Cat va fi cursul leului peste sase luni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 ianuarie 2011 89 afişări

Pentru urmatoarea jumatate de an, cuvantul de ordin in privinta cursului de schimb ramane stabilitatea . Protejat de rezervele valutare de la BNR si de lipsa unor evenimente care sa-l scoata de pe orbita, leul ar avea toate sansele sa intampine relansarea economiei la acelasi curs cu care a traversat recesiunea.

Totusi, tinand cont ca grosul efectelor in preturi ale majorarii TVA a trecut, majoritatea analistilor se asteapta fie la o incadrare a inflatiei in tinta BNR (2-4%), fie la o ratare de putin a acesteia. Astfel de previziuni sunt in linie cu sperantele ca banca centrala, pe masura ce inflatia se tempereaza, va proceda in sfarsit la alte reduceri ale dobanzii de politica monetara, care ar urma sa ajunga de la nivelul actual de 6,25% undeva sub 6%, cat mai aproape de 5%. "Consider oportuna scaderea ratei-cheie cat mai repede posibil, eventual dupa incheierea noului acord cu CE si FMI, pentru a scadea costul finantarii in lei, atat a Trezoreriei statului, cat si a sectorului privat si a da astfel un imbold suplimentar creditarii", afirma Melania Hancila.

Intr-un astfel de peisaj, unde analistii descriu scenarii bazate mai curand pe cercuri virtuoase, mai are sens sa vorbim, fie ca temere, fie ca speranta, de un curs spre 5 lei/euro? Corina Negut, director adjunct de trezorerie la Piraeus Bank Romania, crede ca astfel de speculatii n-au temei, din moment ce "acest prag n-a fost atins nici macar in perioada nefavorabila care a precedat incheierea acordului cu FMI, perioada cand iesirile de capital strain din tara au fost semnificativ mai ridicate decat in prezent, iar reticenta investitorilor straini fata de instrumentele financiare romanesti era mult mai accentuata".

Cat priveste o evolutie inversa, cu o apreciere prea mare dincolo de 4 lei, nici aceasta n-ar fi plauzibila, "deoarece banca centrala este posibil sa intervina si impotriva unei aprecieri a leului nejustificate din prisma indicatorilor macroeconomici", afirma Corina Negut. Prin urmare, daca analistii au dreptate, nu ne asteapta cine stie ce surprize pe parcursul anului, iar in vara ne intalnim din nou cu aceleasi plimbari intre 4,1-4,3. In alte situatii, lipsa de surprize ar fi poate plicticoasa; in cazul acesta, nu e de zis decat ca "no news is good news".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leului-peste-sase-luni-7890476
7890476
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.