Adevarat a-nviat? Cat din relansarea economica e mit si cat e realitate?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 aprilie 2011 85 afişări

In asteptarea datelor oficiale din 13 mai, seful Comisiei Nationale de Prognoza declara ca in primul trimestru am avut o crestere economica de 1,3% fata de primele trei luni de anul trecut. Este acesta inceputul relansarii dupa recesiune, asteptat cu o speranta aproape religioasa? Unii oameni de afaceri il confirma; pentru altii, momentul cand economia va prinde viata se indeparteaza iarasi, de asta data undeva spre 2014.

Cei mai norocosi dintre manageri sunt cei mai putin dependenti de influenta masurilor luate de stat. Leo Popescu, director de vanzari al importatorului de electrocasnice de lux Miele Romania, afirma ca la ora actuala compania e in plin proces de recrutare, si-a extins reteaua de parteneri, a deschis un nou showroom la Brasov si in general nu a simtit recesiunea, insa va considera ca Romania a iesit din perioada critica atunci cand vor incepe sa se vanda si produsele din gama inferioara de pret, nu doar cele de top, ca acum. Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, si-a redimensionat businessul dupa noile conditii de piata si crede ca, din moment ce industria financiara a fost prima intrata in criza, e normal sa fie si prima care iese: in primul trimestru din 2011, compania a realizat deja 80% din cifra de afaceri a intregului an 2009.

n acelasi timp, un semn bun relevant e reinvierea dupa insolventa a unor "victime" de genul Flanco, care a reinceput sa angajeze, sa-si creasca vanzarile si reteaua de magazine. Adrian Olteanu, CEO al Flanco, anunta ca in ultima luna compania a investit 5 milioane de lei in patru magazine noi la Bucuresti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin si Buzau, iar pentru a doua parte a anului urmeaza sa se deschida inca 5-8. Altii, cum e cazul fondului de investitii Certinvest, nu cu insolventele au avut de-a face, ci cu reducerile de personal: Eugen Voicu, CEO al fondului, povesteste ca a inceput anul 2010 cu o reducere de personal de 10%, dar l-a incheiat cu o crestere de 30%, iar in primul trimestru din 2011 numarul de angajati a mai sporit cu inca 20%.

Majoritatea populatiei, considera Dinu Malacopol de la DCS, va simti insa concret iesirea din recesiune cu o intarziere "fireasca" de 6-12 luni, dar numai cu conditia ca tendinta de crestere a economiei sa continue. Aceeasi problema o pune si Leo Popescu de la Miele: "ntrebarea este daca aceasta crestere va continua, iar peste trei luni nu vom spune ca suntem din nou in recesiune". Managerii par sa incline ca recesiunea va fi depasita clar doar in 2012 sau in anii ulteriori, nu numai fiindca pana atunci se va fi consolidat cresterea, dar si pentru ca va fi trecut anul electoral, cu tot cu umflarile lui inevitabile de cheltuieli. Catalin Olteanu-Heel de la FM Logistic rezuma problema cu un scepticism intelept: "Pentru urmatorii doi ani vom avea cateva provocari interesante - si cea care ne poate da cele mai mari batai de cap este corelatia inflatiei cu salariul si productivitatea. As mai spune si etica sau lipsa ei. Se castiga mai usor cand inchizi ochii la niste principii sanatoase, desi nimeni nu vede ca daca toti castiga usor, castigul isi pierde din valoare. Spunea bunica: <De haram a venit, de haram s-a dus>".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/adevarat-a-nviat-cat-din-relansarea-economica-e-mit-si-cat-e-realitate-8179366
8179366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.