Cat mai creste euro pana in vara

Postat la 20 ianuarie 2009 63 afişări

Forta cu care leul s-a depreciat in primele saptamani ale anului, atingand cele mai scazute valori de la introducerea monedei europene, inlatura orice urma de optimism din partea bancherilor care au acceptat invitatia BUSINESS Magazin de a face prognoze pentru urmatoarele sase luni. Dupa ei, leul va continua sa cada abrupt pana la jumatatea anului, slabit de neincrederea strainilor in monedele din pietele emergente, dar mai ales de lipsa unui plan coerent pentru combaterea crizei ce se simte tot mai puternic in economia romaneasca.

Rozalia Pal de la UniCredit Tiriac Bank se asteapta la o reducere a dobanzii de politica monetara cu maximum 1% in prima jumatate a anului, de la 10,25% pana in jur de 9,25%. Pentru asigurarea lichiditatii in sistemul bancar si stimularea creditarii ar fi necesara si reducerea treptata a nivelului rezervei minime obligatorii la pasivele in lei, crede Pal. Pe de alta parte, pentru mentinerea rezervelor valutare la un nivel care sa garanteze sustinerea leului in cazul unor presiuni majore de depreciere, este putin probabil ca BNR sa reduca in 2009 nivelul ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta.

 

Asemenea “presiuni majore” ar putea veni, de exemplu, printr-o reeditare a evenimentelor din octombrie, cand banca centrala a intervenit direct pe piata pentru a apara leul in fata unui atac speculativ. Este foarte posibil sa mai existe atacuri speculative si este greu de prevazut rezultatul, considera Dumitrescu de la OTP Bank, exprimandu-si totusi “increderea in capacitatea BNR de a gestiona astfel de situatii”. Miscari speculative vor exista atata vreme cat pietele tranzactioneaza liber, este de parere si Luminita Runcan, dar nu cred ca vom mai asista la o repetare a situatiei din octombrie in perioada imediat urmatoare, apreciaza ea. Nici arbitrajistul Bancii Carpatica, Florin Constantinescu, nu crede “sa mai fie asa batalii” - nu de alta, dar vor gasi toti o cale de mijloc, spune el: “speculatorii or sa se multumeasca cu 0,2 in loc de 0,4 diferenta de curs cand or sa creada ca intervine BNR si, oricum, din confruntarea cu BNR, daca e cazul, nu cred sa castige speculatorii”.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
curs,
estimare,
evolutie,
leu,
euro,
dolar,
valute,
prognoza,
moneda
/cover-story/cat-mai-creste-euro-pana-in-vara-3775889
3775889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.