Ce sefi de companii au facut cei mai multi bani

Postat la 01 septembrie 2009 140 afişări

Cele mai profitabile zece companii private din Romania au castigat anul trecut impreuna mai mult de 1,7 miliarde de euro. In ultimii trei ani, profiturile lor cumulate au depasit 5,4 miliarde de euro. Cine sunt managerii care au obtinut aceste rezultate si, mai ales, cat de pregatite sunt companiile lor pentru a face fata scaderii puternice a economiei din acest an?

Cat castiga un CEO

Daca in privinta castigurilor pe care fiecare dintre executivii mentionati mai sus le-a adus actionarilor lucrurile par evidente si pentru un observator din afara companiei, multi sunt cei care se intreaba cat castiga de fapt managerul. “De cele mai multe ori, cei care obtin rezultate foarte bune sunt si extrem de motivati financiar”, afirma Radu Furnica. Ce inseamna aceasta mai exact? Potrivit informatiilor disponibile, seful unei multinationale de top are un salariu fix lunar ce poate urca de la 10.000 pana la cateva zeci de mii de euro.

Dar aceasta nu este tot. “Pe langa salariile fixe foarte mari au si bonusuri consistente pentru indeplinirea obiectivelor de cifra de afaceri si profit. Este bine stiut ca cu cat investesti mai mult intr-un executiv, cu atat ai sanse mai mari ca, intr-un anumit orizont de timp, investitia sa se intoarca la tine, prin beneficiile pe care ti le aduce managerul respectiv”, spune Furnica. In prezent, cei mai bine platiti manageri din tara ajung sa castige din salariu si bonusuri, conform estimarilor din piata, mai bine de un milion de euro pe an, dar este vorba doar de cateva cazuri.

Ce urmeaza?

Un articol despre profiturile obtinute in 2008 nu poate sa nu ajunga si la perspectivele pentru anul 2009, despre care, pentru prima data, mai mult de trei sferturi din managerii cu care au discutat redactorii BUSINESS Magazin pe parcusului ultimilor luni au refuzat sa faca orice fel de estimare. „Este dificil sa facem o estimare in contextul economic actual. Exista posibilitatea ca predictiile pe care le facem astazi sa nu mai fie valabile in perioada urmatoare”, afirma Solomon. Analistii, in schimb sustin la unison o diminuare a marjelor profiturilor. “Profitabilitatea companiilor romanesti a fost in scadere in ultimii ani si valorile vor continua sa scada si in viitori”, crede Dragos Cabat.

Mariana Gheorghe, seful celei mai mari companii din punct de vedere al afacerilor, Petrom, vede insa partea plina a paharului. “Cererea este afectata de reducerea consumului privat din cauza crizei economice. (...) Noi luam in considerare o scadere de piata, dar un castig pe competitivitate in reteaua de benzinarii”, afirma Gheorghe. Scaderea pietei forteaza la randul sau companiile sa adopte politici agresive de preturi, punand astfel si mai multa presiune asupra marjelor de profit, crede consultantul in management Codrut Pascu.

Iar cum pe termen scurt si mediu cererea nu va reveni la ritmurile de crestere anterioare, si pe termen lung multe sectoare vor intra intr-o faza de maturizare, verdictul lui Pascu nu cade bine pentru managerii din topul celor mai profitabile companii. „Cel mai probabil, nu va mai fi posibila obtinerea unor marje ale profitului net ce depasesc valori de 30%.” Serban Toader de la KPMG mai lasa totusi o urma de speranta, afirmand ca e o greseala sa spunem ca nivelurile de profit din 2007 si 2008 sunt istorie.

„Recesiunea actuala e cea mai grava din ultimele decenii si nu se stie cu certitudine cand se va redresa economia, ce forma va lua redresarea economica sau care vor fi primele sectoare care isi vor reveni.” Pana atunci, adauga el, sarcina mangerilor este sa analizeze situatia si sa se

intrebe ce pot face. „Daca sectorul a fost afectat grav de criza economica, ce masuri se pot lua pentru a diminua efectele acesteia? Daca sectorul este intr-o situatie mai buna, ce se poate face pentru a maximiza beneficiile? Cel mai eficient manager va incerca sa anticipeze viitorul, sa vada dincolo de realitatea imediata.” Adica ceea ce spunea in urma cu doi ani si sefa Vodafone.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/ce-sefi-de-companii-au-facut-cei-mai-multi-bani-4833918
4833918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.