Ce sefi de companii au facut cei mai multi bani

Postat la 01 septembrie 2009 140 afişări

Cele mai profitabile zece companii private din Romania au castigat anul trecut impreuna mai mult de 1,7 miliarde de euro. In ultimii trei ani, profiturile lor cumulate au depasit 5,4 miliarde de euro. Cine sunt managerii care au obtinut aceste rezultate si, mai ales, cat de pregatite sunt companiile lor pentru a face fata scaderii puternice a economiei din acest an?

Fost director comercial, el a preluat functia de la Richard Moat, britanicul in mandatul caruia Orange a devenit liderul pietei telecom si cea mai profitabila companie privata din tara. In prezent, Moat s-a intors in Marea Britanie, unde este sef al operatorului T-Mobile. Tot din Marea Britanie isi recrutase in 2005 seful si Vodafone Romania, pe romanca Liliana Solomon, care fusese, printre altele, director financiar chiar la T-Mobile.

Practic, Liliana Solomon a fost managerul responsabil pentru restructurarea operatorului de telefonie mobila Connex, dupa ce fusese achizitionat de catre Vodafone. Unul dintre elementele cheie ale strategiei sale a vizat costurile, fiind printre putinii care isi puneau aceasta problema in conditiile euforiei consumului din perioada 2005-2007. “Multi oameni cred ca indicatorii nostri financiari foarte buni sunt specifici industriei de telefonie mobila, insa in fapt acestia reflecta in primul rand (preocuparea pentru – n. red.) eficienta si cash-flow”, recunostea Solomon, la inceputul acestui an, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Ea sustinea ca a demarat procesul de schimbare interna inca de cand nu era evident ca piata se va schimba, „pentru ca stiam ca la un moment dat cresterea va incetini, iar atunci, indiferent daca e criza economica sau nu, va fi foarte important sa avem o companie care functioneaza eficient si care intelege exact unde si pe ce isi cheltuieste banii”. Vodafone a avut in ultimii trei ani (care s-au suprapus peste cea mai mare parte a mandatului Lilianei Solomon) un profit cumulat de aproape 900 de milioane de euro in Romania, potrivit datelor Ministerului Finantelor, in timp ce Orange a depasit 1,2 miliarde de euro. Adica aproape la fel de mult cat a realizat Petrom, cea mai mare companie romaneasca, condusa din anul 2006 tot de un roman cu experienta internationala, Mariana Gheorghe. Fost bancher in cadrul BERD, ea si-a bazat la randul sau multe dintre discursuri pe cuvinte precum profit, productivitate sau eficienta.

Sectorul potrivit

Domeniul petrolier si evolutia pretului barilului de la aproape 150 de dolari in urma cu un an la aproximativ jumatate in prezent, reprezinta in opinia lui Serban Toader, senior partner in cadrul KPMG Romania, cel mai bun exemplu pentru a ridica o intrebare esentiala: ce conteaza mai mult, sectorul de activitate sau managementul? „Rolul si performantele managementului depind de sectorul economic. Cred ca performantele managementului ar putea fi mai bine analizate tinand cont de conditiile specifice ale fiecarui sector economic printr-o comparatie cu performantele concurentilor”, crede Toader.

Iar unele dintre sectoarele economice care au performat, alaturi de telefonia mobila, au fost imobiliarele si, implicit, producatorii de materiale de constructii. Lafarge Ciment a fost anul trecut cea mai profitabila companie din top 100, castigand peste 4 euro la fiecare 10 euro vanzari. Ramane memorabila in acest context explicatia lui Mihai Rohan, seful Carpatcement, principalul concurent al Lafarge pe piata locala, care justifica o crestere de doar cateva procente a afacerilor in prima jumatate a anului trecut prin faptul ca producatorul lucra deja la capacitate maxima si mai mult nu mai avea cum sa creasca.

Unul dintre cei mai puternici oameni din industria cimentului, Mihai Rohan a condus inainte de privatizare afacerile Romcim, cel mai mare producator local, pentru ca apoi sa preia operatiunile din Romania ale grupului german Heidelberg. Doar in ultimii trei ani, compania condusa de Rohan a avut profituri cumulate de peste 250 mil. euro, in timp ce principalul competitor, Lafarge Ciment, s-a apropiat de 375 mil. euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/ce-sefi-de-companii-au-facut-cei-mai-multi-bani-4833918
4833918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.