Aici e capitala Europei de Est

Postat la 17 iunie 2008 63 afişări

Dupa interviurile cu cei mai importanti CEO austrieci care fac afaceri la Bucuresti, demersul BUSINESS Magazin de a verifica teoria ca Viena ar fi devenit un fel de capitala comerciala de facto a Romaniei a dus treptat spre o concluzie inca mai cuprinzatoare, anume ca Viena a ajuns aproape pe nesimtite capitala comerciala a intregii Europe de Est.

Wolfgang Reithofer - CEO al Wienerberger

“Companiile austriece a trebuit sa fie in centrul si estul Europei: nu ca ar fi fost o piata cu potential atat de mare de business, dar pentru ca era logic ca firmele austriece sa faca business acolo - erau piete din aria lor de influenta.”

Grupul austriac a venit in Romania la inceputul anilor 2000, cand a inceput constructia primei fabrici. Acum, grupul detine trei fabrici de caramizi (la Gura Ocnitei, langa Targoviste, la Sibiu si la Tritenii de Jos, langa Cluj), dar si jumatate din actiunile producatorului de invelitori pentru acoperisuri Bramac Romania, in parteneriat cu compania franceza Lafarge, precum si cu Tondach, pe acelasi segment de piata. Grupul produce aici si pavele din beton, prin divizia Semmelrock. Strategia companiei este de a se extinde in zona in asa fel incat aria de distributie a unei fabrici sa nu depaseasca 200 de kilometri, iar pentru viitor ia in calcul cresterea investitiilor si a vanzarilor in Rusia, Romania, Ucraina si Polonia. Afacerile Wienerberger in Romania au fost de 60 de milioane de euro in 2007.

Andreas Treichl - CEO al Erste Bank

“In 2025, Cehia va fi cu siguranta mai bogata decat Austria. Romania va ajunge la nivelul Cehiei in 2018-2019, dar in final nu va fi niciodata la fel de plina de succes precum Cehia, din cauza latinitatii oamenilor.”

In octombrie 2008 se implinesc doi ani de la momentul cand Erste Bank a preluat de facto BCR, dupa ce a castigat la finele anului 2005 licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 mld. euro pentru un pachet de 61,88% din actiunile bancii. In afara pietei de origine, Austria, si a Romaniei, grupul mai este prezent in Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina. Pentru Erste, care a inre¬gistrat la finele primului trimestru din 2008 active totale de 204,5 mld. euro (in crestere cu 2% fata de valoarea raportata la sfarsitul lui 2007), Europa Centrala si de Est este principalul motor de dezvoltare. In Romania, BCR detine active de 16,29 mld. euro.

Günter Geyer - CEO Al Vienna Insurance Group

“Europa Centrala si de Est este piata naturala a Austriei si cred ca si aceasta ne deosebeste de statele europene mai mari, pentru ca noi cunoastem indeaproape mentalitatea acestor tari vecine. A fost un factor care ne-a determinat, poate emotional, sa investim in est.”

Un conglomerat de circa 50 de companii la finele anului trecut, la care s-au mai adaugat sau o vor face alte cateva in 2008, dupa obtinerea aprobarilor de la autoritatile de reglementare, VIG a ajuns anul trecut la un volum de prime de aproximativ 6,9 miliarde de euro. In Romania, VIG a cumparat in cursul celor sapte ani de cand este prezenta pe piata mai multe companii: Omniasig, Omniasig Life, Asirom, Unita, Agras. Recent, grupul austriac a anun¬tat ca vinde conationalilor de la Uniqa una dintre companiile detinute, Unita. Printr-o alta tranzactie, incheiata cu Erste Bank de curand, VIG intentioneaza sa achizitioneze pachetele majoritare si la BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, tranzactia aflandu-se in prezent sub lupa autoritatilor.

Konstantin Klien - CEO al Uniqa

“Romania are in regiune o situatie politica stabila, in primul rand, dar si o rata scazuta a inflatiei, capacitati de productie dezvoltate, un sector financiar evoluat si nu in ultimul rand oameni bine pregatiti. In plus, fiscalitatea este foarte <prietenoasa> pentru investitori.”

Printr-o miscare atipica strategiei de extindere in Europa Centrala si de Est, austriecii de la Uniqa au anuntat de curand ca preiau compania de asigurari Unita de la Vienna Insurance Group. In Romania au intrat in urma cu trei ani, cand au cumparat 27% din actiunile Astra Asigurari, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu prin intermediul Nova Trade. In Europa, Uniqa are afaceri in 20 de tari, insa pasul spre Europa Centrala si de Est l-a facut destul de tarziu: a inceput in anul 2000, in conditiile in care Uniqa se formase abia in urma cu un an (prin fuziunea mai multor companii austriece) si isi lansase noul brand. Expansiunea a vizat, rand pe rand, tari precum Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croatia, Bulgaria, Ucraina, Romania, Serbia, Albania, Bosnia.

Erich Hampel - CEO al Bank Austria SI DIRECTOR al DIVIZIEI Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Group

“Romania este o tara cu perspective excelente de a atrage investitiile straine. Dimensiunea pietei o face interesanta, dar e si o regiune importanta pentru facilitati de productie. Totusi, Romania ar trebui sa caute cai pentru a-si proteja competitivitatea pe termen mediu si lung.”

Incepand cu noiembrie 2005, Bank Austria face parte din Grupul UniCredit Group si este cel mai important grup financiar din regiune. In cadrul grupului, Bank Austria este responsa¬bila pentru regiunea central si est-europeana, zona in care grupul este prezent in 20 de tari, ocupand pozitia intai in tari precum Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia si Polonia si plasandu-se in topul primelor cinci in Cehia, Kazahstan, Romania, Serbia, Slovacia, Slo¬venia, Turcia si Ucraina. In Romania, UniCredit Tiriac Bank s-a format in urma mai multor fuziuni: mai intai intre HVB Bank si Banca Tiriac si, un an mai tarziu, intre noua banca si UniCredit Romania. In prezent, banca detine active de 3,7 miliarde de euro si o retea de circa 172 de sucursale.


Producatorii

Austriecii in Romania

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/aici-e-capitala-europei-de-est-2714973
2714973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.