Cea mai muncitoare generaţie?

Autor: Ioana Matei Postat la 11 septembrie 2017 2902 afişări

Tinerii generaţiei Z, care stârnesc dispute chiar şi în ceea ce priveşte anii în care s-au născut – unii dintre demografi îi plasează la mijlocul ’90, iar alţii, la mijlocul anilor 2000 - sunt primii care au crescut în era smartphone-urilor, departe de regulile şi aspiraţiile predecesorilor lor. Unii dintre specialişti îi caracterizează drept creativi şi ambiţioşi, iar alţii, total imprevizibili. Unde îi plasează aceste diferenţe în raport cu statutul de angajat şi cum poate fi integrarea lor încă de pe acum în câmpul muncii un avantaj?

O SOLUŢIE PENTRU DEFICITUL DE PERSONAL

„În această vacanţă de vară mi-am încurajat cei doi copii, cu vârsta mai mică de 14 ani, să dea o mână de ajutor unui centru veterinar din apropierea casei. Medicul veterinar mi-a spus că este încântat de ajutorul primit, pentru că nu reuşeşte să angajeze personal de peste şase luni, iar copiii mei sunt transformaţi - seara povestesc despre cazurile avute în clinică, sunt mândri de ceea ce fac, iubesc faptul că lucrează cu animale şi învaţă în fiecare zi lucruri noi”, exemplifică Ştefan Pălărie, preşedintele ONG-ului Şcoala de Valori, modul în care criza de personal de pe piaţă poate fi adresată, cu beneficii atât pentru angajatori, cât şi pentru elevi.

El este convins că angajarea sezonieră, din timpul şcolii, a elevilor poate reprezenta o soluţie pentru deficitul de personal din România. „Angajarea sezonieră poate fi o excelentă oportunitate de formare a tinerilor, dar şi de acoperire a unui deficit de personal. Din păcate, mai mulţi parteneri de-ai noştri se plâng că legislaţia nu îi ajută”, sesizează Ştefan Pălărie. Potrivit lui, parteneri ai Şcolii de Valori au spus că din motive de risc, au hotărât să nu mai aducă în practică minori. „Este o veste proastă pentru toată lumea. În opinia mea, asigurarea unei legi a uceniciei care să permită tinerilor să aibă experienţe de muncă începând chiar cu vârsta de 14 ani ar aduce mari beneficii întregii societăţi.” 

Şi alte companii au sesizat această oportunitate. ONG-ul Şcoala de Valori, de pildă, a facilitat angajarea unor elevi încă din perioada şcolii. „Cam toate proiectele noastre de angajabilitate (care au îmbinat educaţia nonformală, stagii de practică realizate la partenerii noştri economici şi mentorat pe termen lung) au avut ca rezultat angajarea unora dintre participanţi. Zentiva – parte din Sanofi Aventis, Honeywell Garrett, IKEA, Carmeuse, Holcim, Kaufland sunt câteva dintre companiile cu care am lucrat şi care şi-au recrutat colegi blue collars din programele realizate împreună”, spune Ştefan Pălărie.

El apreciază că în ultimii trei ani au contribuit la recrutarea a aproximativ 300 de tineri. „Angajabilitatea în rândul companiilor de retail pare mai rapidă şi mai simplă, dar am avut succes şi în zona de industrie sau chiar mecanică de mare fineţe”, explică el. Unul dintre cele mai reprezentative domenii pentru liceenii angajaţi în regim part-time este HoReCa. Echipa McDonald’s în România a crescut tot mai mult în ultimii doi ani şi, în prezent, a ajuns la aproape 5.000 de angajaţi, dintre care aproximativ 730 au sub 18 ani. „Ei reprezintă o parte importantă din familia noastră, fiind unii dintre cei mai implicaţi şi pasionaţi angajaţi. Suntem cel mai mare prim angajator la nivel global şi unul dintre cei mai cunoscuţi angajatori din România, McDonald’s fiind definit de tineri şi mândrindu-se cu o mulţime de poveşti de succes – cu colegi care şi-au început cariera în restaurante şi care au reuşit să crească în ierarhia companiei, coordonând acum operaţiunile unei ţări sau chiar a unei regiuni”, descrie importanţa acestei generaţii în compania pe care o reprezintă Daniel Boaje, directorul general al Premier Restaurants, compania care operează lanţul de restaurante McDonald’s în România.

