Câţiva antreprenori au decis să facă bani în România pe seama celor care investesc mii de euro ca să aibă o casă inteligentă

Postat la 29 decembrie 2015 605 afişări

Conceptul de casă inteligentă a ieşit demult din zona science fiction, dar nici nu a devenit ceva obişnuit. Posibilitatea de a controla de pe telefon becurile de acasă, frigiderul, aparatul de cafea sau apa de la duş este acum mult mai ieftină decât ar crede cei mai mulţi proprietari de locuinţe şi creează o piaţă din care câţiva antreprenori au decis să facă bani.

Soluţia de automatizare dezvoltată de GIRA este descentralizată, în sensul în care fiecare componentă a sistemului are gradul propriu de inteligenţă. În ipoteza în care apare o defecţiune a unui segment, sistemul funcţionează în continuare. „Aceste butoane transmit practic nişte telegrame unităţii centrale, iar funcţia respectivului buton poate fi schimbată oricând. Dacă vreau să acţioneze jaluzele, îi dau această funcţie; dacă vreau să controleze corpul de iluminat, îl reprogramez. Sistemul oferă astfel o mare flexibilitate“, explică Doru Calangea. Automatizarea propriu-zisă a casei, spune Calangea, este un proces care nu necesită condiţii speciale. „Diferenţa de proiectare între sistemul nostru de automatizare şi unul convenţional se rezumă doar la partea de cablare, pentru că cea de alimentare este aceeaşi. Consumatorii şi alimentarea acestora rămân neschimbate, doar comanda diferă.“

Dar ce înseamnă, în cele din urmă, automatizarea casei? Ce poate face utilizatorul prin simpla atingere a unui ecran de telefon? În primul rând, optimizarea sistemului de iluminat. O posibilitate este crearea unor scenarii de lumină. Utilizatorul poate stabili anumite reguli pentru atunci când vine acasă, spre exemplu, sau un program care să stingă toate luminile atunci când pleacă de acasă. Un alt scenariu este cel numit simularea de prezenţă, care porneşte un anumit lanţ de evenimente precum aprinderea unor lumini sau a unor dispozitive. Simularea de prezenţă este utilă atunci când proprietarul lipseşte, pentru că dă impresia că există persoane în casă, explică Doru Calangea: „Se pot lega şi încălzirea sau răcirea la sistem, se poate controla încălzirea din calorifere sau cea din pardoseală. Apoi le pot coordona, cât la sută să intre cea prin pardoseală şi cât la sută cea prin calorifere. Sistemul conţine şi o staţie meteo, care oferă informaţii precum temperatură, viteza vântului, cantitatea de precipitaţii. Este foarte utilă pentru că dezvoltă scenarii în funcţie de condiţiile exterioare: ridică sau coboară jaluzelele în funcţie de soare, ridică jaluzelele exterioare atunci când vântul bate cu viteză mare şi aşa mai departe. Un alt exemplu: dacă am nevoie de udat grădina, pot stabili în funcţie de tipul de plante, după cantitatea de apă sau luminozitatea necesară, un program care să activeze sistemul de irigaţie.“

Care este însă limita până la care poate ajunge acest sistem inteligent? „E greu de spus ce nu s-ar putea lega la sistemul de automatizare a casei. Spre exemplu, GIRA a prezentat anul trecut o soluţie de control al duşului. Se pot automatiza maşina de spălat, maşina de făcut cafea, orice doreşte clientul, cu condiţia ca acestea să suporte integrarea dispozitivelor.“

Cătălin Nicolae, managing partner al Aviseco, vinde un sistem care se caracterizează prin tehnologia de comunicare directă între echipamentele de control. Cătălin Nicolae consideră că nu există o mare diferenţă între soluţiile disponibile în România şi cele comercializate în alte părţi ale lumii. „Echipamentele şi tehnologiile prezente în străinătate sunt în mare parte disponibile şi în România. Diferenţa o face ponderea diferită a unor sisteme în proiectele din ţara noastră faţă de cele din afară, acest lucru datorându-se şi abilităţilor comerciale ale diferiţilor furnizori.“ Deşi compania nu serveşte lunar un număr mare de clienţi, valoarea contractelor este ridicată. „Media lunară a clienţilor noştri este de 2-3 proiecte, iar valoarea medie a proiectelor este de 7.000 de euro“, spune Nicolae. Pentru automatizarea unui apartament de trei camere, reprezentanţii Aviseco spun că preţurile încep de la 2.000 de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cativa-antreprenori-au-decis-sa-faca-bani-in-romania-pe-seama-celor-care-investesc-mii-de-euro-ca-sa-aiba-o-casa-inteligenta-14929539
14929539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.