500 de tineri care ar putea salva Romania

Postat la 17 mai 2010 147 afişări

De cinci ani de zile, BUSINESS Magazin prezinta tineri manageri si antreprenori in catalogul „Tineri manageri de top“. Sunt 500 de oameni care ar putea primeni clasa politica actuala, aflata la limita superioara a incompetentei. Solutiile care pot scoate Romania din criza se afla in inteligenta si munca acestor tineri

"Tinerii manageri sunt mult mai competenti, pe domeniile lor, decat oamenii politici care decid soarta unui sector economic sau a unei categorii sociale. Putini sunt atrasi de acest domeniu, pentru ca nu este mediul lor, cu care sunt obisnuiti", apreciaza Madalina Didea, managing partner al Hart HR Consulting. Madalina Didea considera ca este vorba de diferentele de cultura organizationala si de alte politici de functionare. "Am avut cursuri si cu angajati din sistemul de stat si diferenta este uluitoare. Odata ce te-ai format si dezvoltat in mediul privat, este destul de greu sa faci trecerea in zona serviciilor publice si invers", adauga Didea. "In ceea ce-i priveste pe absolventii facultatilor de rang inalt din strainatate, odata ce au intrat in contact cu un mediu social si institutional mai civilizat, nimic nu-i mai atrage in Romania."

Acesta este cel mai rau lucru care i se poate intampla Romaniei, si politicienii ar trebui sa se teama de pierderea energiei pozitive si a elanurilor pe care un ins sub 40 de ani le poate aduce societatii. In anii de dupa caderea comunismului, dar si in anii in care economia romaneasca s-a dezvoltat, perioada cu investitii straine masive, tinerii s-au aflat la momentul potrivit in locul potrivit pentru a prelua functii nu numai de conducere, ci si de interfata intre companiile care i-au angajat si societatea in transformare.

Ca si in anii trecuti, tinerii manageri se grupeaza in zonele economiei pe care le agreeaza in mod natural - IT, comunicatii, servicii; de remarcat in acest an sporirea numarului de directori financiari prezentati in catalog - un semnal, poate, ca directorii generali simt nevoia unei abordari mai dinamice, mai directe si mai deschise din partea CFO, adica a principalului partener intr-o perioada de criza.

Ne intoarcem astfel la subiectul principal al zilei, criza si modul cum autoritatile au actionat. Au actionat? Guvernul si presedintele spun ca da: au redus fondul de salarii in aparatul guvernamental cu un sfert si au scazut cu 15% pensiile. Sunt acestea cele mai potrivite masuri?

"Sunt cele mai bune masuri pe care le putea lua un lider slab. Rol benefic? Da, pentru ca intra banii de la FMI. Dar este doar un efect pe termen scurt", raspunde Adrian Florea, managing partner al companiei de training Trend Consult. Florea subliniaza lipsa de comunicare dintre guvernanti si mediul de afaceri, comunicare care ar fi oferit idei si solutii mai potrivite decat taierile de salarii. "As intreba specialistii, m-as inconjura cu oameni mai priceputi decat mine. E distractiv sa vedem discutiile despre cum se poate reduce deficitul, ca si cum deficitul a erupt ca vulcanul... Nu cred ca exista vreo companie in lumea de business in care actionarii, adica votantii, sa accepte un astfel de comportament din partea CEO, adica a presedintelui",

spune Florea.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/500-de-tineri-care-ar-putea-salva-romania-6126447
6126447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.