Adevarat a-nviat? Cat din relansarea economica e mit si cat e realitate?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 aprilie 2011 85 afişări

In asteptarea datelor oficiale din 13 mai, seful Comisiei Nationale de Prognoza declara ca in primul trimestru am avut o crestere economica de 1,3% fata de primele trei luni de anul trecut. Este acesta inceputul relansarii dupa recesiune, asteptat cu o speranta aproape religioasa? Unii oameni de afaceri il confirma; pentru altii, momentul cand economia va prinde viata se indeparteaza iarasi, de asta data undeva spre 2014.

MOTOARE SI MOTORASE ALE ECONOMIEI

Nici oamenii de afaceri nu sunt mult mai optimisti in privinta relansarii consumului ca motor de crestere. "Daca vorbim de cresterea consumului intern din tarile unde exportam noi, da; daca vorbim de consumul intern, al nostru... am dubii, noi preferam prea mult marcile importate si asta duce la deficit. Poate ar mai fi o idee pentru Guvern, sa ne educe sa cumparam Made in Romania", reflecteaza Catalin Olteanu-Heel, director general al FM Logistic. Aceeasi e si opinia lui Dinu Malacopol, directorul general al operatorului telecom Digital Cable Systems: "Consumul intern este o componenta minora a relansarii, pentru ca majoritatea bunurilor sunt deja importate; o strategie poate doar sa includa acest consum, dar nu sa se limiteze la el".

Consumul poate fi o cale de relansare "intr-o masura semnificativa", considera Florian Libocor de la BRD-SocGen, numai ca e vorba mai mult de consumul guvernamental, pentru investitii in infrastructura, "si mai putin de consumul populatiei". n acelasi sens ar urma sa fie vazuta si intentia BNR de a limita creditele de consum in valuta, masura care incearca sa limiteze componenta de risc - mai cu seama cu cat in zona euro dobanzile au reinceput sa creasca, iar creditele riscante, ajunse la 20,8% din portofoliul bancilor la finele anului trecut, vor continua sa se majoreze, dupa toate estimarile disponibile la ora actuala.

n fine, impotriva consumului se pronunta Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata, care declara ca "niciodata consumul intern nu a fost o cale de relansare economica in Romania; dimpotriva, a contribuit la acumularea de dezechilibre, la cresterea excesiva a deficitului de cont curent si a deficitului bugetar". Atata vreme cat Romania face parte din economiile cu dependenta mare de finantarea externa, cheia relansarii ar sta deci, dupa Cornelia Coman, in atragerea investitiilor straine, absorbtia fondurilor de la UE si folosirea imprumuturilor externe ale statului pentru cofinantarea proiectelor europene sau a altor proiecte mari de infrastructura.

Daca agricultura figureaza sus pe lista de investitii pe care CIS i-a facut-o Guvernului, incepand cu irigatiile si terminand cu dezvoltarea rurala, la fel o vad si unii dintre interlocutorii BUSINESS Magazin. "Cred ca Romania trebuie sa-si asume statutul de tara agricola (in actualele conditii mondiale avem o sansa istorica de a crea bunastare din agricultura moderna, cu o componenta importanta ecologica) si sa-si construiasca sistemele de incurajare a acestei productii, de la invatamant, infrastructuri, industrie asociata etc.", sustine Dinu Malacopol, directorul general al operatorului telecom Digital Cable Systems. Unii vorbesc de fonduri europene cand se refera la agricultura, iar altii regreta gradul de absorbtie redus, insa fondurile europene alimenteaza deja din belsug afacerile care au reusit sa le atraga, asa cum s-a intamplat in resursele umane, unde anul trecut s-au dus 40% din fondurile europene de 1,14 miliarde de euro intrate in economie. Andrei Gosu, director general al companiei de training si consultanta in resurse umane Ascendis, ale carei afaceri au crescut cu 20% in ultimele 12 luni, remarca modul cum banii de la UE au revigorat acest domeniu, insa adauga ca bilantul "ar putea fi si mai mare daca s-ar diminua numarul functionarilor publici speriati, vanatori de <stampile pe timbru>, vorba reclamei".

Dar turismul, pe care actualul guvern a mizat asa de mult, incat i-a creat si un minister? "Nu cred ca am iesit din recesiune, cel putin in aceasta industrie a ospitalitatii", raspunde Radu Enache, actionarul majoritar al lantului hotelier Continental. "Eu cred ca a fost vina noastra, a hotelierilor, care din momentul declansarii crizei ne-am furat unii altora clientii, fara noima, pe fondul unei piete turistice romanesti deloc structurate", spune el. Industria turistica inca sufera efectul crizei, intrucat cererea nu s-a redresat, nici din partea companiilor (deplasari, training, conferinte), nici a turistilor care pleaca in concedii. Continental, precizeaza el, are acum o crestere de circa 12% fata de anul trecut, dar orice fluctuatie sezoniera sau de conditii meteo poate influenta negativ lucrurile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/adevarat-a-nviat-cat-din-relansarea-economica-e-mit-si-cat-e-realitate-8179366
8179366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.