Biocorporatiştii - au renunţat la viaţa de oraş şi la munca în corporaţie pentru a face agricultură la ţară

Autor: Ioana Matei Postat la 20 aprilie 2014 6979 afişări

În căutarea gusturilor din copilărie şi a unei vieţi liniştite, corporatişti şi profesionişti din varii domenii se mută la ţară şi încearcă să facă o afacere din agricultura bio.

Fericirea văzută din biroul de la mansardă. Victoria Mihaela Buligonea a făcut timp de zece ani naveta între cartierele bucureştene. În urmă cu şapte ani, a hotărât îm-preună cu soţul ei să se mute la ţară, în Tărtăşeşti, Dâmboviţa, pe un teren pe care îl aveau deja. „În Bucureşti, făceam uneori şi 40 de minute între casă şi serviciu, iar acum, în 30 de minute, ajung la şcoala celor mici“, spune Buligonea.

Antreprenoarea a creat afacerea Legume Fericite prin care vinde fructe şi legume produse în sistem bio în propria grădină şi pe care o adminis-trează dintr-un birou cu vedere la cele două solarii deţinute. De meserie economist, după absolvirea facultăţii de marketing comercial din cadrul ASE, Buligonea a avut mai multe locuri de muncă în companii multinaţionale, printre care Brewerie Hold-ings (un grup de fabrici de bere care nu mai există sub această denumire şi din care s-a desprins Ciuc), apoi la firma de finan-ţare din Grupul Renault.

Nemulţumită de domeniu, pe care l-a ales influenţată fiind de moda ASE, şi-a luat un an sabatic, în care să realizeze ce îi place cu adevărat. A cochetat cu ideea de a construi ceva în direcţia terapiei prin dans, de care era pasionată, dar apoi a ajuns să construiască o afacere cu legumele „care erau chiar sub nasul meu“. Aveau deja o recoltă în propria grădină, iar după un an în care aceasta a depăşit nevoile familiei, a observat că există loc de dezvoltare în această di-recţie.

În plus, a beneficiat şi de sprijinul, timp de un an, al unei doamne cercetător în domeniul plantelor medicinale, care a stat câteva luni alături de ea şi a ajutat-o să pună bazele conceperii unei culturi ecologice de legume. La început, a cultivat pe o suprafaţă de 5.000 de metri, dar, datorită cererii, a ajuns la şase hectare pe care cultivă o gamă diversificată de produse: de la rădăcinoase, leguminoase, până la plante condimentare (mentă, busuioc, cimbru, salvie) şi fructe. Pentru anul în curs, es-timează o producţie cuprinsă între 70 şi 100 de tone de legume pe care le va vinde prin intermediul site-ului.

Comanda minimă pentru o livrare este de 50 de lei, iar în cazul comenzilor de peste 100 de lei, transportul este gratuit. Anul trecut a înregistrat 20 de comenzi pe zi, în plin sezon, iar în restul sezoanelor, între cinci şi zece comenzi. Majoritatea clienţilor au copii sau sunt vegetarieni, vegani, raw vegani, dar primeşte comenzi şi din partea familiilor obişnuite, ale căror membri sunt interesaţi să mănânce cât mai sănătos. „Sunt mulţi clienţi care revin, dar foarte mulţi cumpără din toate sursele bio de pe piaţă; în 2013, au fost circa 100 de clienţi constanţi.“

În afară de site-ul legumefericite.ro, antreprenoarea a avut şi parteneriate cu magazinul Biocorner şi cu alte câteva maga-zine online de profil. În scurt timp, odată cu obţinerea certificatului bio, va deschide şi un punct de lucru într-o piaţă. „Nu este simplu, sunt firme specializate care te inspectează, consiliază, foarte multe rapoarte pe care trebuie să le faci, stau în birou mai mult decât îmi doresc; începe să fie dificil de adminstrat ferma din birou deoarece există nişte principii ale agriculturii ecologice care trebuie respectate pentru obţinerea etichetei bio.“

După un an şi jumătate în businessul cu legume, antreprenoarea se fereşte să ofere cifre exacte despre afacere: „Mi-e greu să spun dacă poate fi un business profitabil, dar sper ca în doi-trei ani să ajungem la profit“. Deocamdată, se axează pe investiţii, un exemplu fiind un sistem de irigaţie de circa 30.000 de euro pe care urmează să îl implementeze. Iar în ce priveşte munca din multinaţională, Buligonea nu crede că s-ar mai 
întoarce la aceasta: „Nu îmi lipseşte nimic, poate doar mediul şi colectivul, deşi e foarte frumos să lucrezi şi cu oameni simpli, să descoperi sufletul omului“.

Cultura din agricultură. La ora programată pentru interviu, părinţii lui Viorel Piperea îl aşteptau deja la căsuţa aflată pe ter-enul din comuna Singureni (Giurgiu), judeţul Giurgiu. Vine aici zilnic pentru a se ocupa de cele 11 solarii şi de legumele şi fruc-tele cultivate în sistem ecologic şi comercializate sub marca Agricooltural. Fost boxer şi culturist de performanţă, dar şi con-structor, a petrecut o perioadă bună în Bucureşti, dar acum s-a mutat cu toată familia în comuna aflată la 30 km de oraş pentru că „dacă stau trei zile în oraş, mă sufoc“. Munceşte cot la cot cu soţia, părinţii, copiii şi uneori şi cu fratele Gheorghe Piperea, fondatorul casei de avocatură Piperea & Ascociaţii, implicat şi el în afacerea cu legume bio.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/biocorporatistii-au-renuntat-la-viata-de-oras-si-la-munca-in-corporatie-pentru-a-face-agricultura-la-tara-12489411
12489411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.