Cât de greu e să fii manager şi mamă: carieră vs. copil

Autor: Ana Raduta, Ioana Mihai Postat la 18 martie 2012 1228 afişări

Conceptul „De trei ori femeie" a fost în ultimul deceniu atât de dezbătut încât s-a transformat într-un clişeu, rămânând, în mod ciudat, mereu de actualitate. Cine este femeia care le poate face pe toate în acelaşi timp? Ce o stimulează, cât de greu îi este şi cum reuşeşte să nu fie doborâtă de extenuare? Şi, mai ales, la ce renunţă atunci când cele două dimensiuni esenţiale ale vieţii sale - rolul de mamă şi cel de femeie de carieră - ajung să-şi ceară deopotrivă monopolul? Care este raportul de putere între carieră şi copii?

Sancţiunea de maternitate

Recrutorii şi consultanţii în resurse umane spun că mentalitatea angajatorilor cu privire la angajatele însărcinate sau cu copii este perfectibilă şi că încă mai există destule cazuri în care acest aspect contează destul de mult la angajare. "Am remarcat o reticenţă a angajatorilor, care au tendinţa să dea o <sancţiune de maternitate>, mai ales pentru posturile de management şi top management. De multe ori, aceste idei preconcepute sunt schimbate de femeile din companiile respective, care nu numai că revin la serviciu relativ repede, dar au şi rezultate foarte bune imediat", spune Oana Datki, country manager la Consulteam, partenerul Mercer în România.

Din punctul de vedere al costurilor, o femeie însărcinată sau aflată în concediu de maternitate nu reprezintă pentru angajator un cost suplimentar decât atunci când politicile interne specifică acest lucru, iar metoda nu reprezintă altceva decât un instrument de retenţie, aşa cum se întâmplă în cazul Danone. "Pe perioda sarcinii, femeia gravidă primeşte acelaşi salariu, numai că există anumite norme de protecţie a acesteia la locul de muncă: nu poate lucra în ture de noapte, nu poate fi trimisă în delegaţii sau poate refuza detaşarea", explică Iuliana Badea. În cazul în care intervin concedii medicale pe partea de risc maternal, societatea plăteşte concediul doar în primele cinci zile, ulterior concediul medical fiind suportat de asigurările de sănătate la stat. Pe perioada concediului de îngrijire a copilului, indemnizaţia este plătită de companie şi ulterior costurile sunt recuperate din fondul de asigurări de sănătate.

Dincolo de toate aceste precizări tehnice, dincolo de toate sfaturile pe care le pot primi de la specialişti sau de susţinerea angajatorilor (şi ea delimitată de anumite condiţii, după cum este şi firesc) şi mai ales dincolo de toată voinţa pe care o au pentru a face totul bine, aceste femei au întotdeauna momente în care se întreabă dacă au făcut alegerea potrivită. Dacă nu cumva, fără să-şi dea seama, au sacrificat din viaţa personală mai mult decât trebuia. "Este cel mai interesant rol pe care îl are o femeie, dar şi foarte greu când pierzi momente importante din viaţa copilului, când eşti în delegaţie şi nu dormi noaptea pentru că la sute de kilometri copilul tău are febră şi vomită, când nu ajungi la serbarea de Crăciun să asculţi poezia pe care ai repetat-o cu el o săptămână întreagă. Însă, pe măsură ce copilul creşte şi devine mai independent, această frustrare dispare", conchide Iuliana Badea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
cariera,
familie,
femei,
copii
/cover-story/cat-de-greu-e-sa-fii-manager-si-mama-cariera-vs-copil-9405950
9405950
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.