Directorul general al McDonald’s spune că în ultimii cinci ani a observat o evoluţie constantă a numărului de angajaţi sub 18 ani, ajungând de la 60 în decembrie 2013, 112 în decembrie 2014, 320 în decembrie 2015, 456 în decembrie 2016, până la 730 în septembrie 2017. La nivel de vârstă, compania are grupele principale: 15-16: 59 angajaţi; 16-17: 160 de angajaţi, 17-18 - 511 angajaţi. „Ei fac parte din echipele din întreaga ţară. Noi suntem prezenţi în 21 de oraşe din ţară şi în fiecare restaurant lucrează cel puţin un angajat elev”, spune Boaje. 

El descrie şi modul de lucru cu aceştia: angajaţii sub 18 ani au o încadrare specială chiar în legislaţia muncii, ei fiind introduşi într-un sistem cu normă redusă (de cel mult 6 ore pe zi). În plus, nu au voie să lucreze în regim de noapte. „Noi le oferim foarte multă flexibilitate – îşi pot alege un program între 4 şi 6 ore în funcţie de activităţile lor – şi pentru asta ne şi apreciază ca angajator. Programul de lucru flexibil este unul dintre beneficiile de care se bucură toţi angajaţii McDonald’s şi ne susţinem angajaţii tineri să îşi continue şcoala, cursurile, proiectele, astfel încât şi orele petrecute la locul de muncă să reprezinte momente de învăţare continuă care să contribuie la dezvoltarea lor profesională şi personală. În plus, angajaţii care au împlinit 18 ani pot intra în program normal de lucru de 8 ore sau îşi pot păstra programul flexibil pentru a-şi continua studiile în perioada studenţiei.” Fiind de multe ori la primul job, cei mai tineri dintre angajaţii McDonald’s au nevoie de puţin mai mult timp de învăţare şi adaptare la noi reguli şi activităţi pe care trebuie să le desfăşoare, potrivit lui Daniel Boaje.

El a observat însă că majoritatea se angajează pentru că îşi doresc să înveţe, să îşi câştige singuri banii de cheltuială şi să ştie că prin munca lor reuşesc să îşi satisfacă anumite nevoi şi dorinţe. „Din acest punct de vedere, sunt entuziasmaţi şi deschişi să înveţe, lucru deosebit de important pentru tinerii aflaţi la primul job.” În ceea ce priveşte remuneraţia, nu există condiţii diferenţiate de plată în funcţie de vârstă. „Pentru noi sunt importante orele de lucru, rezultatele sau experienţa. De asemenea, angajaţii elevi au aceleaşi beneficii ca şi restul anajaţilor. Spre exemplu, probabil principalul beneficiu de care sunt interesaţi tinerii este programul flexibil, care le permite să îşi organizeze timpul uşor, astfel încât să ajungă şi la şcoală, dar să meargă şi la serviciu”, explică directorul general al Premier Restaurants. 

Chiar dacă HoReCa rămâne principalul domeniu din punctul de vedere al numărului de angajaţi sub 18 ani, din ce în ce mai multe companii din domenii diverse încep să fructifice potenţialul membrilor generaţiei Z. Spre exemplu, din 30.000 de elevi la liceele informatice din România, la facultăţile cu profil informatic ajung doar 5.000, potrivit datelor Uniunii Profesorilor de Informatică din România citate de Marian Popa, manager al DB Global Technology. Nu e de mirare că mai multe companii din domeniu au început ghidarea lor spre o carieră IT şi chiar recrutarea încă din perioada liceului. Adrian Sita, fondatorul companiei de dezvoltare software Gentlab, cu venituri totale ce se îndreaptă spre 1 milion de euro anul acesta, declara că una dintre modalităţile de dezvoltare a companiei sale este angajarea de liceeni. Absolvent el însuşi al unui liceu din Oneşti, a revenit în oraşul natal pentru deschiderea unui punct de lucru destinat lucrului cu liceeni. Ideea acestei colaborări i-a venit în urma discuţiilor cu profesorul lui de fizică din Oneşti, care trimitea la olimpiada naţională 4-5 elevi; una dintre persoanele recomandate de el a făcut performanţă în biroul companiei din Bucureşti. În prezent, din cele 12 persoane angajate în punctul de lucru din Oneşti, şase sunt elevi de liceu, olimpici la nivel naţional; potrivit lui Sita, unul dintre cei mai buni programatori din firmă este olimpic naţional la biologie. 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.