Cat va fi cursul leului peste sase luni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 ianuarie 2011 89 afişări

Pentru urmatoarea jumatate de an, cuvantul de ordin in privinta cursului de schimb ramane stabilitatea . Protejat de rezervele valutare de la BNR si de lipsa unor evenimente care sa-l scoata de pe orbita, leul ar avea toate sansele sa intampine relansarea economiei la acelasi curs cu care a traversat recesiunea.

Daca predictia lui Dan Bucsa e corecta, atunci exporturile bazate pe industrie vor putea functiona in acest an ca motor al economiei romanesti, dupa ce anul trecut au functionat ca o piedica in calea unei recesiuni mai adanci. Analistii bancari consultati de BUSINESS Magazin se arata prudenti in privinta sanselor de crestere economica, evaluate la -1/1% de Bancpost, la zero de Carpatica, 0-0,5% de Intesa Sanpaolo Bank, 0,5-1% de Credit Europe Bank, 0,6% - Piraeus Bank, 1% - Volksbank, 1,2% - BCR si BRD, 1,5-2% - GE Garanti Bank.

Cele mai optimiste banci sunt ING (1,5%), UniCredit (1,7%) si Raiffeisen (2%), pornind atat de la ideea ca grosul ajustarilor s-a incheiat, ca nu mai e nevoie de alte reduceri de salarii si majorari de taxe, cat si de la cea ca exporturile vor fi sustinute de aceasta data de "o reluare lenta a cresterii cererii interne" (Rozalia Pal, UniCredit) si de o crestere a veniturilor, dupa taierile din ultimii ani. Creditarea bancara insa ar avea un rol destul de redus, cu rate de crestere estimate la circa 5-10% pentru 2011. Indiferent care ar fi motorul si combustibili economiei, bancherii nu vad reluarea cresterii PIB mai devreme de a doua jumatate a anului si prefera sa se concentreze totusi pe o perspectiva mai lunga atunci cand vorbesc de redresare, asa cum fac, de altfel, si autoritatile.

"In urmatorii doi ani ne asteptam la cresteri ale economiei sub nivelul PIB potential, mai exact estimam o crestere de circa 1% in 2011 si de 2,5% in 2012, bazata pe continuarea cresterii exporturilor si o usoara revenire a investitiilor, deoarece inca nu se intrevad perspective de revenire a consumului in 2011, ci de abia in 2012", afirma Melania Hancila, director de cercetare si strategie al Volksbank Romania. Cheia relansarii economice ar fi reasezarea tarii pe harta investitorilor straini, crede Georgiana Constantinescu, analist al Credit Europe Bank, gandindu-se la dezvoltarea unor proiecte de investitii strategice in infrastructura, agricultura sau energie, listarea la bursa a unor companii de stat si reluarea privatizarilor. Infrastructura este o sansa si din unghiul lui Lucian Anghel de la BCR, care spune ca daca Programul national de dezvoltare a infrastructurii, defalcat cu sume si obiective, va fi urmarit cu strictete, atunci "va genera beneficii importante pe termen mediu si lung pentru economie".

Toate acestea ar urma sa se intample intr-un context in care, la fel ca si guvernatorul BNR, analistii nu cred nici in riscul ca zona euro sa se destrame, nici ca recesiunea ar putea sa revina in Europa pe cai mari. Ceea ce e insa considerat factor de risc este inflatia, atrag atentia analistii ING, avand in vedere recentul raport al ONU conforn caruia indicele mondial al preturilor la produsele alimentare a ajuns in decembrie la un nivel record, precum si estimarile ca pretul petrolului si al altor materii prime merge in sus. Pentru economistul-sef al Bancpost, cele mai mari pericole pentru procesul de dezinflatie in Romania sunt in 2011 cresterea preturilor internationale ale materiilor prime (in special la petrol si metale), scumpirea alimentelor pe plan mondial (din cauza productiei agricole slabe din 2010 si a cresterii continue a cererii, in special din partea Chinei si Indiei) si majorarea unor preturi administrate pentru a mari incasarile statului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-va-fi-cursul-leului-peste-sase-luni-7890476
7890476
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.