Cealaltă cursă a antreprenorilor şi managerilor din mediul de afaceri autohton

Autor: Iuliana Roibu Postat la 09 noiembrie 2014 3613 afişări

Dincolo de cursa de business în care aleargă zi de zi, Dragoş Petrescu, Emil Bituleanu, Adrian Nănulescu şi alţi oameni de afaceri au decis să treacă la următorul nivel de performanţă şi la următorul sport de statut. Trendul sportiv a cuprins însă nu numai comunitatea de business, ci jumătate de populaţia urbană a României.

Cealaltă cursă a antreprenorilor şi managerilor din mediul de afaceri autohton

CEI “TOT MAI MULŢI” DESPRE CARE VORBEŞTE CRISTIAN CEPARU, EL ÎNSUŞI SPORTIV DE TRIATLON, SUNT MAI MULŢI DECÂT AM CREDE. Studiul „Sport in Romania: the Connection between Brands, Companies and Sport“, realizat anul trecut de Quantix Marketing Consulting, Smark şi Inovaction, arată că 51% dintre adulţii (între 18 şi 70 de ani) din oraşele româneşti au practicat în ultimul an o formă de sport (a nu se confunda cu privitul sportului la televizor, care apare separat în studiu şi care acoperă 91% din populaţia urbană). Cosmin Nae, fondatorul Quantix Marketing Consulting, spune că rezultele studiului sunt foarte interesante pentru România, deoarece există percepţia că românii nu prea fac mişcare sau că cei care fac mişcare în mod regulat au maximum 50 de ani.

EMIL BITULEANU, CEO AL LIBRA BANK ŞI CAMPION/VICECAMPION NAŢIONAL DE TRIATLON PENTRU CATEGORIA DE VÂRSTĂ 50+, CONFIRMĂ CĂ PARTICIPAREA LA COMPETIŢII LA CATEGORIA SA DE VÂRSTĂ, DAR ŞI ÎN GENERAL, NU ESTE DELOC DE NEGLIJAT. „Numărul celor care termină maratoane şi a celor care fac sport în general este în creştere accelerată. România începe să semene din acest punct de vedere cu vestul Europei, iar creşterea simpatiei pentru triatlon este relevantă pentru trendul de creştere: oamenii fac sport şi fac sporturi din ce în ce mai complicate, pentru care trebuie antrenament mult.“ Bancherul care conduce Libra Bank de aproape 12 ani a făcut sport dintotdeauna, iar acum spune că face sport pentru că îi place să îşi petreacă astfel timpul liber. Se antrenează 7 ore pe săptămână în afara sezonului, iar în sezon 10-12 ore pe săptămână şi spune că „este foarte mult pentru un amator. În fiecare zi, lucrez după acelaşi program – alergare, bicicletă, înot“.

Planul pe termen scurt, legat de sport, al lui Emil Bituleanu este să termine un Ironman (un triatlon pe distanţe lungi: 3,8 km de înot, 180 km de ciclism şi un maraton de 42 de kilometri). A ales pentru august 2015 un Ironman din Stockholm, deoarece nu a văzut nicio ţară nordică şi vrea să rămână pentru un concediu după concurs. Spune că cele mai multe dintre concediile sale sunt organizate în jurul unei competiţii sportive, mai ales că participă la multe dintre ele alături de soţia sa. Emil şi Roxana Bituleanu au participat anul acesta la triatlonul de la Abu Dhabi, aleargă împreună la maratoane şi au făcut sport dintotdeauna împreună, mai ales că s-au şi cunoscut la o competiţie de schi.

Planurile sale legate de sport pe termen lung sunt să se antreneze şi să participe la competiţii cât de mult va putea: „Intenţionez să fac asta mult timp, atât de mult cât voi putea fizic, cât sunt sănătos, deoarece plăcerea nu va dispărea“. Crede că sportul aduce multe avantaje şi tocmai de aceea a iniţiat în bancă o competiţie, Libra Energize, „un program anual de evenimente sportive organizate şi plătite de companie, dar şi o competiţie grea, pentru că nu vrem să se transforme într-un team building, la care să poată participa doar cei care se antrenează“. 10 echipe formate din 4 oameni, obligatoriu cu o fată în fiecare echipă, participă anual la Libra Energize, unde în ultimele ediţii au venit şi echipe de clienţi – fie liber profesionişti, fie din companiile client.

BANCHERUL CREDE CĂ OAMENII CĂRORA LE PLACE SĂ FACĂ SPORT SE ORGANIZEAZĂ MAI BINE, TREBUIE SĂ ÎŞI TAIE DIN ACTIVITĂŢILE CONSUMATOARE INUTIL DE TIMP, SĂ SE CULCE MAI DEVREME PENTRU A SE PUTEA ANTRENA DIMINEAŢA ŞI SĂ FIE ATENŢI LA ALIMENTAŢIE: „Oamenii nu au timp, pentru că de la job nu poţi să rupi, sunt 12 ore pe zi pe care trebuie să le munceşti. Timpul liber este foarte foarte puţin în aceste vremuri“.

Pe de altă parte, nu crede că sportul te ajută să fii mai bun în business, să performezi mai bine sau să te poziţionezi mai bine: „Nu am sesizat niciun efect al sportului asupra businessului. Ba câteodată chiar ar putea să dăuneze. Sportul e un drog puternic, în care vrei să obţii performanţe din ce în ce mai bune, să te antrenezi tot mai mult şi trebuie să ştii când să spui stop“. Părerea lui Emil Bituleanu despre legătura dintre sport şi business este contrară părerii celorlalţi sportivi din business. Steven van Groningen spune că cele mai importante lecţii de business le-a învăţat din cariera sa de sportiv profesionist: importanţa paşilor mărunţi, faptul că scopul este să fii mai bun, iar o medalie este doar rezultatul, dar şi importanţa echipei sau faptul că atunci când joci corect eşti mai mulţumit de rezultat.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cealalta-cursa-a-antreprenorilor-si-managerilor-din-mediul-de-afaceri-autohton-13508510
13508510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.