500 de tineri care ar putea salva Romania

Postat la 17 mai 2010 147 afişări

De cinci ani de zile, BUSINESS Magazin prezinta tineri manageri si antreprenori in catalogul „Tineri manageri de top“. Sunt 500 de oameni care ar putea primeni clasa politica actuala, aflata la limita superioara a incompetentei. Solutiile care pot scoate Romania din criza se afla in inteligenta si munca acestor tineri

Radu Lucianu de la CB Richard Ellis crede ca masurile au fost luate cu o intarziere de cel putin un an si ca reducerea salariilor si a pensiilor va afecta foarte mult economia din cauza scaderii puterii de cumparare si a posibilitatilor de angajare a creditelor.

Din nefericire, considera Vlad Sterescu, fost antreprenor, acum directorul pentru Europa al firmei americane care i-a cumparat compania de call-center, acum se face ceva ce nu s-a facut in ultimii 10 ani: "Poate ca pana acum trebuia incurajat si mai mult sectorul privat si in paralel descurajata cresterea aparatului de stat, astfel incat bugetarii sa fie absorbiti treptat si natural de domeniul privat. Reconversia profesionala trebuia sa fie o prioritate in toti acesti ani".

Incurajarea sectorului privat este de altfel tema care revine cel mai des in discursul tinerilor manageri. Adrian Florea vorbeste de incurajarea antreprenoriatului in randurile fostilor angajati la stat, prin acordarea temporara de facilitati fiscale. Amalia Buliga, CEO al Diverta, pomeneste de privatizarea institutiilor unde statul este un slab manager. Mugur Dogariu, directorul filialei locale a companiei britanice PayPoint, se refera la facilitati fiscale in domeniile economice cheie, in productie si servicii, precum si de incurajarea investitiilor straine directe, iar Bogdan Putinica, directorul producatorului de soft Enea Romania, aminteste de incurajarea exporturilor si a companiilor ce reinvestesc profitul si creeaza locuri de munca. "Practic, orice finantare este imposibil de obtinut si de garantat de catre IMM in primul an de viata, pentru ca toate bancile cer profit si vechime de minim un bilant. Este un cerc vicios, imposibil de spart."

Cornelia Coman, directorul ING Asigurari de Viata, insista pentru o reforma reala a statului, prin eliminarea sau diminuarea coruptiei si a incompetentei din administratie, refacerea resurselor de finantare a economiei si orientarea acestora catre proiectele de infrastructura si catre imbunatatirea serviciilor publice, procese care ar putea face mai mult bine decat adoptarea de catre autoritati a unor masuri pozitive izolate, care in conditiile actuale ar putea sa fie finantate doar din resurse viitoare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/500-de-tineri-care-ar-putea-salva-romania-6126447
6126447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.