Câţiva antreprenori au decis să facă bani în România pe seama celor care investesc mii de euro ca să aibă o casă inteligentă

Postat la 29 decembrie 2015 605 afişări

Conceptul de casă inteligentă a ieşit demult din zona science fiction, dar nici nu a devenit ceva obişnuit. Posibilitatea de a controla de pe telefon becurile de acasă, frigiderul, aparatul de cafea sau apa de la duş este acum mult mai ieftină decât ar crede cei mai mulţi proprietari de locuinţe şi creează o piaţă din care câţiva antreprenori au decis să facă bani.

Alin Stoica este sales manager al unei brand cu un nume potrivit domeniului de activitate: Casa din Viitor. Stoica priveşte automatizarea casei ca pe un mod de a eficientiza costurile şi de a obţine un grad de confort inaccesibil anterior: „În urmă cu cinci-şase ani, preţul de automatizare pentru un apartament de trei camere se ridica la 9.000, chiar 10.000 de euro. În momentul de faţă poate ajunge până la 4.000 de euro, iar clientul poate să investească aceşti bani de-a lungul a doi-trei ani“.

Primul pas e achiziţionarea unităţii de control, care pleacă de la 190 de euro şi poate ajunge până la 500-600 de euro, în funcţie de dimensiuni şi de numărul de dispozitive suportate, explică Alin Stoica: „Toată tehnologia vine în ajutorul nostru. În momentul de faţă preţurile sunt mici şi românul tinde spre o automatizare cât mai completă a casei. Odată ce clientul vede cât de simplu este de fapt acest sistem, de la instalarea şi până la utilizarea sa, şi mai ales faptul că poate fi optimizat în permanenţă, devine imediat interesat. Este vorba şi de comoditate, dar mai ales de confort, pentru că sunt lucruri de care avem nevoie“.

Casa din Viitor a realizat în ultima perioadă mai multe lucrări destinate eficientizării energetice, în special pentru companii: „Sunt companii care au servere, iar acestea consumă mai mult curent decât ar fi necesar. În cazul clinicilor este vorba de compresoare, care au 750 de waţi şi care funcţionează şi în weekend. Nu este neapărat nevoie de ele, dar funcţionarea lor înseamnă un consum energetic inutil“, subliniază Stoica, precizând că la fel se întâmplă în cazul sistemelor de încălzire, inclusiv la calorifere: „Mai multe blocuri din Bucureşti au un sistem de monitorizare a temperaturii, care menţine o temperatură constantă de 18-19 grade în casă. Atunci când te întorci mai devreme de la birou, poţi da o simplă comandă vocală, caloriferul se deschide şi în 30 de minute sunt 25 de grade. La fel şi în cazul aerului condiţionat, în timpul verilor toride vrei să ai o anumită temperatură în casă, dar durează destul de mult procesul de răcire. Am avut mai mulţi clienţi care au spus că oricum au aer condiţionat programabil, dar asta înseamnă că trebuie să ai un program fix. Prin dispozitivele smart, totul devine mult mai uşor de gestionat. Se pot pune şi contoare de apă sau electrice, ca să se poată vedea consumul exact şi apoi compara cu factura“.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale automatizării, subliniază Stoica, este legarea tuturor dispozitivelor la o singură unitate de control: „Punctul central al sistemului este de fapt aplicaţia, pentru că dacă eu cumpăr un senzor de mişcare de la un producător, senzor de fum de la alt cumpărător şi tot aşa, voi fi nevoit să instalez zeci de aplicaţii. Casa inteligentă înseamnă de fapt centralizarea tuturor conexiunilor într-o singură aplicaţie care gestionează tot ce este motorizat sau automatizat într-o casă“.

Sistemul comercializat de Casa din Viitor funcţionează pe baza protocolului Z-Wave, care foloseşte unde pentru comunicarea între senzori şi comunicarea acestora cu unitatea centrală: „Senzorii funcţionează cu baterii, iar durata lor de viaţă este de aproximativ doi ani, pentru că ei dorm în permanenţă şi se activează doar în momentul în care detectează un anume eveniment. Un sistem pentru case inteligente produce, 
într-un an, echivalentul radiaţiilor produse de un telefon mobil într-o zi. Smartphone-ul este conectat permanent, caută semnal tot timpul, în timp ce senzorii se află mai tot timpul în sleep mode“.

Una din problemele des întâlnite de cei care automatizează casele este vechimea aparaturii din locuinţele clienţilor, care nu suportă funcţii de programare. În cazul acestor electrocasnice mai vechi se poate folosi o priză care funcţionează atât manual, cât şi prin intermediul aplicaţiei mobile. Astfel, spune Alin Stoica, „se sare“ peste butonul folosit în mod obişnuit pentru pornirea aparatului.

Automatizarea casei poate fi importantă şi atunci când vine vorba de siguranţa personală, nu numai de confort, evidenţiază Alin Stoica. „Poţi avea o rudă în vârstă, iar cu o investiţie relativ mică o poţi supraveghea, poţi spre exemplu să închizi noaptea o uşă pe care a uitat-o deschisă. Dacă se întâmplă un accident, poţi să deschizi uşa şi să permiţi accesul unui doctor. Dacă ai o persoană imobilizată şi cineva vrea să intre în casă, poţi simula în timp real prezenţa altei persoane. Sau poţi avea scenarii prestabilite, astfel încât în secunda în care bate cineva la uşă se poate aprinde o lumină la etaj, apoi una la parter şi aşa mai departe“, spune el. „Dacă persoana intră totuşi în casă, poţi avea o înregistrare audio cu vocea proprietarului. O alarmă nu prea mai sperie niciun hoţ, dar o voce umană şi o anumită secvenţă de lumini pot fi suficiente.“

Alin Stoica crede că piaţa de profil se află în creştere, iar această tendinţă va continua şi datorită creşterii nivelului de trai, fapt care duce implicit la creşterea vânzărilor de accesorii de ultimă generaţie. „În momentul de faţă, România are un potenţial foarte mare vizavi de dipozitivele inteligente. Dacă ne uităm, de exemplu, spre piaţa de smartphone-uri, suntem printre primii din Europa. Tot ce ţine de smartphone-uri, tot ce ţine de aplicaţii are un foarte mare potenţial, mai ales când vine vorba despre controlul casei.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cativa-antreprenori-au-decis-sa-faca-bani-in-romania-pe-seama-celor-care-investesc-mii-de-euro-ca-sa-aiba-o-casa-inteligenta-14929539
14929539
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.