Aici e capitala Europei de Est

Postat la 17 iunie 2008 63 afişări

Dupa interviurile cu cei mai importanti CEO austrieci care fac afaceri la Bucuresti, demersul BUSINESS Magazin de a verifica teoria ca Viena ar fi devenit un fel de capitala comerciala de facto a Romaniei a dus treptat spre o concluzie inca mai cuprinzatoare, anume ca Viena a ajuns aproape pe nesimtite capitala comerciala a intregii Europe de Est.

Daca unor austrieci nu le surade ideea de a investi, pentru altii Romania a devenit o a doua casa si principalul mod de a realiza un salt important in afacerile unor companii care nu mai aveau prea mult loc de dezvoltare pe piata de origine. In afara de Wolfgang Ruttenstorfer, Romania nu mai pare tara de suflet a altui sef de companie austriaca. Pentru Ruttenstorfer, e normal sa fie asa: Petrom a fost singura oportunitate reala de crestere din regiune, asadar, singurul loz pe care OMV il putea trage pentru a face saltul de la o companie mica spre o companie medie de petrol si gaze. “Este o diferenta mare intre noi, OMV Petrom si alte companii care au venit si au facut o fabrica in Romania”, spune Ruttenstorfer, care a pus pe umerii Petrom responsabilitatea expansiunii grupului catre Kazahstan, Rusia si Ucraina. Insa asa cum venirea unora i-a incurajat si pe altii, o alta explicatie a startului tarziu luat de austrieci, doar din a doua parte a anilor ‘90, tine de faptul ca pe piata romaneasca privatizarile au inceput “cu mult mai tarziu decat in alte tari din regiune”, dupa parerea lui Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International. Firmele austriece s-au extins initial in tarile din jur, aminteste Stepic, si au ajuns in timp sa fie liderii extinderii in tarile ex-comuniste. “Romania e o tara aflata in cel de-al doilea cerc de extindere a companiilor austriece, primul cerc fiind reprezentat de tari precum Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, iar al doilea de Romania, Bulgaria si alte tari care nici nu sunt parte a UE, precum Croatia, Serbia sau Ucraina”, explica seful Wienerberger. Nefiind parte din primul cerc, Romania a intrat in vizorul austriecilor aproape odata cu Rusia si Ucraina, iar aceasta a adus si dezavantaje tarii: “Romania a intrat in UE la trei ani dupa tarile din primul cerc, dar cu mult inaintea celor alaturi de care este privita acum, ceea ce ii aduce dezavantaje cand este vorba de o investitie. O tara din Uniunea Europeana e altceva”.

Presedintele Raiffeissen International estimeaza ca sunt circa 15.000 de companii austriece care au intrat cu afaceri in Europa Centrala si de Est, iar investitia austriaca pe cap de locuitor in aceasta regiune este de peste 3.000 de euro. Ratiunea extinderii e clara, in opinia sa: “Ungaria a fost, la inceputul anilor ’90, cea dintai destinatie, fiind si prima tara care si-a deschis granitele in fata investitiilor straine si a inceput privatizarile”. Tot cam pe atunci, in anii ’90-’91, adauga Stepic, au inceput privatizarile si in Cehia si Polonia, urmate treptat de toate celelalte tari central- si est-europene. Acesta a fost primul val si abia mai apoi in radarul investitorilor austrieci au intrat si tarile din sudul Europei, factorul decisiv fiind si in acest caz privatizarile.

Cel mai puternic argument in discursul lui Stepic este chiar evolutia grupului pe care il conduce: Raiffeisen International detine acum banci subsidiare, companii de leasing si doua reprezentante in 18 piete din Europa Centrala si de Est, avand o retea de peste 3.000 de unitati bancare. Chiar daca bancherii austrieci intrasera, timid, in Romania inainte de acest moment, Raiffeisen Bank a devenit un jucator important doar dupa achizitia Bancii Agricole in 2001. Tot privatizarile au adus in Romania si cele mai importante investitii austriece, ca dimensiune si ca impact in industriile respective: in 2004, OMV a cumparat Petrom, iar un an mai tarziu, Erste Bank a cumparat BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde de euro.

Privatizarea marilor companii de stat nu este insa decat o fateta a tabloului, poate cea mai vizibila si mediatizata. Majoritatea investitiilor austriece au venit in Romania pe alta cale: pornind companii de la zero in urma cu mai multi ani si (sau) preluand, in timp, firme romanesti. Indiferent de zona de business, lista exemplelor de acest fel este lunga, iar rezultatul este, in multe dintre ele, dominatia austriecilor in segmentul respectiv. In asigurari, de exemplu, austriecii detin detasat suprematia: in 2007, grupurile austriece au ajuns sa controleze aproape jumatate din piata romaneasca, urmate la mare distanta de cele germane (cu circa 17%) si cele olandeze (cu aproape 8%).

Vedeta a tranzactiilor din industria de profil in ultimii ani, Vienna Insurance Group (VIG) este cel mai mare grup de asigurari din Romania, dar si cel care a avut cea mai rapida crestere. Prezenti pe piata din 2001, cand au cumparat Unita, prima companie de asigurari cu capital privat din Romania, au preluat un an mai tarziu si Agras, pentru ca in 2005 sa zguduie piata prin cumpararea grupului Omniasig. Anul trecut, VIG a preluat si Asirom, iar la inceputul lui 2008 a anuntat ca va cumpara, pentru aproximativ 1,45 miliarde de euro, toate operatiunile de asigurari ale Erste Bank din Austria, Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria si Romania. In urma cu doar cateva saptamani, VIG a anuntat insa ca vinde Unita conationalilor de la Uniqa, prezenti si ei inca de acum trei ani pe piata romaneasca, printr-o participatie de 27% in compania Astra. Expansiunea grupului in centrul si estul Europei a debutat insa cu mult mai multa vreme in urma. “Am inceput cu Cehoslovacia inca de acum 18 ani”, spune Günter Geyer, CEO al VIG, punctand ca, atat pentru ei, cat si pentru ceilalti investitori austrieci, “aceasta regiune este o piata cat se poate de naturala”. In opinia lui Geyer, odata cu ridicarea Cortinei de Fier, Austria a incercat sa revina la relatia de apropiere cu multe tari de care a fost separata timp indelungat. Asa cum naturala a fost si directia: spre est, “pentru ca lucrul care ne deosebeste pe noi, austriecii, de alte state europene mai mari este faptul ca stim indeaproape mentalitatea acestor tari vecine, iar ele o cunosc pe a noastra”. Este foarte adevarat ca business-uri¬le austriece sunt printre cele mai importante investitii din Romania, oricare ar fi domeniul de activitate la care ne referim, apreciaza Konstantin Klien, CEO al Uniqa. La fel de adevarat este insa si faptul ca investitorii austrieci detin pozitii importante in materie de investitii si in tari precum Bosnia, Croatia, Bulgaria sau Slovenia, unde reprezinta circa 30% din fluxurile de investitii straine. Tot in asigurari, grupul Grawe controleaza Grawe Asigurari de Viata, una dintre cele mai profitabile companii de pe piata de profil.

Iar modelul extinderii pana la cucerirea unui anumit segment de piata se regaseste si in zona bancara, acolo unde mare parte dintre deciziile strategice pentru piata romaneasca se iau tot la mai bine de o mie de kilometri distanta, la Viena. Austriecii domina autoritar sistemul bancar: la finele anului trecut controlau peste 37% din activele totale, in conditiile in care bancile cu capital majoritar strain detineau 73%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/aici-e-capitala-europei-de-est-2714973
2714973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.