Ce sefi de companii au facut cei mai multi bani

Postat la 01 septembrie 2009 140 afişări

Cele mai profitabile zece companii private din Romania au castigat anul trecut impreuna mai mult de 1,7 miliarde de euro. In ultimii trei ani, profiturile lor cumulate au depasit 5,4 miliarde de euro. Cine sunt managerii care au obtinut aceste rezultate si, mai ales, cat de pregatite sunt companiile lor pentru a face fata scaderii puternice a economiei din acest an?

Cine vine din urma

Mariana Gheorghe, Liliana Solomon si Mihai Rohan nu sunt singurii romani aflati la conducerea unor filiale locale ale multinationalelor. Practic, jumatate dintre managerii celor mai profitabile 25 de companii private sunt romani. Apare o noua intrebare: este mult sau putin? Specialistul in recrutare Radu Furnica crede ca este loc de mult mai bine. “Este mai degraba o oglindire a esecului managementului romanesc. Expatii sunt mult mai seriosi, de aceea vedem atat de multi expati la conducerea celor mai profitabile companii. Romanului i se urca la cap atunci cand ajunge CEO si incepe sa dea rateuri si sa nu mai fie concentrat la misiunea pe care o are”, crede Furnica.

Comparativ cu situatia din urma cu 5 ani, insa, rezultatele sunt mult mai bune, rolul principal avandu-l, la fel ca si in cazul Vodafone sau Petrom, romanii cu experienta de management in strainatate. Liderul mondial din domeniul bauturilor, Coca-Cola, este un astfel de exemplu, care dupa ce a avut la conducere mai multi expati, a decis in 2004 sa il promoveze ca sef al CCHBC (imbuteliatorul local al produselor Coca-Cola) pe Calin Dragan, un roman care lucrase timp de 3 ani - in cadrul filialei din Italia.

Pe perioada mandatului sau, Coca-Cola si-a crescut permanent afacerile, profitand din plin de pe urma cresterii puterii de cumparare a populatiei care a antrenat o crestere sustinuta a consumului. Intre 2006 si 2008, de exemplu, Coca-Cola a realizat profituri cumulate de aproximativ 180 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de concurentul sau la nivel mondial, Pepsi, ale carui operatiuni locale sunt insa conduse de un american, Mike Holmes. Si filiala locala a gigantului german Metro, cel mai mare comerciant de pe piata a adus din acest an un roman la conducerea retelei sale de magazine cash & carry.

Timisoreanul Dusan Wilms condusese compania si in perioada 1998-2004, cand comerciantul german a decis accelerarea ritmului deschiderilor. Wilms spune ca in aceasta perioada grupul german prefera managerii nativi, indiferent ca e vorba de Romania, Bulgaria sau Italia. “Marele meu noroc este ca sunt roman si cunosc foarte bine mediul de afaceri, resursele, mentalitatea si spiritul romanesc”, explica Wilms. Acum se afla din nou la conducerea retelei intr-un alt moment cheie, cand pentru prima oara in istorie marile lanturi internationale de comert se confrunta cu scaderi ale vanzarilor. Cum rezultelele financiare ale Metro nu au fost publicate pe site-ul Ministerului de Finante, singurele date disponibile pentru anul 2008 sunt cele care vizeaza cifra de afaceri a companiei – 1,4 mld. euro.

In conditiile in care Metro ar fi obtinut o marja a profitului comparabila cu cea a concurentului direct – Selgros Cash & Carry (40 mil. euro profit la afaceri de 859 mil. euro), este de asteptat ca profitul Metro din 2008 sa ajunga la circa 80 mil. euro. Compania nu a fost inclusa insa in topul realizat de BUSINESS Magazin, chiar daca valoarea ar plasa-o intre cele mai profitabile zece afaceri. Revenirea in tara a unui manager roman cu experienta de lucru in strainatate nu a fost singura modalitate de promovare .

Brent Valmar, un fost director de vanzari pentru marca germana de lux Mercedes, punea in urma cu zece ani bazele unui importator auto detinut de holdingul Porsche, care a ajuns intre timp la afaceri de un miliard de euro si profituri de peste 200 mil. euro numai in ultimii trei ani. Acum, Porsche Romania, importatorul grupului Volkswagen, este cel mai mare comerciant de masini de pe piata si una dintre cele mai profitabile zece afaceri private din tara (72 mil. euro profit numai in 2008, cand piata auto a scazut pentru prima data in opt ani).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ce-sefi-de-companii-au-facut-cei-mai-multi-bani-4833918
4833918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.