Antreprenorul care ar fi putut împiedica scufundarea Titanicului

Autor: Ioana Matei Postat la 26 mai 2013 14931 afişări

Corneliu Bodea este unul dintre cei mai puternici antreprenori autohtoni pentru că a construit de la zero împreună cu fratele lui o afacere care valorează acum mai mult de 40 de milioane de euro şi care are în prezent contracte pe patru continente. Adrem Invest a fost înfiinţată de cei doi ingineri într-un domeniu greu de înţeles de toată lumea, dar mai ales de bancheri: aplicaţiile industriale şi tehnologia vidului.

Antreprenorul care ar fi putut împiedica scufundarea Titanicului

Printre obiectivele sale s-au numărat punerea în practică a unui sistem de motivare în direcţia inovaţiei şi performanţei la nivelul întregii organizaţii, precum şi aplicarea unui sistem de management bazat pe obiective, pentru o funcţionare mai eficientă a companiei. Cei 900 de angajaţi participă astfel la diverse workshop-uri sub umbrela unui club de inspiraţie occidentală, „Club Adrem„, în care joacă teatru sau participă la activităţi sportive.

Când nu se ocupă de personal sau de negocierea contractelor, Bodea îşi dedică timpul familiei. Are doi copii, dintre care unul este deja angajat în companie, iar unul dintre principalele obiective ale celor doi fraţi este să lase afacerea moştenire. Acesta este unul dintre motivele pentru care, deşi au avut numeroase oferte, nu au intenţionat niciodată să vândă compania. Pe de altă parte, intervine şi un argument pragmatic: „ne este imposibil să evaluăm compania cu o dinamică atât de puternică şi cu linii diferite de risc„. Despre relaţia cu fratele lui spune că este una lipsită de conflicte, chiar dacă au temperamente diferite: „el este aplecat spre tehnică şi inovaţie, iar pasiunea mea este lucrul cu oamenii„. Recunoaşte totuşi că, pentru a ajunge la o concluzie, el a fost de multe ori cel care s-a lăsat convins.

Printre activităţile sale preferate se numără cititul - mai mult cărţi de specialitate şi mai puţin beletristică, una dintre cărţile lui preferate este „Lebăda neagră„ de Nassim Nicholas Taleb. Călătoriile sunt printe pasiunile lui, Grecia fiind ţara lui preferată, deşi a avut ocazia să vadă, chiar şi când mergea la negocieri, America sau Asia. Nu uită să îşi rezerve timp pentru el, iar acesta este şi unul dintre sfaturile pe care le dă tinerilor care încep o afacere, predispuşi la tendinţa să uiţi de sine şi să se identifice cu firma din care fac parte. Astfel, dacă în 2000 lucra uneori şi 16 ore pe zi şi avea 96 de kilograme - specifice unei vieţi haotice - astăzi reuşeşte să se organizeze în opt ore de muncă pe zi, să îi pregătească pe copii înainte de şcoală şi să aloce timp şi sportului de dimineaţă - are cu aproape cu 30 de kilograme mai puţin decât la începutul afacerii.

Chiar dacă firma a crescut de la zero şi va ajunge probabil anul acesta la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro, Corneliu Bodea a concluzionat în cadrul evenimentului Meet the CEO că „nu îl sperie deloc un faliment sau să o ia de la zero„.

Îşi doreşte să continue dezvoltarea companiei şi poate să vadă numele ei pe o sală din cadrul universităţii Politehnica din Bucureşti şi crede că la un moment dat va ieşi din afacere şi se va dedica unei cariere de consultanţă cu scopul educării tinerilor antreprenori - „formaţia de inginer cred că mi-a rămas, privesc lucrurile ca un astfel de specialist chiar dacă sunt manager de 20 de ani„.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/antreprenorul-care-ar-fi-putut-impiedica-scufundarea-titanicului-10902381
10902381
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.