, pentru ca daca vrei un vin de foarte buna calitate nu trebuie sa epuizezi resursele cultivand suprafete foarte mari".

Pentru cultivarea unui hectar de vie, investitia se plaseaza, spune Valeriu Stoica, intre 20.000 si 25.000 de euro, aceasta fiind practic singura cheltuiala pe care a fost dispus sa o dezvaluie. Admite insa ca cea mai importanta investitie a fost in crama, pentru care l-a angajat pe arhitectul Alexandru Beldiman si care va fi gata la jumatatea lunii iunie. In a doua zi de Rusalii, pe 13 iunie, sotii Stoica vor organiza un eveniment de inaugurare a Cramei Avincis de pe domeniul viticol Vila Dobrusa. Pana la eveniment este programata si etichetarea sticlelor, anul acesta urmand sa fie scoase la vanzare, ca test, 10.000 de butelii. "Speram insa ca de anul viitor sa avem peste 50.000 de sticle."

Restaurarea conacului in stil neoromanesc, de inspiratie brancoveneasca, spune Stoica, "a fost mai grea decat ridicarea lui de la zero". Din 2010 insa, cand a fost terminat, avocatul merge acolo aproape saptamanal. De anul acesta vinurile produse in podgoria din Dragasani ar urma sa intre pe piata, dar cum nu a fost batuta in cuie o strategie comerciala, Stoica nu a dorit sa dea detalii despre nivelul de pret pe care se vor pozitiona vinurile sale ("este prematur sa discutam despre pret") sau canalele de desfacere, care va fi selectiva. Spune insa ca sunt "gata" doua vinuri albe (Cramposie si Sauvignon Blanc), Feteasca Regala este "in pregatire", iar de anul viitor vor fi produse si vinuri rosii precum Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon si Negru de Dragasani. Avocatul, care se ocupa aproape zilnic, cel putin o ora-doua, de afacerea cu vin, tinteste insa clar sa-si scoata vinurile la vanzare peste hotare si spune ca si de-acum inainte il asteapta o adevarata aventura. "Dupa ce faci un vin bun, trebuie sa te ocupi de vanzare, care s-ar putea sa fie si mai dificila."

Cu atat mai dificila cu cat anul trecut vanzarile din piata au scazut cu 10% fata de 2009, valoarea totala plasandu-se in jurul a 400 de milioane de euro, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului. 6 milioane de hectolitri de vin se produc anual, dar cantitatile vandute oficial se situeaza intre 1,2 si 1,5 milioane de hectolitri anual; diferenta se regaseste in autoconsum si vanzarile "la negru".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
vin,
investitii,
afaceri,
risc,
preturi
/cover-story/comoara-din-struguri-cat-se-castiga-din-investitiile-in-vita-de-vie-8276595
8276595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.